Splendoare în iarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Splendoare în iarbă
Splendoare în iarbă

Astăzi debutează turneul de la Wimbledon, competiţie ce oferă premii totale de 11.800.000 de lire sterline Câştigător în ultimii cinci ani pe iarba londonează, elveţianul Federer

Astăzi debutează turneul de la Wimbledon, competiţie ce oferă premii totale de 11.800.000 de lire sterline

Câştigător în ultimii cinci ani pe iarba londonează, elveţianul Federer este favorit şi în actuala ediţie. Dar, de data asta, spaniolul Nadal pare un adversar mai puternic

Poate Roger Federer să câştige un al şaselea titlu? Va reuşi Rafael Nadal să se impună în premieră? Acestea sunt întrebările aflate pe buzele iubitorilor tenisului în aceste zile premergătoare turneului de la Wimbledon.

Elveţianul a câştigat aici în 2003, 2004, 2005, 2006 şi 2007, în timp ce spaniolul a jucat în ultimele două finale. Dar, în urmă cu o săptămână, Nadal a câştigat primul său titlu pe iarbă, el impunându-se în turneul de la Londra. Din acest motiv, mulţi specialişti se aşteaptă la o primă victorie a spaniolului asupra lui Federer şi pe iarbă.

John McEnroe nu crede însă într-un astfel de scenariu. "Deoarece sunt puţine turnee pe iarbă şi specialiştii pe astfel de suprafeţe sunt puţini. Roger Federer este un jucător care ştie cum să evolueze pe iarbă.

Este atât de bun că îţi vine greu că crezi că poate pierde", a spus fosta mare legendă a tenisului ce s-a impus de trei ori pe iarba londoneză. Ideea avansată de McEnroe pare corectă dacă ne gândim că Federer nu a mai pierdut pe iarbă din 2002 şi a înregistrat 59 de succese consecutive.

O istorie de 131 de ani

În primăvara anului 1877 "All England Croquet and Lawn Tennis Club" a organizat primul campionat de tenis pe iarbă. La această primă ediţie au participat doar bărbaţi, iar câştigător a fost un anume Spencer Gore. Finala a fost urmărită de 200 de spectatori, aceştia plătind câte un şiling pentru a vedea partida.

Din 1884 a fost introdusă şi o competiţie feminină, iar primul titlu a fost câştigat de Maud Watson. La începutul secolului XX turneul a devenit internaţional, iar în 1905 americanca May Sutton a devenit prima câştigătoare de "peste mări". Din 1968, competiţia a intrat în era Open, iar premiile totale acordate au atins valoarea de 26.150 lire sterline. Primii câştigători? Rod Laver şi Billie Jean King.

De atunci până în zilele noastre, americanul Pete Sampras este singurul care a reuşit să domine cu autoritate acest turneu, el reuşind să adune un număr-record de şapte trofee. Însă acestuia îi suflă în ceafă elveţianul Federer.

Premiile actualei ediţii

Câştigător 750.000 lire sterline
Finalist 375.000 lire sterline
Semifinalist 187.500 lire sterline
Sfertfinalist 93.750 lire sterline
Turul patru 50.000 lire sterline
Turul trei 28.125 lire sterline
Turul doi 17.000 lire sterline
Primul tur 10.250 lire sterline

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite