Uriaşul nostru, ambasador printre giganţii baschetului mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uriaşul nostru, ambasador printre giganţii baschetului mondial
Uriaşul nostru, ambasador printre giganţii baschetului mondial

Gheorghe Mureşan a rămas mereu aproape de baschet, iar acum încearcă să ofere copiilor condiţiile pe care el nu le-a avut La aproape zece ani de când s-a retras din baschetul

Gheorghe Mureşan a rămas mereu aproape de baschet, iar acum încearcă să ofere copiilor condiţiile pe care el nu le-a avut

La aproape zece ani de când s-a retras din baschetul profesionist, Ghiţă este în continuare un personaj apreciat în lumea strălucitoare a celei mai puternice ligi de baschet din lume, NBA.

Acum câţiva ani, circula o reclamă tv cu cele trei embleme ale sportului românesc Nadia, Gică Hagi şi Ilie Năstase. Poate că nu a avut geniul Nadiei, notorietatea lui Gicanu sau şarmul lui Nasty, dar uriaşul nostru este un monument, la propriu şi la figurat, care şi-ar fi putut face loc printre cei trei.

Desigur, la prima vedere impresionează prin cei 2 metri şi 32 de centimetri ai săi. Dar pentru cei care îl cunosc sau l-au urmărit îndeaproape ştiu că este un om care impresionează prin pasiune, dorinţă şi un suflet imens, proporţional parcă cu înălţimea sa. A venit din Triteni la Cluj pentru a juca baschet, convins de antrenorii care au scos atâtea generaţii de valori, Voicu Moldovan şi Liviu Moraru.

"Venisem la Cluj prin aprilie şi nu eram încă sigur dacă vreau să fac baschet. Am zis că mă gândesc până la toamnă, dar domnul Moldovan nici nu a vrut să audă", povesteşte Ghiţă. El s-a alăturat la începutul anilor "90 unei generaţii de excepţie la "U", echipă pe care avea să o conducă către primul titlu din istoria clubului în 1992.

Tot de numele său se leagă şi cele mai bune performanţe ale unei naţionale româneşti, argint la Europenele de juniori în 1990 şi locul 5 la Mondialele de juniori de la Edmonton din Canada în 1991.

"Atunci în Canada mi-am dat seama că pot juca cu adevărat baschet şi nu sunt doar un copil înalt", spune Ghiţă. "M-a ajutat mult acea experienţă, mai ales că eram foarte tânăr". A fost imediat ochit de căutătorii de talente, şi în 1992, după titlul cucerit la Cluj, ia drumul Europei, evoluând în Franţa pentru Pau Orthez. Cele 18,7 puncte, 10,3 recuperări şi 2,8 capace în medie pe meci au atras imediat atenţia echipelor din NBA.

Visul american

În 1993, cu mult înainte ca exodul de jucători internaţionali către liga profesionistă nord-americană să devină o obişnuinţă, Mureşan era selectat în draftul NBA de către Washington Bullets (în prezent, Wizards).
"A fost cel mai important moment din cariera mea. Să joci în NBA e visul oricărui baschetbalist", ne destăinuie Ghiţă.

Deşi viteza şi agilitatea nu au fost punctele sale forte, el a învăţat imediat să-şi pună în valoare anvergura braţelor sale imense, care măsoară 242 cm. Astfel a avut o armă remarcabilă, putând nu numai să arunce peste oricine, de sub panou sau de la semidistanţă, dar să blocheze aruncarea unor jucători de peste 210 cm, fară a se desprinde de la pământ. Centri de temut în NBA, cum erau la acea vreme Patrick Ewing, Hakeem Olajuwon sau Alonzo Mourning, au fost nevoiţi să-şi revizuiască jocul atunci când jucau împotriva lui Ghiţă.

După numai trei sezoane, a câştigat titlul de "Most Improved Player", care se acordă jucătorului cu cel mai mare progres de la un an la altul, terminând pe primul loc în clasamentul eficienţei la aruncările din acţiune.
În anul imediat următor îşi păstrează titlul de cel mai bun jucător din NBA în ceea ce priveşte procentajul la aruncările din acţiune.

Au fost anii săi de vârf în carieră, în care românii se trezeau noaptea pentru a-l urmări în direct în transmisiunile de atunci ale Canal 31, predecesorul Pro TV-ului.

Accidentări peste accidentări

După două sezoane în care problemele de sănătate l-au obligat să joace doar într-un singur meci, Washington îl transferă la New Jersey Nets, unde în sezonul 1999-2000 evoluează în 52 de partide. După o nouă accidentare la genunchi, care a necesitat intervenţie chirurgicală, la numai 28 de ani, Mureşan juca ultimul său sezon în NBA.

După un intermezzo de jumătate de sezon în Franţa, la fosta sa echipă, Pau Orthez, Ghiţă decide să stea departe de teren timp de doi ani pentru a se reface. În noiembrie 2002, revine în naţionala României, având un meci excelent împotriva Austriei, 24 de puncte şi 13 recuperări. A fost cântecul de lebădă.

În primăvara anului 2003 îşi anunţă retragerea. A mai fost totuşi prezent într-un meci oficial, la începutul anului 2006, într-o partidă din cadrul unei ligi inferioare din Statele Unite, unde echipele pot include în lot, o dată pe sezon, o fostă glorie a baschetului.

Uriaşul nostru ambasador

Deşi a fost nevoit să-şi întrerupă cariera din cauza accidentărilor, Mureşan nu a putut sta departe de sportul pe care l-a iubit şi îl iubeşte atât de mult.

El a înfiinţat Giant Basketball Academy, o organizaţie care iniţiază copii între 7-10 ani în tainele baschetului, iar în prezent organizează trei ligi locale în statele Virginia şi Maryland pentru aceeaşi categorie de vârstă. "Vara organizez un camp de cinci săptămâni, în timp ce iarna am reuşit să creez trei ligi pentru copii, care se desfăşoară după sistemul NBA, cu sezon regulat, playoff şi finală, pentru ca micuţii să se obişnuiască cu această competiţie pe care o urmăresc cu pasiune".

Toate aceste activităţi se desfăşoară sub patronajul clubului Washington Wizards, pentru care Mureşan îndeplineşte şi rolul de ambasador. La fiecare meci jucat acasă de echipă, Ghiţă este o gazdă perfectă şi se întreţine cu VIP-urile prezente la Verizon Center, arena celor de la Wizards. Nici NBA-ul nu l-a uitat, iar Ghiţă Mureşan participă an de an, alături de alţi jucători şi foşti jucători, la programul "NBA Cares", prin care liga profesionistă sprijină copiii fără posibilităţi din întreaga lume.

Pentru România

Uriaşul nostru vine aproape în fiecare an în ţară. În 2006 a început la Cluj un proiect numit "Gheorghe Mureşan Basketball Camp", practic o replică în miniatură a programului său din SUA. Speră să poată continua cu acest proiect, deşi condiţiile nu sunt dintre cele mai bune.

"Este foarte greu să găseşti o sală care să găzduiască 60-70 de copii odată. Din acest punct de vedere suntem limitaţi. Dar vom încerca să ne descurcăm. Nu renunţ la idee", spune Mureşan. În anul 2006 a fost primit de către premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru a discuta despre un program de dezvoltare a sportului în şcoală.

"Este foarte important ca un copil să beneficieze de educaţie prin sport. Să nu mă înţelegeţi greşit. Acest program pune şcoala pe primul plan, îl obligă pe copil să înveţe mai întâi, dar să facă şi sport", povesteşte Ghiţă.

Modelul este bine-cunoscut în Statele Unite, unde sportivilor din licee şi universităţi li se pot interzice participarea la competiţii dacă nu au rezultate bune la învăţătură. Programul urma să se desfăşoare sub coordonarea Ministerului Educaţiei, dar de atunci nu s-a mai auzit nimic.

"Ştiu că între timp ministrul s-a schimbat, dar din septembrie 2006 nu am mai primit niciun semn, niciun telefon de la nimeni", spune trist Ghiţă. "E nevoie de cineva care să vrea să facă acest proiect, nu doar să vorbească".

"Venisem la Cluj prin aprilie şi nu eram încă sigur dacă vreau să fac baschet. Am zis că mă gândesc până la toamnă, dar domnul Moldovan nici nu a vrut să audă.
Ghiţă Mureşan,
fost baschetbalist NBA

"Ştiu că între timp ministrul s-a schimbat, dar din septembrie 2006 nu am mai primit niciun semn, niciun telefon de la nimeni. E nevoie de cineva care să vrea să facă acest proiect, nu doar să vorbească.
Ghiţă Mureşan,
fost baschetbalist NBA

Gheorghe Mureşan

Data naşterii : 14.02.1971
Postul: centru
Înălţimea: 232 cm
Greutatea: 135 kg

Performanţe:
Component al naţionalei României

42 de puncte, performanţa carierei la naţională, într-un meci cu Suedia (1992)

Medalie de argint la Campionatele Europene pentru juniori (1990)

Locul 5 la Campionatele Mondiale pentru juniori (1991)

Singurul jucător român, crescut în România, care a evoluat în NBA

Câştigător al titlului de "Most Improved Player" în NBA (1996)

Liderul NBA la capitolul procentaj la aruncările din acţiune pentru două sezoane consecutive (1995-1996 - 58,4% şi 1996-1997 - 60,4%)

A jucat în Playoff-ul NBA trei meciuri, în sezonul 1996-1997, având medii de 5.0 puncte, 6.0 recuperări şi 1.3 capace pe meci

42 de puncte, recordul carierei la Naţională

Unul dintre cele mai memorabile meciuri jucate de Ghiţă Mureşan pentru România este cel din 1992 cu Suedia din preliminariile pentru Europene. Mureşan a fost imposibil de oprit şi a terminat acel meci cu 42 de puncte, suedezii eşuând în tentativa de a-l opri pe gigantul din Carpaţi.

Comentator la All Star Game

La All Star Weekendul din 2008, care a avut loc la New Orleans, Gheorghe Mureşan a fost invitat special al postului de televiziune Boom Sport One, cel care deţine în exclusivitate drepturile de televizare a ligii profesioniste americane în România. El a comentat pentru fanii din România toate cele trei evenimente: Meciul debutanţilor, concursurile de îndemânare, trei puncte şi slam-dunk şi desigur marele meci al vedetelor, All Star Game.

"Este o figură arhicunoscută în lumea NBA-ului. Era oprit la aproape fiecare pas de foşti sau actuali jucători, de manageri sau de simpli fani", spune Laurenţiu Mandu, comentatorul celor de la Boom Sport One aflat la faţa locului. De altfel, Gheorghe Mureşan participă frecvent la diverse acţiuni caritabile, organizate de NBA, alături de alţi jucători sau foşti jucători profesionişti.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite