Suntem din nou în elita Europei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sandra Izbaşa şi Diana Chelaru au câştigat medalia de aur, respectiv pe cea de argint, ieri, în finala de la sol, la CE de la Berlin. România a încheiat pe locul secund competiţia în clasamentul pe naţiuni după Rusia, cu trei medalii de aur, două de argint şi una de bronz.

Graţie unei prestaţii exacte, Sandra Izbaşa şi Diana Chelaru au realizat ieri o dublă de senzaţie în finala de la sol. Numele României face acum din nou înconjurul planetei graţie performanţelor realizate de gimnaştii noştri! Campioană olimpică în 2008 şi dublă campioană europeană în 2006 şi 2008 la sol, Sandra Izbaşa (20 de ani) a confirmat ieri că rămâne marea specialistă a acestui aparat, deşi a fost la un moment dat aproape să se retragă din gimnastică din cauza unei accidentări. Sandra a intrat a cincea pe planşa de concurs.

Foarte sigură pe ea şi cu un şarm aparte, frumoasa gimnastă româncă i-a fermecat pe arbitrii şi pe suporterii nemţi din tribune. Intrată a cincea în finală, Izbaşa a fost notată cu 14.500. Nota a fost suficientă pentru a-i asigura al treilea ei titlu european la sol din palmares şi totodată a doua ei medalie de aur la această ediţie după cea de la sărituri.

„A fost aşa cum mă aşteptam. Cine a greşit mai puţin, a câştigat la final. Mă bucură foarte mult că mi-am putut stăpâni emoţiile şi am adus astfel a treia medalie de aur pentru România", a declarat entuziasmată Sandra Izbaşa. Vicecampioană mondială în 2010 la acest aparat, micuţa şi simpatica Diana Chelaru a completat o zi superbă pentru sportul românesc. Intrată penultima în concurs, sportiva originară din Oneşti a primit 14.475 pentru exerciţiul său şi a obţinut astfel medalia de argint. 

Izbaşa şi rusoaica Anna Dementieva (individual-compus şi bârnă) au fost singurele sportive de la această ediţie care au cucerit două medalii de aur. Deşi Flavius Koczi a ratat ieri surprinzător o clasare pe podium la sărituri (locul 4), România a încheiat totuşi Europenele de la Berlin pe locul doi în clasamentul pe naţiuni cu 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi una de bronz în spatele Rusiei (3 aur, 2 argint şi 2 bronz). Bilanţul final merită toate laudele şi în contextual în care Federaţia Română de Gimnastică anunţase înaintea Europenelor că obiectivul este cucerirea a 1-2 medalii.

Medaliile României la Europene

- Sandra Izbaşa - aur la sol şi sărituri
- Flavius Koczi
- aur la sol şi argint la individual compus
- Diana Chelaru - argint la sol
- Amelia Racea - bronz la individual compus

Koczi vrea o săritură cu numele lui

Flavius Koczi Foto: AFP



Medaliat cu aur la sol şi vicecampion continental la individual compus, Flavius Koczi a ratat ieri de puţin o clasare pe podim şi la sărituri, aparat unde ieşea vicecampion mondial în 2009. Reşiţeanul s-a arătat descumpănit de maniera de arbitraj şi promite că se va revanşa în viitor pentru acest semieşec. "M-am dus în finală pentru aur, dar m-a dat puţin peste cap prima notă. Am avut săritura din 7,0, nota maximă, am stat la aterizare, şi am luat doar 16,375. Francezul (Bouhail - n.r.) a luat 16,500, la o săritură la fel ca a mea, dar cu pas la aterizare. Nu mi s-a părut corect. Mergem înainte şi data viitoare o să le fac bine pe amândouă", şi-a explicat românul aterizarea greşită de la a doua săritură.

Koczi a fost notat cu 16.375 la prima săritură şi cu 15.325, la cea de-a doua, media de 15.850, aducându-i doar locul patru, la egalitate cu olandezul Jeffrey Wammes. Pentru Mondialele din toamnă din Japonia, Koczi va încerca să aducă ceva nou la bară fixă, care să-l ajute mai mult în concursul individual compus:   "Aş vrea să mai cresc la bară fixă, pentru că aici am o notă de plecare destul de mică, 5,90. Pot să fac mai mult, dar pentru siguranţă la concursul acesta am scos două elemente, pentru că aveam probleme cu coborârea. Pe viitor, cu siguranţă la bara fixă voi mai urca la dificultate. La sărituri, nu prea mai am alte variante, am deja două sărituri cu nota de plecare din 7. Eventual voi propune încă o jumătate de întoarcere, la prima săritură, să ajung la 7,20, sau cât o să-mi dea comisia tehnică. Adică să fac o săritură care să-mi poarte numele", a concluzionat Flavius.

"A fost aşa cum mă aşteptam. Cine a greşit mai puţin, a câştigat la final. Mă bucură foarte mult că mi-am putut stăpâni emoţiile şi am adus astfel a treia medalie de aur pentru România."
Sandra Izbaşa
gimnastă

"La Mondiale va fi infinit mai greu pentru că între asiatici şi restul lumii există o diferenţă majoră de valoare."
Flavius Koczi
gimnast

"Ar fi o infatuare să credem că doar noi progresăm, dar imaginea de ansamblu lăsată la Europene nu poate decât să ne dea încredere în perspectiva Olimpiadei."
Adrian Stoica
preşedinte FR Gimnastică

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite