Sorin Babii, ultimul as al tirului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Babii, în locul în care a petrecut 33 de ani din viaţă: în poligonul de tir
Sorin Babii, în locul în care a petrecut 33 de ani din viaţă: în poligonul de tir

După o carieră de 31 de ani şi şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, care a culminat cu aurul olimpic de la Seul, în 1988, arădeanul Sorin Babii a luat de anul trecut drumul antrenoratului, atât la clubul Sportiv Omega Tehnoton din Iaşi, cât şi la lotul de seniori. Sorin Babii este al cincilea campion olimpic la tir dupa Iosif Sârbu (1952), Ştefan Petrescu (1956), Ion Dumitrescu (1960) şi Corneliu Ion (1980).

Poligonul din Tunari a fost, săptămâna trecută, centrul de pregătire pentru o parte dintre tiriştii români, înainte de ultimul „asalt" al anului, la Iaşi, în etapa a treia a Campionatului Naţional la pistol şi puşcă aer comprimat 10 metri. Printre ei, şi ultimul campion olimpic al acestui sport, în 1988, Sorin Babii.

„Sunt aici să-i urmăresc şi să-i ajut. Psihicul este foarte important la tir. Nu fac pe psihologul, ci doar le împărtăşesc din experienţa mea şi asta este mai mult decât un sfat venit din afară", spune Babii, în timp ce mai trage cu coada ochiului la elevii săi.

Calmul şi echilibrul interior le-a învăţat la tir şi încearcă să le transmită şi elevilor săi acestă stare, deşi tinerii în general sunt mai temperamentali.

„Echilibrul emoţional este unul dintre elementele esenţiale ale acestui sport. Tensiunea şi emoţiile ţi se acumulează în interior, nu ai posibilitatea de a le disipa în mişcare sau în efortul fizic. Practic, te lupţi cu tine însuţi, cu posibilităţile tale de autodepăşire", completează Sorin Babii.

Campionul a pus pistoalele în cui anul trecut, după o tentativă de retragere din activitatea competiţională, în 2002. Atunci a rezistat departe de poligon mai puţin de un an, mirosul prafului de puşcă şi sunetul aerului comprimat aducân­du-l înapoi în sală.

Acum, s-a reîntors în poligon, dar ca antrenor. Şi cu toate acestea spune cu jumătate de glas că îi este dor de atmosfera competiţiilor, de emoţiile concursului, de gustul victoriilor. „Nu am avut nici o gală de retragere deoarece mulţi mi-au spus că voi reveni iar. Eu nu prea cred, vine o vreme când trebuie să lăsăm locul celor mai tineri".

Acum este director sportiv şi antrenor la Clubul Sportiv Omega Tehnoton din Iaşi şi de curând a fost numit antrenor la lotul naţional de seniori. „Eu am fost legitimat la Steaua Bucureşti, iar din 2003 am avut dublă legitimare: Steaua - Omega Tehnoton.

Clubul ieşean este singurul club de tir sportiv privat din România care a fost reprezentat la JO Atena 2004 şi Beijing 2008 şi are o sală de nivel internaţional pentru probe de aer comprimat, dotată cu ţinte electronice de ultimă generaţie similare cu cele de pe poligonul olimpic de la Beijing", a spus Babii.

Născut pe strada Sportului

Sorin Babii

La 46 de ani împliniţi luna trecută, Sorin Babii îşi aduce aminte cu nostalgie de primii paşi în poligonul adevărat de trageri. Se întâmpla în anii primari de şcoală. „Locuiam în apropierea poligonului unde se antrenau tiriştii şi împreună cu prietenii ne uitam prin gard la ei. Uneori, după ce terminau pregătirea săream gardul şi îi imitam", povesteşte fostul sportiv cu un zâmbet în colţul gurii.

N-a fost nevoie decât de câteva luni ca visul şcolarului Sorin Babii să se îndeplinească.

„Cred că a fost mâna destinului", repetă de câteva ori actualul antrenor după care continuă... „aveam 13 ani când Gheorghe Csik, primul meu instructor, de la Clubul Sportiv UTA Arad, mi-a pus prima dată pistolul în mână. A fost o selecţie în şcoala la care învăţam şi când am auzit că ne cheamă la tir am spus prezent pe loc. De fapt o preselecţie a avut loc chiar atunci, în sala de clasă prin vocea profesoarei de limbă română, care a permis doar celor cu o situaţie bună la învăţătură să facă tir", povesteşte Babii.

Record de puncte la prima competiţie

„La primul test am tras doar cinci alice, iar trei dintre ele au fost în punctul negru şi am fost chemat şi la următorul antrenament şi apoi la următorul şi tot aşa până când s-a format un grup de sportivi cu reale calităţi. Mi-a fost scris să practic acest sport".

Ba mai mult, destinul i-a hărăzit să se nască exact pe strada Sportului din Arad. „Am stat acolo până pe la patru ani, după care părinţii mei s-au mutat", se confesează campionul.

La numai opt luni de la primul antrenament, Sorin Babii a participat la primul concurs oficial. „Se desfăşura la Arad şi înaintea primului start ne-au fost înmânate legitimaţiile de sportivi. Un moment solemn, plin de încărcătură emoţională, pentru nişte copii care încă nu aveam buletin. La prima participare, am obţinut prima victorie, câştigând cu record naţional de juniori, cu 571 de puncte", rememorează Babii.

Iar acesta a fost doar începutul carierei sale. Cel mai frumos moment nu a fost, după cum mă aşteptam, medalia cucerită la JO de la Seul, din 1988, ci prima selecţie în echipa de juniori care urma să cucerească medaliile de aur în proba de pistol aer comprimat de la CE de la Atena, din 1980.

Premiul de aur olimpic: 16.100 de lei

Urma să reprezinte pentru următorii 24 de ani culorile României, urma să facă înconjurul lumii şi să descopere noi colţuri, urma să aprofundeze toate secretele unui sport nu aşa de popular în ţara noastră.

Ultimul campion olimpic român la tir, Sorin Babii şi-a început „aventura" olimpică la 21 de ani, la Los Angeles, în 1984, unde a ieşit pe locul 11. Patru ani mai târziu, la Seul, avea să-şi ia revanşa când a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, în proba de pistol liber 50m. „Eram al doilea calificat în finală, în urma unui rus. Ne despărţeau patru puncte, ceea ce pentru aceasta probă, în mod normal, este un avantaj aproape confortabil, dar nu permite ezitări.

Eu am evoluat precis şi controlat, iar Zeiţa Fortuna mi-a zâmbit de pe una din feţele medaliei olimpice de aur. Ca recompensă am primit din partea C.N.E.F.S. (strămoşul M.T.S. de azi) 16.100 de lei, din care cu 14.500 de lei mi-am cumpărat un televizor color. Şi asta după ce am aşteptat câteva luni pentru aprobare să îmi pot cumpăra unul", mai spune Sorin Babii.

În 1992, la Barcelona, urca din nou pe podium, pe treapta a treia, la proba de pistol aer comprimat 10 m. Au urmat zeci de medalii la competiţiile internaţionale importante (Campionate Mondiale, Campionate Europene, Cupe Mondiale, Supercupe Mondiale), cărora fostul tirist nu le mai ştie numărul.

A participat la şase Olimpiade

Sorin Babii este unul dintre cei trei sportivi români care „au participat" la şase Jocuri Olimpice, alături de Lia Manoliu (1952, 1956, 1960, 1964, 1968, 1972) şi Elisabeta Lipă (1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004).

Astfel, la doar 21 de ani, arădeanul făcea cunoştinţă cu Jocurile Olimpice, unde a reuşit un meritoriu loc loc 11. Patru ani mai târziu avea să urce pe prima treaptă a podiumului, la Seul, la pistol liber.

Tot pe podium a urcat şi după alţi patru ani, cucerind medalia de bronz, la pistol 10 metri. Anul trecut a fost de trei ori primul sub line pentru participarea la J.O. Beijing, însă nu a fost să fie. Tot anul trecut s-a retras şi din competiţii, îmbrăţişând meseria de antrenor la clubul unde a fost legitimat în ultimii ani, Omega Tehnoton Iaşi.

Carte de vizită

Data şi locul naşterii:14 noiembrie 1963, Arad
A început tirul la 13 ani
S-a retras în 2002 şi a revenit în 2003 S-a retras definitiv în 2008.

În prezent este antrenor la Clubul Sportiv Omega Tehnoton, Iaşi, şi este membru în Biroul Federal al Federaţiei Române de Tir Sportiv

Palmares: Medalii de aur (1988 - Jocurile Olimpice de la Seul - pistol liber, 1989 - Campionatul European de la Copenhaga - pistol 10 m, 1995 - Campionatul European de la Zürich - pistol liber, 1999 - Cupa Mondială de la Seul - pistol liber, 2005 - Balcanida de Tir de la Iaşi - pistol 10 m)

Medalii de argint (1985 - Campionatul European de la Osijek - pistol liber, 1987 - Campionatul European de la Lahti - pistol liber, 1992 - Campionatul European de la Budapesta -10 m, 1995 - Campionatul European de la Zürich - pistol liber (echipă, alaturi de Constantin Tîrloiu şi Gheorghe Pop), 1997 - Campionatul European de la Varşovia - pistol 10 m (echipă, alături de Constantin Tîrloiu şi Gheorghe Pop), 2002 - Cupa Mondială Sydney - pistol 50 m)
Medalii de bronz (1989 - Campionatele Mondiale de la Sarajevo - pistol 10 m, 1990 - Campionatele Europene de la Arnhem - pistol 10 m, 1991 - Campionatele Mondiale de la Savanger pistol 10 m, 1992 - Jocurile Olimpice de la Barcelona - pistol 10 m, 1997 - Cam-pionatele Europene de la Varşovia - pistol 10 m, 1999 - Campionatul European de la Arnhem - pistol 10 m, 1999 - Cupa Mondială de la München - pistol 50 m, 2002 - Cupa Mondială de la Sydney - pistol 10 m, 2004 - concursul de Plzen, Cehia, din calendarul Cupei Mondiale).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite