„Stânga de Pechea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steluţa Luca este recunoscută pentru forţa aruncărilor cu braţul stâng, aşa cum şi vărul ei, Lucian Bute, are nişte lovituri năucitoare în ring. Lucian şi Steluţa s-au cunoscut târziu, tocmai la Copenhaga, Danemarca, deşi cei doi verişori au copilărit în comuna natală, Pechea.

Steluţa juca atunci la FCK Kopenhaga şi a mers să-l vadă la o gală de box. „Avem familie foarte numeroasă, mama a avut nouă fraţi, iar tata, cinci, aşa că nu am cum să-mi ştiu toate rudele", a spus Şteluţa Luca. Mama handbalistei, Maria Lazăr, ne-a explicat cum de a fost posibil ca cei doi să nu se cunoască atât timp:

„Pechea e o localitate mare, noi stăm într-un capăt al comunei, iar Lucică a crescut în celălalt capăt. Au învăţat în şcoli diferite şi a mai fost şi diferenţa de vârstă, cam şapte ani între ei. Când a plecat Steluţa de acasă, el avea doar vreo zece ani".

Aflat acasă, la Pechea, Lucian Bute a promis să fie în Sala Polivalentă din Bucureşti pe 15 mai, la meciul retur al finalei Ligii Campionilor.

„O să fiu în sală la meciul de la Bucureşti, să o susţin pe verişoara mea şi pe toate fetele de la Oltchim. M-au invitat să merg şi la partida-tur, din Danemarca, dar aveam deja programul stabilit. Este extraordinar că joacă finala. N-au mai reuşit românii acest lucru de prin 1986. Steluţa o să facă un meci mare, sunt convins că o să dea lovitura decisivă, exact ca mine, cu «Stânga de Pechea», marcă specială a comunei noastre", a spus Bute.

Moştenire de la tată

Handbalista este mezina familiei Lazăr şi niciunul dintre cei trei fraţi nu este stângaci, ca ea. Tatăl, Ion lazăr, este singurul din familie care foloseşte mai mult mâna stângă. „De la mine a moştenit puterea şi «Stânga de Pechea», iar de la maică-sa îndemânarea", spune, cu mândrie, tatăl handbalistei.

Părinţii Steluţei ne-au mărturisit ce cred ei că ar fi secretul succeselor celor doi verişori. „Aşa suntem noi pechenii, oameni de la ţară care preţuim munca. La câmp, la şcoală, apoi la handbal, Steluţa era o fată tare muncitoare. La fel ca Lucian", a povestit Lazăr.

Maier, surpriza lui Voina

Antrenorul Voina a anunţat lotul pentru meciul de mâine cu Viborg. Surprinde convocarea Ramonei Maier, care va reveni astfel într-un meci oficial după trei luni de absenţă cauzată de o accidentare.

Lotul Oltchimului: Ungureanu, Tolnai (portari), Manea şi Stanca (pivoţi), Luca, Meiroşu, Lecuşanu, Beşe, Vizitiu, Neaguş şi Shymkute (linia de 9 metri), Maier, Puşcaşu şi Nechita (extreme).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite