Sprint către medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţia la nivel de copii şi juniori se face foarte greu, deoarece multe cluburi nu au piste speciale pentru antrenamente şi competiţii, antrenorii fiind nevoiţi să improvizeze

Selecţia la nivel de copii şi juniori se face foarte greu, deoarece multe cluburi nu au piste speciale pentru antrenamente şi competiţii, antrenorii fiind nevoiţi să improvizeze

Antrenorul federal Zsolt Gyöngyössy este de părere că cei mici trebuie să vină cu plăcere la antrenamente, chiar dacă, la început, atletismul pare un sport mai dificil.

Unul dintre sporturile care au adus mereu medalii pentru ţara noastră este atletismul. Mari campioni precum Doina Melinte, Violeta Beclea-Szekely, Gabriela Szabo, Marian Oprea şi Mirela Lavric au ajuns, în scurt timp, idoli ai unei generaţii care visează la medalii de aur la concursuri internaţionale.

Antrenorul federal Zsolt Gyöngyössy este de părere că baza de selecţie a scăzut. "Din păcate, la noi nu mai vin părinţii să întrebe dacă cei mici pot să facă atletism. Am ajuns să mergem noi la selecţii, însă avem o mare problemă deoarece noi nu avem încă arene competitive peste tot în ţară", recunoaşte oficialul.

Prima selecţie se face la zece ani

Iniţierea în atletism începe pe la zece ani. Zsolt Gyöngyössy ştie că micuţii trebuie să fie mereu atraşi de ceva nou: "Elementele de joacă sunt necesare, chiar obligatorii la început. Cei mici trebuie să vină cu plăcere la antrenamente şi nu trebuie să se urmărească rezultatul imediat, iar performanţa să vină în timp".

Oficialul federaţiei de specialitate ştie că cei mai buni antrenori sunt aceia care aduc copiii şi juniorii la întreceri. Problema tehnicienilor în atletismul românesc este că mulţi posibili atleţi se pierd iarna, atunci când stadioanele nu mai pot găzdui întreceri.

"Dacă reuşim să menţinem un grup până spre finalul lui octombrie, riscăm ca, în luna martie, să nu-i mai avem. Motivul este simplu: infrastructura. Cu toate acestea, sunt cluburi din România care dau campioni naţionali, europeni şi mondiali", a precizat Gyöngyössy.

Echipamentul costă 150 de euro

După iniţiere urmează performanţa, perioadă în care pregătirea devine foarte importantă. Un echipament variază între 120 şi 150 de euro, însă fiecare sportiv îşi poate alege costumul de concurs şi încălţările.
"Acum ne aflăm deja la un alt nivel şi orice antrenament trebuie foarte bine structurat pentru ca cel mic să poată deveni un atlet în adevăratul sens al cuvântului", este de părere Zsolt Gyöngyössy.

Tehnicianul este convins că atletismul din ţara noastră va avea un cuvânt de spus în viitor, chiar dacă, în acest moment, condiţiile de antrenament nu sunt la standarde internaţionale la copii şi juniori. "Mirela Lavric este un adevărat fenomen. La numai 17 ani a ajuns să concureze deja la seniori şi să obţină rezultate remarcabile. Este o atletă de viitor", a încheiat Zsolt Gyöngyössy.

CLUBURI de atletism din Bucuresti

DINAMO. Adresa: Şoseaua Ştefan cel Mare nr. 7-9, sector 2. Telefon: 021.210.55.85
CSS 3 STEAUA. Adresa: Bulevardul Ghencea nr. 35, sector 5. Telefon: 021.413.29.40
OLIMPIA. Adresa: Şoseaua Iancului, numărul 128 A. Telefoane: 021.250.81.67 şi 021.250.40.31

CLUBURI de atletism din tara

LPS VASLUI. Adresa: Strada Ştefan cel Mare, numărul 167. Telefon: 0235.316.891
LPS CONSTANŢA. Adresa: Bulevarul Lăpuşneanu, numărul 15. Telefon: 0241.694.902
CSM PITEŞTI. Adresa: Strada Costache Negri, numărul 26. Telefon: 0348.430.225

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite