Mihaela Şteff a lăsat mingea pentru copil!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru Mihaela, Răzvan  e cel mai valoros trofeu
Pentru Mihaela, Răzvan e cel mai valoros trofeu

Cea mai titrată jucătoare de tenis de masă din România a ultimului deceniu, Mihaela Şteff (31 de ani)  a devenit anul trecut o mămică fericită. Cvintupla campioană europeană a renunţat temporar la activitatea sportivă pentru a se dedica în totalitate familiei.

În urmă cu aproape un an, Mihaela Şteff dădea naştere unui băieţel pe nume Răzvan. „Acum doi ani mi-am propus să devin mămică şi mi-a reuşit din prima (râde). Viaţa mea s-a schimbat atunci la 180 de grade. În ultimii doi ani, am fost doar mămică şi mă simt bine în această nouă ipostază. Răzvam îmi ocupă mai tot timpul, dar e un bebe cuminte şi totul e ok", afirmă cvintupla campioană
europeană.

La 31 de ani, Şteff poate fi considerată una dintre veteranele tenisului de masă mondial, dar vârsta i-ar mai permite totuşi să concureze câţiva ani buni la nivel înalt.

Mihaela recunoaşte că nu a renunţat definitiv la acest sport, dar afirmă totuşi că o revenire este puţin probabilă în viitorul apropiat. „Ar fi greu să revin acum şi problemele nu ar fi neapărat de ordin fizic, ci mai ales psihic. Concentrarea a fost mereu unul din atuurile mele în timpul competiţiilor şi acum tocmai asta cred că mi-ar lipsit deoarece gândul îmi stă mai mult la copil", spune cvintupla campioană europeană.

Italienii o doresc înapoi

Câştigătoare a două trofee ale Ligii Campionilor cu formaţia Sterilgarda TT Castel Goffredo, Şteff a renunţat la contractul cu gruparea italiană în momentul în care a rămas însărcinată. „Ei au fost foarte înţelegători cu mine. În momentul în care am hotărât că vreau să devin mămică, ne-am înţeles verbal că pot reveni la echipă oricând consider eu necesar", ne-a povestit Mihaela.

Cea mai titrată jucătoare româncă a ultimului deceniu recunoaşte că unul din motivele pentru care a renunţat în mare parte la cariera sportivă sunt şi desele accidentări din ultimii ani. „Am jucat vreo 5-6 ani cu o tendinită acută şi uneori aveam dureri insuportabile. În plus, am ceva probleme şi la genunchi. A contat şi acest aspect când am decis să zic stop.

Româncă până la moarte

O adevărată pepinieră de talente, România a produs foarte mulţi juniori talentanţi de-a lungul anilor, iar mulţi dintre ei au ales să îşi încerce norocul peste hotare. Cornelia Vaida (Croaţia), Călin Creangă (Grecia) sau Mihai Bobocică (Italia) sunt doar câţiva dintre jucătorii care concurează pentru alte reprezentative. Legitimată timp de mai multe sezoane pentru cluburi din Bundesliga şi apoi pentru Sterilgarda TT Castel Goffredo din Italia, Mihaela Şteff ar fi putut opta şi ea să participe în competiţiile internaţionale pentru „panzere" sau pentru „macaronari".

„S-a speculat de multe ori că voi juca pentru Germania sau pentru Italia, dar nu am avut niciodată o astfel de intenţie. Nici nu am stat măcar să citesc regulamentul internaţional legat de acest capitol al schimbării de cetăţenie. Nu aş renunţa niciodată la România, am pus suflet timp de 15 ani la loturile naţionale şi mi-ar fi imposibil să fiu cu inima în altă parte", subliniază tenismena din Bistriţa.

Mihaela Şteff

Pariază tot pe asiatice

Una dintre puţinele europence care s-au luat la trântă cu jucătoarele asiatice de-a lungul carierei, Mihaela Şteff spune că monopolul asiatic în acest sport va continua şi în anii următori, ba chiar crede că fenomenul se va acutiza. „Am fost şi eu în stagii de pregătire acolo cu echipa Europei, dar chinezii nu-şi dezvăluiau niciodată toate secretele. E şi normal să fie aşa pentru că într-un fel încercam să le furăm pâinea de la gură. Au o cultură aparte a tenisului de masă, cred că sunt peste un milion de jucători legitimaţi, iar lotul lor naţional este format din vreo 40-50 de sportivi. Nu cred că se va termina monopolul lor pentru că 90% din echipele de club europene transferă jucătoare asiatice", explică cvintupla campioană continentală.

După două decenii dedicate tenisului de performanţă, Mihaela nu intenţionează să rămână în acest sport din postura de antrenoare din cauza cantonamentelor lungi şi deplasărilor foarte dese peste hotare.

Vrea o viaţă fără ping-pong

„Nu mă atrage ideea antrenoratului, din copilărie am tot fost pe drumuri şi nu aş face acelaşi lucru toată viaţa. Ne-am construit o casă la Bistriţa şi, chiar dacă multe dintre vechile prietenii s-au mai rupt din cauza distanţei în toţi aceşti ani, familia mea este aici", afirmă sportiva.

Mihaela îşi doreşte să rămână totuşi aproape de lumea tenisului de masă şi nu exclude varianta să candideze cândva pentru un post de conducere în cadrul federaţiei. „Aş vrea să rămân în domeniu, dar deocamdată sunt multe necunoscute. Momentan, copilul este pe primul plan şi vreau să-i acord toată atenţia de care are nevoie. Când va creşte puţin, poate voi lua în calcul şi varianta să revin în circuit, fie ca jucătoare, fie dintr-un alt post", spune cvintupla campioană europeană.

Nu se mai întoarce la echipa naţională

După performanţele excepţionale reuşite la Europenele din 2005 de la Aarhus (Danemarca), acolo unde a cucerit două medalii de aur şi una de argint, Şteff a primit o "răsplată inedită" din partea federaţiei de specialitate. Deoarece a refuzat să semneze un contract ce o obliga să cedeze o parte din câştigurile obţinute în competiţiile internaţionale, forul autohton a decis să o suspende pe termen nelimitat. A urmat o scurtă împăcare, dar totul a fost doar un foc de paie.

"Nu mai există nicio şansă să mă întorc la echipa naţională atâta timp cât la putere sunt cei care trag sforile în tenisul de masă românesc. Am fost supusă unui tratament lipsit de fair-play şi nu aş mai putea colabora cu astfel de oameni. Dacă se va schimba ceva la vârful federaţiei, deşi e greu de crezut că se va întâmpla asta în viitorul apropiat, poate m-aş mai gândi la revenire", afirmă tranşant fosta campioană europeană.

Mihaela Şteff

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 8 noiembrie 1978, Bistriţa.

Palmares

-Campioană europeană de cadete la simplu în 1993 la Ljubljana.
-Campioană europeană cu echipa la junioare în 1994 la Paris.
-Triplă campioană europeană de dublu la junioare 1994-1996.
-Bronz la CM 1995 pe echipe la Tianjin.
-Bronz la CE 1998 la dublu la Eindhoven.
-Bronz la CM 2000 pe echipe la Kuala Lumpur.
-Dublă vicecampioană europeană la simplu în 2000 la Bremen şi în 2005 la Aarhus.
-Dublă campioană europeană cu echipa în 2002 la Zagreb şi în 2005 la Aarhus.
-Triplă campioană europeană de dublu cu Tamara Boros la Zagreb 2002, Courmayeur 2003 şi Aarhus 2005.
-Dublă câştigătoare a Ligii Campionilor în 2006 şi 2007 cu Sterilgarda TT Castel Goffredo (Italia).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite