Stă în şa la 41 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut în România, stabilit în Germania, George Wolters participă la ediţia din acest an a întrecerii, deşi a trecut de prima tinereţe. El aleargă pentru Mazicon Bucureşti. Cum austriacul Ferdinand Bruckner (40 de ani) a abandonat la contratimp, echipa bucureşteană are cei mai vârstnici rutieri din caravană.

Sport extrem de tehnic, în care experienţa joacă un rol important, ciclismul aduce deseori în prim-plan oameni care nu-şi trădează vârsta din paşaport. În această situaţie a fost Lance Armstrong, care în momentul revenirii în competiţie, spre 40 de ani, a mărturisit că a fost inspirat de campioana olimpică la maraton, Constantina Diţă. La startul ediţiei din acest an a Turului României, a 48-a, sunt câţiva rutieri care au trecut de prima tinereţe. Şi cum austriacul Ferdinand Bruckner (40 de ani) a abandonat chiar înainte să ia startul în contratimpul de la Mamaia, cei mai "bătrâni" oameni din "Mica Buclă" sunt români, ambii componenţi ai echipei Mazicon Bucureşti: George Wolters (va împlini 41 de ani în 21 septembrie) şi Ştefan Morcov (38).

Născut în România, unde a fost cunoscut ca Paraschiv, primul este stabilit de ceva timp în Germania (poartă acum numele soţiei sale, care este nemţoaică). N-a uitat însă de unde a plecat şi, fiind pasionat de ciclism, s-a "înrolat" în echipa CS Mazicon Bucureşti şi a luat startul în această ediţie a Turului României după ce a participat luna trecută şi la cursa din Dobrogea. El a fost cel care l-a ajutat în urmă cu câţiva ani, pe Doru Borobeică de la Iris să-şi cumpere o bicicletă profesională de la echipa Gerolsteiner.

Căldura a schimbat programul cicliştilor

Aşa cum se ştie, în cursul unei etape pe şosea există o zonă de realimentare în care rutierii mănâncă. De regulă, aceasta se află la jumătatea traseului din ziua respectivă. În prima rundă, respectiva zonă era prevăzută înainte de trecerea din judeţul Constanţa în Ialomiţa. Cum sâmbătă a fost foarte cald şi în Dobrogea, organizatorii au decis ca realimentarea să se producă puţin mai devreme. Rutierii au fost informaţi de modificare cu ajutorul unui panou, arătat de pe margine.

"Am început ciclismul la CSS1 Bucureşti. Am trecut apoi pe la Dinamo, iar Revoluţia m-a prins la Steaua. După 1990 am plecat în Germania şi acum trăiesc în Hamburg.''
George Wolters ciclist Mazicon

Cei mai bătrâni rutieri din Turul României

Sportiv                     Tara                 Echipă                    Vârstă
George Wolters         România    CS Mazicon București    41 de ani
Ferdinand Bruckner    Austria         Profilene                   40 de ani
Ștefan Morcov           România     CS Mazicon București  38 de ani
Andreas Kenser          Germania    Profiline                    37 de ani
Fabio Masotti                Italia         San Marco               37 de ani

Rezultate  etapa de ieri:

1.    Ioannis Tamouridis (Tableware)    4:35.59
2.    Iovko Jivkov (Cycling Team Friulli) 4:36.01
3.    Victo Mironov (Republica Moldova)    4:38.18
- Tricoul galben: Andrei Nechita (România Tineret)
- Tricoul verde: Alessandro Calderan (Cycling Team Friulli)
- Tricoul roşu: Victor Mironov(Republica Moldova)
- Tricoul alb: Ioannis Tamouridis (Tableware)
- Tricoul albastru: Răzvan Jugănaru (Dinamo)
- Tricoul tricolor: Alexandru Grădinaru (România tineret)

Nuţi Frâncu se pensionează în 2012

La câteva ore după desfăşurarea contratimpului de 8 km din Mamaia, din faţa Sălii Sporturilor constănţene s-a dat startul (festiv, cel tehnic a fost la Ovidiu) în prima etapă, moment în care s-au atribuit tricourile distinctive. Un tricou galben, cu numele trecut pe guler, au primit Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, şi Elena Frâncu (foto), şefa Direcţiei Judeţene de Sport. Fosta mare handbalistă a anunţat că se va pensiona peste un an, însă îşi doreşte ca şi în 2012 caravana Turului României să treacă prin oraşul de la malul Mării Negre, aşa cum se întâmplă de patru ani. Nuţi Frâncu a însoţit caravana în maşina poliţiei care a deschis drumul până la graniţa cu Ialomiţa.

Selejan, bucuros pentru echipa fiului său

Cum are obiceiul, în timpul primei etape, secretarul general al FR de Ciclism şi Triatlon, Vasile Selejan, s-a aflat mai mereu în fruntea caravanei, îndemnându-i pe şoferii care veneau din sens opus să tragă pe dreapta. La câteva minute după sosirea în Brăila, fostul căţărător s-a bucurat de două ori. În primul rând pentru că Andrei Nechita (România tineret) ocupa locul 2 la „general", iar apoi fiindcă tricoul galben, cel atribuit liderului cursei, a fost preluat de germanul Heinrich Berger, care face parte din echipa Mazicon Bucureşti, al cărei manager este fiul său, Radu Selejan.

Comisarul UCI, rudă cu şeful Federaţiei Franceze

Ca şi în anii precedenţi în care a figurat în calendarul Uniunii Internaţionale de Ciclism (UCI), şi acum Turul României este supervizat de un comisar al forului mondial. Acesta este Jerome Lappartient. Prezent deja printre oficialii „Marii Bucle", acesta este rudă cu preşedintele Federaţiei Franceze de Ciclism, David Lappartient. Francezul a verificat toate bicicletele înainte de debutul contratimpului de sâmbătă, fiind socotit de arbitrii români drept foarte priceput în meseria sa.

Oficialul UCI şi-a luat examenul teoretic, cu brio, la sfârşitul anului 2008, în versiune engleză. Jerome Lappartient l-a validat cu partea practică oficiind la o probă pe pistă, în Italia, şi la o alta, de şosea, în Olanda, acum circa doi ani. În urma acestor examene, preşedintele lui VS de Rhuys şi vicepreşedintele Comitetului Morbihanb a devenit comisar UCI. Avea pe atunci 35 de ani, fiind al 4-lea comisar în departamentul său din cei cinci câţi are Comitetul Bretagne.

Cursa, filmată din elicopter

Pentru a surprinde imagini cât mai spectaculoase din „Mica Buclă", TV Neptun a folosit în prima etapă atât automobile, cât şi un elicopter uşor. Cum vremea a fost prielnică - a bătut vântul şi a plouat pe anumite porţiuni doar în apropiere de Brăila -, aparatul de zbor a survolat zonele în care se aflau rutierii.

Infografie Tur Ciclist jpeg
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite