Stadionul viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecranul gigant, high definition, care a costat 40 de milioane de dolari, domină întreaga arenă
Ecranul gigant, high definition, care a costat 40 de milioane de dolari, domină întreaga arenă

Cowboys Stadium îţi taie răsuflarea prin dotări, acoperişul retractabil sau ecranul gigant. Nici arta nu a fost lăsată pe dinafara stadionului. 15 pictori şi sculptori texani şi-au adus contribuţia la o construcţie care depăşeşte graniţa sportului.

Atunci când texanii îşi pun în cap să facă ceva, trebuie să fie neapărat mare. A fost doar primul gând al lui Jerry Jones, patronul echipei de fotbal american Dallas Cowboys. Pentru că ideea unei noi arene a plecat de la un proiect de mărire a capacităţii fostului stadion al echipei, care nu avea "decât" 65.000 de locuri.

În cele din urmă, acel proiect, iniţiat în 1994, a fost abandonat şi după mai multe negocieri cu autorităţile din Dallas şi din oraşele din împrejurimi s-a ajuns, în 2004, la un acord cu municipalitatea din Arlington. Cei de aici au fost de acord să ofere terenul necesar şi să suporte 350 de milioane de dolari din costurile de construcţie.

Preţul final, dublu decât estimările

Fondurile au fost obţinute prin mărirea mai multor taxe locale, printre care cele hoteliere şi cele pentru închirierea de maşini. După doi ani în care primăria locală s-a ocupat de achiziţionarea terenurilor de la diverşii proprietari şi în care construcţiile care ocupau acele terenuri au fost demolate, în aprilie 2006 au început lucrările.

Construcţia a durat trei ani, iar la 27 mai 2009 panglica a fost tăiată în prezenţa mai multor jucători ai echipei Dallas Cowboys şi a presei. Stadionul, care în cele din urmă a costat aproape 1,3 miliarde de dolari, deşi estimările indicau 625 de milioane, a devenit loc de pelerinaj pentru localnici şi pentru turişti. Arhitectura impresionantă, elementele folosite, dotările tehnice transformă arena într-o bijuterie a construcţiilor chiar şi pentru secolul XXII.

Cele două arce care ating 91 de metri înălţime în punctul maxim, aşezate pe lungimea arenei şi ancorate la sol în cele două capete, sunt elementele principale. Ele susţin acoperişul retractabil, care se poate deschide sau închide în doar 12 minute, şi de ele este prins giganticul ecran care domină arena.

Întreaga construcţie este învelită în sticlă

La fiecare capăt al arenei, pe lungimea sa, se află două gigantice uşi de sticlă cu înălţimea de 36 de metri, care se pot deschide sau închide în 18 minute. Atât acoperişul, cât şi uşile deţin recordurile mondiale pentru un stadion în ceea ce priveşte dimensiunile.

Nimic însă nu te impresionează şi nu te copleşteşte mai mult decât ecranul principal, care deţine, la rândul său, recordul omologat Guinness de cel mai mare ecran High Definition din lume. 10.584.064 de leduri, care consumă peste 600.000 de waţi, oferă o imagine de înaltă rezoluţie vizibilă din aproape orice colţ al stadionului.

Pentru spectatorii aflaţi la peluze există alte două ecrane, de dimensiuni sensibil mai mici. Întreaga construcţie este învelită în pereţi de sticlă, oferind celor prezenţi imagini panoramice superbe în exterior dar şi o lumină naturală pentru aproape toate zonele din interior. Şi pentru că sportul se transformă uneori în artă, aceasta nu a fost lăsată deoparte. Printr-o fundaţie susţinută de Jerry Jones şi de soţia acestuia, 15 artişti texani au realizat picturi sau sculpturi special destinate stadionului care întregesc opera arhitectonică în ansamblul ei.

Cowboys Stadium
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite