Visurile încep la 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exerciţiile complexe de la inele, magia solului şi combinaţiile de la sărituri atrag cât mai mulţi copii în săli, pentru a le călca pe urme marilor campioni din ţara noastră Un

Exerciţiile complexe de la inele, magia solului şi combinaţiile de la sărituri atrag cât mai mulţi copii în săli, pentru a le călca pe urme marilor campioni din ţara noastră

Un copil are nevoie de aproape doi ani de pregătire pentru a ajunge la o grupă de avansaţi la gimnastică. Marea problemă a antrenorilor rămâne selecţia.

În ultima vreme, gimnastica are un atu în plus în faţa sporturilor din ţara noastră, rezultatele obţinute de sportivii noştri în ultimul timp la diferite concursuri aducând copiii la sală.

Marius Urzică, antrenor la Clubul Sportiv Dinamo, el însuşi fost campion la acest sport, este de părere că este foarte greu pentru a putea reuşi în disciplina care i-a consacrat pe Nadia Comăneci, Cătălina Ponor, Dan Grecu şi Marian Drăgulescu. "Selecţia este principala noastră problemă. Şi asta nu se întâmplă numai la gimnastică", declară tehnicianul.

Pentru micuţii care vin să înveţe tainele acestui sport la Dinamo, nu există taxă lunară, chiar dacă mai sunt cluburi în ţară care folosesc cotizaţii care variază între 30 şi 50 de lei, sume simbolice care sunt folosite tot în ajutorul juniorilor, la antrenamente şi la competiţii.

Primul antrenament este de o oră

Cei mici vin la sală încă de la cinci ani. Este vârsta de la care se poate începe gimnastica. Marius Urzică spune că cel mic trebuie să se acomodeze cu efortul şi nu va intra încă de la început la pregătire: "La toţi ţinem cont de aptitudini. Facem un fel de antrenament, dacă îi putem spune aşa. Le testăm tuturor elevilor calităţile motrice, iar cei mai buni rămân în grupă".

Antrenorul de la Dinamo a precizat că, la început, fiecare copil face câte două antrenamente pe săptămână, o şedinţă de pregătire fiind de aproximativ o oră. "Indiferent dacă este vorba despre băieţi sau dacă este vorba despre fete, toţi încep iniţierea la 5-6 ani. Exerciţiile sunt similare la început, mai mult o joacă, dacă vreţi. Pe măsură ce înaintează în vârstă cresc şi aşteptările noastre de la ei", spune Urzică.

Cei mici au nevoie de un şort, de un maiou şi de o pereche de şosete pentru a începe antrenamentele. Marius Urzică este de părere că echipamentul este la îndemâna oricărui părinte şi că acesta poate fi procurat fără probleme.

Elementele de bază sunt prioritare

Fostul mare campion a declarat că tot ceea ce ţine de concurs este asigurat de club, nicidecum de părinţii celor mici: "După doi ani îi înscriem în competiţii. Acolo fiecare viitor sportiv de performanţă trebuie să cunoască nişte exerciţii impuse, atât la masculin, cât şi la feminin. Nu se cer elemente foarte grele, doar noţiuni de bază. Problema noastră, a antrenorilor, rămâne selecţia".

CLUBURI DE GIMNASTICĂ DIN BUCUREŞTI

DINAMO. Adresa: şoseaua Ştefan cel Mare nr. 7-9, sector 2. Telefon: 021.210.55.85
CSS 3 STEAUA. Adresa: bulevardul Ghencea nr. 35, sector 5. Telefon: 021.413.29.40
PALATUL COPIILOR. Adresa: bulevardul Tineretului nr. 8-10, sector 4.
Telefon: 021.330.08.38

CLUBURI DE GIMNASTICĂ DIN ŢARĂ

CSM ONEŞTI. Adresa: strada Pechinului nr. 3, Oneşti. Telefon: 0234.310.514
CSS 1 CONSTANŢA. Adresa: strada pictor Nicolae Grigorescu nr. 32. Telefon: 0241.695.777
CSS SIBIU. Adresa: strada Independenţei nr. 1. Telefon: 0269.432.941

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite