Un „cangur“ înoată la Campionatul Naţional!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recordmen naţional la diverse probe şi categorii de vârstă, Bogdan Urichianu (18 ani), fiul fostei campioane olimpice la canotaj, Sanda Toma, este marea speranţă a nataţiei româneşti pentru JO din 2012. După trei ani petrecuţi în Australia, epicentrul nataţiei mondiale, talentatul înotător a revenit în ţară pentru a prinde un loc în lotul pentru Europenele din august de la Budapesta.

Născut într-o familie de campioni, tatăl - aruncător de ciocan şi component al lotului naţional de atletism, mama - Sanda Toma, campioană olimpică la canotaj în 1980, Bogdan a mâncat de mic copil sport pe pâine. La 15 ani dobora recordurile naţionale în probele de 200 metri mixt şi 400 metri mixt. Nemulţumit de lipsa unor condiţii optime de pregătire în ţară, Bogdan a plecat însă apoi în Australia cu ajutorul unei burse sportive. A concurat pentru echipa liceului din Cairns şi apoi pentru un club din Brisbane, iar progresul nu s-a lăsat întârziat.

"Ştiam că o să fie o aventură care o să mă maturizeze enorm. Înotul este o religie acolo şi am avut multe de învăţat. Australienii acordă multă importanţă pregătirii fizice şi totul se face cu cap în sensul că exerciţiile de forţă se pliază doar pe grupele de muşchii necesare înotului", povesteşte Bogdan, al cărui frate, Mihai, joacă baschet în campionatul universitar nord-american.

Selecţionat în lotul Australiei

Deşi a trebuit să se descurce de unul singur printre străini la o vârstă fragedă, Bogdan afirmă că experienţa de la Antipozi la format ca om. „Eram singurul român acolo, am mâncat şi carne de cangur sau de crocodil, dar m-am acomodat treptat (râde). După un loc trei obţinut la Naţionalele lor de juniori, am fost cooptat într-o tabără specială pentru cei mai promiţători înotători în perspectiva JO din 2012. Chiar dacă existau şanse teoretice să fiu naturalizat, am preferat să revin în România pentru a-mi încerca norocul aici", explică Bogdan.

În primăvară, la Naţionalele în bazin acoperit de la Piteşti, Bogdan a câştigat în premieră titlul de seniori la 200 de metri mixt şi a spulberat recordul naţional la 4x200 metri liber cu ştafeta clubului Steaua, rezultate ce îl creditează ca o mare speranţă pentru Europene. „Îmi place să iau totul pas cu pas. Important este să îmi realizez, în această săptămână, baremul pentru Europene. Dacă voi ajunge acolo, este posibil orice, deoarece sunt tânăr şi mai pot progresa încă mult", spune cu optimism puştiul antrenat de celebra Doina Sava.

Răzvan Florea: „Este ultimul meu concurs!“

Ajuns la aproape 30 de ani, “căpitanul” Răzvan Florea (foto) va spune adio carierei sportive cu ocazia Campionatelor Naţionale. Posesor a peste 150 de titluri naţionale de-a lungul anilor, constănţeanul va avea parte de o retragere de gală din partea federaţiei de specialitate. “Este ultimul meu concurs din carieră. Afacerile şi familia au trecut de ceva vreme pe primul plan şi e timpul să zic stop. Voi concura doar la 50 de metri spate şi la 100 de metri spate. Nu m-am mai antrenat de ceva vreme, dar cred că am oricum şanse să câştig un titlu”, ne-a dezvăluit zâmbind singurul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc.

Spre deosebire de anii trecuţi, când participa în foarte multe probe, campioana olimpică Camelia Potec a decis, împreună cu antrenorul Philippe Lucas, să îşi menajeze puţin forţele la ediţia din acest an. „Voi concura doar în ultimele trei zile”, ne-a dezvăluit Camelia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite