Ce nedreptate! Premii de tinichea pentru fetele de aur!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dodean (stânga) şi Samara
Dodean (stânga) şi Samara

Elizabeta Samara şi Daniel Dodean au câştigat titlul european la dublu, trofeu pentru care vor primi cât salariul lunar al unui fotbalist din Liga I.

Până la meciul de fotbal cu Ungaria, România a repurtat o victorie magnifică la tenis de masă. Elisabeta Samara şi Daniel Dodean s-au impus în faţa perechii maghiare Giorgina Pota – Krisztina Toth la capătul unui meci extrem de intens. Fetele noastre au fost conduse cu 3-0 la seturi, dar au revenit miraculos (7:11, 8:11, 9:11, 11:7, 11:7, 21:19, 11:5) în finala Campionatului European de tenis de masă.

La 3-0 pentru sportivele din Ungaria, Samara şi Dodea au avut o discuţie „ca între fete”. „I-am spus Danielei că trebuie să schimbăm ceva, că nu e posibil să luăm bătaie cu 4-0”, a mărturisit Samara. „Jocul perfect al Elizabetei a fost cheia succesului nostru. În special în setul decisiv, ea a controlat perfect fiecare minge”, o complimentează Dodean.

„Joacă împreună de la 10 ani”

Relativ apropiate ca vârstă, Elisabeta Samara (23 de ani, din Constanţa) şi Daniela Dodean (24 de ani, din Arad) au dominat de mici concursurile naţionale. La simplu, ele ajungeau mai mereu în finalele competiţiilor interne, aşa că decizia ca cele două să joace împreună la dublu a venit natural. „Au fost vârfurile generaţiei lor. S-au mobilizat mereu una pe alta şi se completează fantastic, Eliza fiind stângace, iar Daniela dreptace”, explică Beatrice Romanescu, director în cadrul federaţiei.

Petrecere cu pizza

Pentru fetele de aur ale României, ţăcănitul mingii de celuloid e sunetul cel mai familiar. „Chiar şi la finalul unei partide, în mintea noastră meciul decurge în reluare”, spune Samara. La Herning, în Danemarca, n-a fost loc nici de petrecere. „Toate localurile s-au închis după 10 seara. Abia am găsit de unde să ne comandăm o pizza. Chiar făceam haz de necaz, că n-avem unde să mâncăm omeneşte”, a povestit Romanescu. Premiu de 14.000 de euro Marea problemă a tenisului de masă o reprezintă banii. Din acest motiv, fetele noastre „s-au angajat” la cluburi din străinătate: Eliza are contract cu Fenerbahce, în vreme ce Daniela joscă pentru austriecii de la SVS Strock. Aici, ele câştigă în jur de 2.500 de euro lunar, adică un sfert din salariul unui fotbalist de la Steaua. Pentru titlul european cucerit în Danemarca, Samara şi Dodean vor încasa câte14.000 de euro, adică mai puţin decât ia, de exemplu, rapidistul Romeo Surdu într-o lună.

Elizabeta îşi exprimă direct frustrarea: „An de an, sportivele de la noi, din tenisul de masă, de la judo, fetele de la scrimă câştigăm medalii europene şi mondiale. E deranjant însă că noi nu suntem premiate aşa cum se cuvine. În schimb, fotbaliştii se scaldă în bani şi tot sunt nemulţumiţi de cât câştigă”.

„Chinezoaicele, mereu cu o minge peste noi”

Campionatul European este singura competiţie majoră în care fetele noastre pot ţinti primele locuri. Chiar dacă te loveşti şi aici de chinezoaice naturalizate, acestea nu sunt chiar de neînvins. O bătălie inedită Europa-China se va desfăşura în noiembrie, la Beijing, Elizabeta fiind printre jucătoarele selecţionate. „E deplorabil când vezi că echipele Germaniei, Spaniei, Olandei şi Poloniei au jucătoare asiatice naturalizate. Ele au în sânge acest sport. Orele petrecute în sala de tenis de masă, efortul depus. Mereu sunt peste noi cu o minge, iar mingea aceea e foarte importantă. Sperăm ca în curând să putem sparge zidul chinezesc. Greu, dar nu imposibil”, crede Eliza.

Elizabeta Samara

S-a născut la 15 aprilie 1989, la Constanţa.

Mai are trei medalii de aur la Europene (2005 cu echipa), 2009 (la dublu, cu Dodean), 2011 (la dublu mixt cu Andrei Filimon) A

fost declarată cea mai bună jucătoare de tenis de masă din România în 2011.

Ocupă locul 23 în lume, respectiv 5 în Europa.

Daniela Dodean

S-a născut la 13 ianuarie 1988 la Arad

Are în palmares două medalii de aur la dublu: 2009 (la dublu, cu Samara) şi cea de acum. Daniela şi Eliza au mai câştigat la Europene un bronz (2010) şi un argint (2011)

Ocupă locul 35 în lume, respectiv 9 în Europa caseta

Adrian Crişan, medalie după 52 de ani

Adrian Crişan a cucerit medalia de bronz în proba individuală masculină din cadrul Europenelor de tenis de masă. El a fost învins în semifinale, cu 4-1 (10-12, 11-7, 11-6, 11-5, 12-10), de germanul Timo Boll, şi a rămas astfel cu medalia de bronz. Aceasta e prima prezenţă românească pe podiumul individual masculin al CE după 52 de ani! Ultima medalie tricoloră în această probă a fost argintul cucerit de Radu Negulescu în 1960.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite