Un poliţai, noul rege al zborului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săriturile sigure l-au ajutat pe Andreas Kofler să ia faţa rivalilor săi în Turneul celor Patru Trambuline
Săriturile sigure l-au ajutat pe Andreas Kofler să ia faţa rivalilor săi în Turneul celor Patru Trambuline

Austriacul Andreas Kofler a câştigat ediţia din acest sezon a Turneului celor Patru Trambuline. Învingător doar în etapa de debut, poliţistul Kofler a cucerit trofeul graţie constanţei sale pe parcursul competiţiei.

La 25 de ani, vârsta deplinei maturităţi în sportul "Icarilor" moderni, Andreas Kofler a dat marea lovitură a carierei sale. Deşi nimeni nu se aştepta la acest lucru, nici măcar el personal, săritorul austriac a câştigat unul din cele mai prestigioase trofee din lumea sporturilor de iarnă.

Pe parcursul Turneului celor Patru Trambuline, Kofler s-a impus în etapa de la Obersdorf şi s-a clasat apoi pe locul patru la Garmisch-Partenkirchen şi Innsbruck, încheind competiţia cu un onorabil loc cinci în etapa de la Bischofshofen.

Cea mai bună săritură a lui Kofler pe întreaga durată a concursului a măsurat doar 137 de metri, dar săritorul ce lucrează ca poliţist în viaţa de zi cu zi a fost pe departe cel mai constant dintre toţi pretendenţii la coroana supremă.

A renăscut ca pasărea Phoenix

Vicecampion olimpic la individual la JO Torino 2006 şi medaliat cu aur în proba pe echipe, Andreas Kofler a traversat apoi trei sezoane cenuşii. După ce a ocupat locul 7 în clasamentul general al Cupei Mondiale la finele lui 2007, austriacul a avut un declin total. Noul "rege al zborului" pe schiuri a ocupat poziţia a 13-a în 2008 şi doar poziţia a 36-a în 2009.

Clasat pe locul 28 în ediţia trecută a Turneului celor Patru Trambuline, Kofler a reuşit astfel una dintre cele mai spectaculoase reveniri din circuit. "Este realmente incredibil, nu credeam că pot câştiga turneul după doi ani foarte grei din cariera mea", a declarat entuzismat Andreas Kofler.

Un mare iubitor de fotbal şi surf în timpul liber, "agentul" Kofler este al 11-lea austriac din istorie care câştigă tradiţionala competiţie a celor mai buni săritori cu schiurile din lume.

Ammann, lider în Cupa Mondială

Înaintea celor patru etape reunite în celebrul Turneu, prima poziţie în ierarhia generală a Cupei Mondiale era deţinută de elveţianul Simon Ammann (dublu campion olimpic), care obţinuse trei victorii în acest sezon.

Cu toate că nu a reuşit un parcurs prea bun în Turneul celor Patru Trambuline, Amman (28 de ani) rămâne lider în Cupa Mondială, cu 749 de puncte, devansându-i pe Schlierenzauer (696) şi pe Kofler (561).

Clasament final Turneul celor Patru Trambuline

1. Andreas Kofler (AUT) - 1.027,2 puncte
2. Janne Ahonen (FIN) - 1.013,9 puncte
3. Wolfgang Loitzl (AUT) - 1.011,6 puncte
4. Gregor Schlierenzauer (AUT) - 1.011,1 puncte
5. Simon Ammann (ELV) - 1.008,3 puncte

Clasament general al Cupei Mondiale

1. Simon Ammann (ELV) - 749 puncte
2. Gregor Schlierenzauer (AUT) - 696 puncte
3. Andreas Kofler (AUT) - 561 puncte
4. Thomas Morgenstern (AUT) - 462 puncte
5. Wolfgang Loitzl (AUT) - 443 puncte

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite