Usain Bolt rămâne „Fulgerul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jamaicanul şi-a menţinut supremaţia în cursa de 100 de metri, reuşind să-şi păstreze titlul olimpic câştigat în 2008 la Beijing.

De la celebrul american Carl Lewis, nimeni nu mai reuşise două titluri olimpice consecutive în proba regină a atletismului masculin, cea de 100 de metri. Diferenţa dintre Bolt şi Lewis este însă că jamaicanul le-a luat pe pistă, în vreme ce americanul a obţinut în 1988 aurul doar după descalificarea canadianului Ben Johnson, prins dopat.

Duminică noapte, Usain Bolt a intrat definitiv în istorie, câştigând de o manieră categorică în faţa prietenului şi marelui său rival, conaţionalul Blake. „Fulgerul" Bolt a oprit cronometrul stadionului din Londra la 9,63 secunde, a doua performanţă din toate timpurile. Prima (9,58) îi aparţine tot lui Bolt, record mondial stabilit în 2009.

80.000 de oameni l-au ovaţionat pe Bolt, care la final şi-a asigurat fanii că nu se va opri aici: „Am făcut încă un pas spre legendă. Rămân numărul 1. Încă nu s-a terminat. Aştept proba de 200 de metri. După aceasta, fanii vor spune că sunt cel mai mare. Eu nu voi spune asta, dar scopul meu este acesta. Să fiu numărul 1".  În timp ce acorda declaraţii, pe stadion a început festivitatea de premiere pentru cursa de 400 de metri garduri, câştigată de americanca Sanya Richards-Ross. În semn de respect faţă de SUA, Bolt a oprit interviul pentru a asculta imnul acestei ţări, după care a revenit şi continuat declaraţiile.

a fost îndrăgostit de cricHet

Povestea lui Usain Bolt, considerat cel mai înzestrat atlet din istorie, a început acum 26 de ani, la 21 august 1986, într-un orăşel de pe coasta de nord a Jamaicăi. Părinţii lui aveau o băcănie, iar când Jeniffer Bolt a rămas însărcinată, un nepot i-a cerut ca micuţul pe care urma să-l nască să primească prenumele Usain, iar femeia şi-a ţinut promisiunea.

Usain a luat-o de mic cu sportul, dar nu cu atletismul, ci cu crichetul. „Fulgerul" era înnebunit după naţionala Pakistanului şi a durat ceva până antrenorul care l-a remarcat a reuşit să-l convingă să se ţină de atletism şi să lase crichetul la nivel de hobby. Profesorul de sport din liceul la care a studiat Usain spunea că nu-şi putea crede ochilor timpii pe care îi scotea Bolt. „De multe ori aveam impresia că mi s-a stricat cronomentul", a povestit acesta.

Deşi avea sânge de sprinter înnăscut, Usain a început atletismul cu probele de 80 de metri garduri, dar fiind înalt concura şi la săritura în înălţime. Medaliile au început să curgă de pe la 15 ani, când specialiştii au fost convinşi că un nou star a apărut în atletismul mondial. Începea era lui Usain Bolt, care a urcat treaptă cu treaptă, a bătut record după record şi a ajuns să domine categoric probele de sprint.

În spatele recordmenului Usain Bolt stă un tip vesel, pus mereu pe şotii şi care în adolescenţă avea mari probleme de concentrare. Ca orice puşti plecat de la ţară, impactul cu celebritatea a scos câteva scântei. „Când Bolt a venit la Kingston se uita la reclamele luminoase, la el acasă nu era lumină nici pe stradă. Dintr-odată, în viaţa lui au apărut Burger King şi KFC. Ca adolescent, Bolt nu era concentrat, îi plăceau cluburile, să joace baschet şi credea că talentul îi este suficient pentru a alerga", a povestit Elton Tucker, editor la cel mai mare ziar din capitala statului Jamaica.

Tot el spune că modelul lui Usain era Asafa Powell, un sprinter consacrat în vremea începuturilor lui Bolt. „A vrut să fie ca el, să aibă Mercedes şi BMW. Bolt a fost sprijinit total de federaţie, în vreme ce Asafa a realizat totul pe picioarele lui. Bine, era normal ca Jamaica să investească în Bolt încă de la 15 ani, pentru că era de aşteptat ca el să ajungă mare", a mai spus ziaristul jamaican.

A sărbătorit cu femei

Cu timpul, Usain Bolt a mai uitat de cricket şi s-a lipit de fotbal. Ţine cu Manchester United, iar acum câţiva ani a fost la câteva antrenamente ale "diavolilor", dându-i  sfaturi lui Cristiano Ronaldo în privinţa sprinturilor pe care trebuie să le facă pe gazon.

„Mi-ar plăcea să joc şi eu la Manchester", a spus el la vremea respectivă. Cu scopul de a se pregăti cât mai bine în vederea Olimpiadei, Usain Bolt i-a dat papucii prietenei sale în urmă cu câteva luni, despărţindu-se fără nicio explicaţie de o creatoare de modă, Lubica Slovak.

Astfel, după succesul de la 100 de metri, Bolt şi-a permis o noapte albă în compania a trei femei, invitate de jamaican în camera sa din Satul Olimpic. La ora patru dimineaţă, Bolt a postat chiar o fotografie pe Twitter, în care face semnul victoriei alături de cele trei prezenţe feminine.

Secretul jamaicanilor: cartoful dulce

Zona în care s-a născut Usain Bolt e renumită pentru sprinterii de renume pe care i-a dat, Ben Johnson şi Veronica Campbell-Brown trăgân-
du-se tot de acolo. Secretul performanţelor lor?  Ignamele galbene, un soi de cartofi dulci, care pare-se că oferă o vitalitate neobişnuită.

Usain St. Leo Bolt

- Născut: 21 august 1986 (Trelawny - Jamaica)
- Înălţime: 1,95 m
- Greutate: 94 kg
- Probe: 100 metri, 200 metri, 4 X 100 metri
- Medalii de aur: 4 la JO (3 în 2008, 1 în 2012)
- 5 la CM (3 în 2009, 2 în 2011)
- Recorduri mondiale: 9,58 s la 100 metri
- 9,19 s la 200 metri 

Jamaica domină şi atletismul feminin

Dacă la masculin Usain Bolt şi Johan Blake s-au clasat pe primele două locuri, iar Asafa Powell a ratat podiumul din cauza unei accidentări, la feminin, în proba de 100 metri, Jamaica a luat alte două medalii. Shelly-Ann Fraser-Pryce a câştigat aurul, fiind cronometrată  cu zece secunde şi 75 de sutimi, iar medalia de bronz i-a revenit sportivei Veronica Campbell-Brown (10.81). Fraser-Pryce, în vârstă de 25 de ani, şi-a păstrat titlul cucerit la Olimpiada de la Beijing, în 2008. Această performanţă fusese realizată ultima dată de americanca Gail Devers, campioană olimpică în 1992 şi 1996.  Jamaicanii sunt cotaţi cu prima şansă la medalii şi în probele de 200 de metri, masculin şi feminin, dar şi la ştafeta de 4 X 100 metri, acolo unde deţin supremaţia mondială.

37,4  km pe oră este viteza cu care Usain Bolt  a alergat în cursa de 100 de metri.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite