Spectacolul continuă pentru Moni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut 28 de ani de când a pus pentru prima oară mingea de baschet în mână. Însă Monica Broşovszki-Boriga nu vrea să se oprească aici. Numită baschetbalista deceniului trecut de către FR Baschet, una dintre cele mai titrate jucătoare din istoria României îşi doreşte şi un trofeu european cu MCM Târgovişte.

S-a născut într-o perioadă în care toate fetiţele îşi doreau să fie ca Nadia. Şi implicit părinţii i-au îndrumat primii paşi în sport către sala de gimnastică. A petrecut cinci ani între paralele, sol şi bârnă, câştigând chiar câteva concursuri locale, însă s-a îndrăgostit subit şi iremediabil de baschet, sport pe care nu l-a mai trădat niciodată.

„Nadia a fost un idol pentru mine şi încă mai este. Dar atunci când profesorii Wunsch Konstantin si Aniko Simandan au venit în clasă să întrebe cine vrea să facă baschet, am ridicat şi eu mânuţa", îşi aduce aminte Monica. „M-a atras mult mai mult baschetul şi aşa mi-am început cariera", spune fiica fostului mare fotbalist al Aradului, Ladislau Broşovszki.

De altfel tatăl, poate şi pentru faptul că era vorba de un sport de echipă, a fost cel care a încurajat-o să continue sub panouri, în ciuda rugăminţilor mamei, care o vedea un viitor star al gimnasticii.

„Nu o să uit niciodată Aradul"

Deşi cariera a purtat-o departe de casa natală, iar viaţa a adus-o în prezent la Târgovişte, Moni este în continuare cu gândul la Arad. „N-o să uit niciodată de unde am plecat. Acolo am trecut pe la toate grupele de vârstă, juniori, cadeţi, senioare, de acolo am plecat la echipa naţională", spune actualul conducător de joc al celor de la MCM Târgovişte.

„Se vorbeşte despre o rivalitate între Arad şi Târgovişte, dar eu nu am privit-o niciodată aşa. Am jucat şi la alte echipe şi este rolul unui jucător profesionist să-şi facă datoria indiferent unde evoluează. Acum dau tot pentru Târgovişte, însă recunosc că mă încearcă un sentiment ciudat de fiecare dată când joc împotriva Aradului", mai spune cea care a jucat pentru 15 ani la Arad, câştigând două titluri la junioare şi două titluri la senioare.

Emoţii la revenirea în Las Palmas

image

Şi-a continuat cariera în Ungaria, la Miskolc, acolo unde a rămas timp de şase sezoane. „Mi-au plăcut foarte mult acolo şi echipa, şi oamenii. De aceea am rămas atât timp. Am avut şi alte oferte în acea perioadă dar nu am vrut să plec", povesteşte Broşovszki.

Până la urmă, campionatul puternic dar şi destinaţia exotică au determinat-o să plece în Spania, în Insulele Canare, la Cajacanarias Las Palmas, aşa cum se numea echipa în sezonul 2004-2005. Este una şi aceeaşi formaţie cu care MCM Târgovişte va da piept săptămâna aceasta în optimile de finală ale Eurocup.

„N-am crezut niciodată că voi reveni ca adversară a echipei la care am jucat. De când am evoluat în Las Palmas nu am mai fost acolo, sunt cinci ani de atunci", spune Moni. „Am emoţii la gândul revenirii. Am tot spus că mă voi întoarce acolo la un moment dat, cu soţul meu, într-o vacanţă, dar iată că viaţa are astfel de surprize câteodată", explică actuala doamnă Boriga.

Între familie şi baschet

Povestea Monicăi este un duet încântător între baschet şi romantism. L-a cunoscut în 2004 pe Gabriel Boriga, probabil undeva între o aruncare de trei puncte şi o pasă decisivă. Dar de atunci drumul lor merge împreună. S-au căsătorit, au un copil, Alexander, şi baschetul e viaţa lor. Dar doar până la uşa casei.

„Încercăm pe cât posibil să ne detaşăm acasă de sportul pe care îl iubim amândoi. Aşa cum se spune că atunci când intri pe parchet e bine să-ţi laşi toate problemele în afară şi să te concentrezi la joc, aşa încercăm şi noi acasă, să lăsăm baschetul la uşă", spune Moni. Gabi Boriga, fostul manager al echipei şi actualul preşedinte de onoare al clubului, din postura de primar al oraşului Târgovişte, mănânca baschet de la micul dejun şi până la cină.

Iar Moni i-a fost mereu alături, fie că a fost vorba despre titlurile cucerite la Târgovişte, fie în unicul sezon în care cei doi s-au mutat la Sfântu Gheorghe, după ce nu au mai găsit sprijin în fosta Capitală a Ţării Româneşti. Iar Alexander, fiul lor, are toate şansele să devină baschetbalist, chiar dacă părinţii nu-i vor impune acest lucru. „Nu vreau să-l forţez să facă baschet.

Singurul lucru pe care o să i-l impun este să facă sport, mai ales că în ziua de azi sportul este din ce în ce mai neglijat la şcoală", explică Monica.

Nu se gândeşte la retragere

Numită baschetbalista deceniului, având peste 250 de selecţii în echipa naţională şi patru titluri de campioană a României la activ, Monica Broşovszki Boriga nu se gândeşte încă la retragere.

„M-am bucurat enorm pentru acest titlu de baschetbalista deceniului, pentru că îmi arată că totuşi nu am muncit degeaba. Sportul de performanţă înseamnă sacrificii. Am un început de artroză şi o accidentare la mână care încă nu s-a refăcut complet, dar nu vreau să mă opresc aici", povesteşte Moni.

Marea provocare în acest sezon este, desigur, câştigarea Eurocup, dar conducătorul de joc al celor de la MCM nu ar spune „nu" nici unei convocări la echipa naţională. „Eu oficial m-am retras, dar nu exclud varianta să mai joc dacă e nevoie. Totuşi aş prefera să las jucătoarele mai tinere care pot să dea randament fizic sută la sută", a mai declarat Brosovszki.

Deocamdată nu s-a gândit ce va face atunci când se va retrage. "Acum cinci-zece ani mă vedeam antrenoare. Acum însă aş avea nevoie de o vacanţă. Sunt peste 15 ani de când nu am mai avut o vacanţă prelungită şi aş vrea să stau mai mult alături de familie", a încheiat Monica.

Tradiţie sportivă în familie

Monica a avut tradiţia sportivă în familie, insuflată de tatăl său, legendarul fotbalist al celor de la UTA Arad, Ladislau Broşovszki. Acesta deţine în continuare recordul de goluri marcate pentru clubului arădean, cu 100 de reuşite în carieră. „Când eram mică eram mai toată ziua pe stadion. Şi acum mă mai uit la fotbal, dar doar la meciurile echipei naţionale" povesteşte Moni Broşovszki.

image

Un alt sportiv al familiei Broşovzski este şi Attila, vărul Monicăi. Fost poloist, vicecampion naţional la seniori, care în prezent este arbitru internaţional de polo, cu participări inclusiv în Liga Campionilor. În paralel, el ocupă şi funcţia de manager al echipei de baschet MCM Târgovişte. Cum soţul său, actualul preşedinte de onoare de la MCM, este la fel de fascinat de sport, nici fiul lor Alexander probabil că nu va putea trăi departe de sport.

Monica Broşovszki Boriga

Data naşterii: 12 martie 1974
Locul naşterii: Arad
Post: fundaş
Înălţime: 1,75 metri
Greutate: 61 de kilograme
Ultimul club: Municipal MCM Târgovişte

Palmares:

-4 titluri naţionale (două cu ICIM Arad, două cu MCM Târgovişte)
-Maestră emerită a sportului
-Peste 250 de selecţii în echipa naţională de senioare a României cu care a participat la trei Campionate Europene
-Cea mai bună baschetbalistă a României în 2001 şi 2004
-A mai jucat la ICIM Arad, DKSK Miskolc, Cajacanarias Las Palmas şi LMK Sf. Gheorghe

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite