Sportivi buni avem, nu şi infrastructură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2009, România a organizat Europenele de haltere la Bucureşti, Ninel Miculescu fiind printre medaliaţi
În 2009, România a organizat Europenele de haltere la Bucureşti, Ninel Miculescu fiind printre medaliaţi

Reprezentanţii federaţiilor sportive din România îşi doresc ca Bucureştiul să organizeze Jocurile Olimpice, dar spun că, pentru 2020, nu îndeplinim decât anumite condiţii, care nu se pot rezolva aşa uşor. Există temeri în privinţa timpului scurt rămas pentru pregătirea candidaturii. „Dacă ne angajăm în acest proiect, trebuie să-l ducem până la capăt“, spune Nicu Vlad.

Sportul românesc se confruntă de două decenii cu o situaţie paradoxală. Deşi nu dispune de bazele şi condiţiile de pregătire din ţările dezvoltate, în special din vestul Europei, el scoate, an de an, campioni pe bandă rulantă.

În contextul actual, sumbru din punct de vedere economic, ideea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, de a propune depunerea candidaturii Bucureştiului la organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de vară, în 2020, a fost salutată de reprezentanţii federaţiilor sportive.

Prima care a făcut-o, în august trecut, a fost multipla campioană olimpică şi mondială la canotaj Elisabeta Lipă. După ce a spus că „nu i-a venit să creadă în momentul în care a aflat vestea", preşedintele FR de Canotaj şi al clubului Dinamo a declarat: „Din punctul de vedere al sportivilor, nu ne-ar fi ruşine să ne depunem candidatura. Avem însă probleme de infrastructură. Sunt convinsă, însă, că, dacă va fi ales Bucureştiul, România va face tot posibilul pentru a construi sălile şi bazele necesare".

Nicu Vlad: „Să nu ne jucăm cu vorbele"

Lipă a pledat deseori pentru amenajarea unei piste de canotaj, pe lacul Snagov neexistând condiţii ideale nici pentru pregătire, nici pentru competiţie - şalupele localnicilor provoacă valuri ce perturbă activitatea canotorilor, canoiştilor şi kaiaciştilor, iar apa este poluată prin rezidurile deversate în ea.

Preşedinte al FR de Haltere şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Nicu Vlad este,de asemenea, încântat de idee, pe care o consideră extraordinară. Cum în 2009 a muncit din greu pentru a organiza la Bucureşti, Campionatul European de seniori şi Campionatul Mondial de juniori, multiplul campion olimpic şi mondial ştie ce înseamnă materializarea unui proiect de complexitatea Jocurilor Olimpice:

„Am văzut că primarul Oprescu se ţine de stadion să-l facă. Asta e bine. Sunt alături de el, însă trebuie să fim atenţi să nu ne jucăm cu vorbele. Dacă ne angajăm în acest proiect trebuie să-l ducem până la capăt. Să construim baze sportive, să modernizăm străzile, să facem hoteluri, să construim satul olimpic. Sunt foarte multe probleme de rezolvat. Nu merge să ne răsucim după aceea. În plus, trebuie vorbit cu reprezentanţii COSR, fiindcă acest for este cel cu care discută cu Comitetul Internaţional Olimpic", a concluzionat Nicu Vlad.

Gaţu: „nu ne permitem o investiţie acum"

Aflat în Danemarca, alături de naţionala feminină de handbal care a intrat în „careul de aşi" la Campionatul European, preşedintele FRH, Cristian Gaţu, este tranşant:

„Salut ideea şi sunt alături de primarul Oprescu. Sunt însă sceptic pentru că nu ştiu dacă România poate face o asemenea investiţie acum. Eu sunt păţit. Am cerut o sală pentru a candida la organizarea Mondialelor şi nu s-a putut face. La Jocurile Olimpice e nevoie de mult mai multe săli şi baze sportive. De asemenea, mă tem ca nu cumva să-i sară lumea în cap lui Oprescu pe ideea că în România sunt oameni care mor de foame, iar noi ne gândim să organizăm Olimpiada", a declarat pentru „Adevărul" dublul campion mondial.

„Cicliştii" sunt cei mai fericiţi

Proiectul candidaturii se bucură de susţinere din partea Federaţiei Române de Ciclism. „Nouă ne-ar conveni pentru că s-ar moderniza velodromul (n.r. - este vorba despre velodromul de la Dinamo, construit în urmă cu 60 de ani). Ar fi bine dacă Bucureştiul ar candida, dar va fi foarte greu de obţinut organizarea", ne-a declarat Vasile Selejan, secretarul general al FRC.

Avantajele organizării

Secretar general al FR de Volei, Viorel Manole, a subliniat beneficiile pe care ţi le poate aduce o candidatură la organizarea Olimipadei de vară: „Propunerea este îndrăzneaţă, dar foarte bună.

Chiar dacă nu vom primi organizarea din prima încercare, dar vom fi printre cele cinci care o revendică, Bucureştiul s-ar alege cu baze sportive pe care acum nu le are. Iar dacă reuşim, atunci am mai avea un avantaj din faptul că am putea înscrie direct, fără calificări, sportivi şi echipe în toate disciplinele olimpice. Ceea ce România nu a reuşit niciodată".

"Ideea este formidabilă, însă şansele de reuşită sunt mici. Dacă l-am fi avut pe Vladimir Putin, cu siguranţă s-ar fi făcut."
Anatolie Grinţescu
preşedinte FR de Polo

"E un vis frumos. Ca intenţie, e bună, însă noi nu avem deocamdată infrastructura necesară."
Rudel Obreja
preşedinte FR de Box

"Este o chestiune care, pentru acest moment, pare o glumă. Noi ne dorim să ajungem la condiţiile care să ne permită să revendicăm organizarea Jocurilor Olimpice de vară."
Adrian Stoica
preşedinte FR de Gimnastică

"E posibil ca oamenii să-i sară-n cap lui Oprescu, pe ideea că-n România se moare de foame iar nouă ne arde de Olimpiadă."
Cristian Gaţu
preşedinte FR de Handbal

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite