Vicecampioană cu antrenor român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tunisiana Habiba Ghribi, pregătită de Constantin Nourescu, a câştigat medalia de argint la 3.000 de metri obstacole.

În vreme ce atletismul nostru se zbate în mediocritate, un tehnician român scrie istorie pentru alte ţări. Este cazul lui Constantin Nourescu, a cărui elevă, Habiba Ghribi, a ieşit vicecampioană olimpică la 3.000 de metri obstacole. Această performanţă e o confirmare a argintului cucerit la Mondialele de anul trecut, de la Daegu, unde Habiba a obţinut prima medalie importantă din cariera ei. Legătura dintre Constantin Nourescu (70 de ani) şi Habiba Ghribi (28 de ani) datează de mai bine de 14 ani, de când românul a plecat să antreneze în Tunisia.

„Eu ieşisem deja la pensie, dar continuam colaborarea cu Federaţia de Atletism. Ministerul Sportului din Tunisia a solicitat atunci un lot de antrenori români, care să ridice nivelul de performanţă din ţara lor. Aşa am plecat eu, Relu Auraş (box) şi Andrei Vasile (lupte) la Tunis, unde ne-am ocupat de loturile lor naţionale. Nu prea se înghesuia nimeni să meargă atunci în Africa şi recunosc că la început n-am fost foarte entuziasmat nici eu, dar timpul a dovedit că am ales bine", a povestit Nourescu, care în România o pregătise pe Violeta Beclea, vicecampioană mondială la 1.500 de metri.

S-a pregătit în România

Pe Habiba Ghribi, Nourescu a descoperit-o în 2001, când căuta atlete pentru Jocurile Mediteraneene. Sportiva avea potenţial, dar fusese abandonată de antrenori şi se pregătea singură. „La primul concurs la care a participat sub îndrumarea mea a ieşit pe primul loc. Apoi a urmat ascensiunea, încununată cu medalii la Mondiale şi Olimpiadă. Am schimbat mult pregătirea tunisienelor, în primul rând pentru că ele nu mergeau la munte. Am convins federaţia de necesitatea stagiilor montane, am adus sportive şi în România", a mai afirmat Nourescu. Habiba a fost chiar anul acesta la Poiana Braşov şi la Eforie Nord, unde s-a antrenat şi a făcut recuperare, fiind încântată de condiţiile din România. Colaborând de atâţia ani cu Constantin Nourescu, tunisiana ştie destule cuvinte în româneşte.

Alţi antrenori români prezenţi la Olimpiadă

- Márta Károlyi - gimnastică feminin SUA - aur în competiţia pe echipe, aur în competiţia la individual compus (Gabby Douglas), argint în competiţia la sărituri (McKayla Maroney), aur la sol, bronz la bârnă (Alexandra Raisman)
- Mihai Brestianu - gimnastică feminin SUA - aur în competiţia pe echipe, aur în competiţia la individual compus (Gabby Douglas), argint în competiţia la sărituri (McKayla Maroney)
- Gheorghe Simionov - canoe masculin Mexic - nicio performanţă
- Dan Telearcă - judo masculin Zambia - nicio performanţă
- Adrian Croitoru - judo masculin Armenia - nicio performanţă
- Claudiu Ciur - canoe masculin SUA - nicio performanţă
- Vilmots Szabo - sabie masculin Germania - nicio performanţă
- Daniel Lascău - judo masculin Marea Britanie - nicio performanţă
- Cristian Iordache - antrenor polo masculin Marea Britanie - nicio performanţă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite