Şi fetele fac rugby

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala feminină de rugby în 7 a ocupat locul 4 la Bucharest Sevens, iar trofeul i-a revenit Moldovei. În meciurile care au decis clasamentul final, România nu a putut  conta pe Ioana Rusu, cea mai valoroasă exponentă a noii generaţii.

În urmă cu 12-13 ani, la noi se vorbea cu reţinere despre rugby-ul jucat de fete. Atunci nu puţini erau cei care considerau acest sport ca fiind unul doar al bărbaţilor. Şi că el reprezintă o "atingere" a feminităţii. Alţii, în schimb, priveau implicarea româncelor în acest sport ca fiind extrem de benefică. "Ele vor deveni mame şi vor transmite copiilor pasiunea lor", era una dintre concluziile acestora.

Anii au trecut şi România nu numai că are o naţională feminină de rugby, dar este reprezentată şi la competiţii internaţionale. Reunită pentru prima dată în 2006, aceasta a reuşit să promoveze rapid în elita europeană, iar în urmă cu puţin timp să ocupe locul 4 la etapa CE găzduită de Bucureşti.

Antrenor al echipei încă de la înfiinţarea ei (alături de Eusebiu Popa), Neculai Tarcan crede că rezultatul ar fi putut să fie mai bun dacă o parte dintre jucătoare nu s-ar fi confruntat cu probleme medicale. "Ioana Rusu (n.r. - 22 de ani), cea mai valoroasă componentă a lotului, s-a accidentat în prima zi şi nu a putut juca în meciurile care au decis clasamentul final. Ne-am prezentat cu o echipă schimbată, cu câteva jucătoare mai tinere. Altele sunt încă minore şi nu au avut drept de joc. Sper ca până la anul să alcătuim o echipă competitivă", a spus antrenorul din Paşcani.

Unirea paşcani este campioană din 2006

Campioană în ultimii patru ani cu Unirea Paşcani, Maria Vizitiu (21 de ani) a ales rugby-ul, deşi în oraşul moldav sunt echipe feminine de handbal şi de volei. "Mi-a plăcut şi am rămas. Eram la o clasă cu profil sportiv. Băieţii făceau rugby şi m-a atras acest sport. Regret că acum n-am putut să ne clasăm pe podium", a declarat pentru "Adevărul Sporturi" cea care este studentă la educaţie fizică la Iaşi.

Echipa feminină de rugby în 7 a României a obţinut următoarele rezultate la Bucharest Sevens: 12-7 cu Malta, 5-24 cu Elveţia, 26-5 cu Cehia, 22-0 cu Letonia, 22-0 cu Israel (grupa B), 0-22 cu Moldova (semifinală) şi 0-27 cu Belgia (meci pentru locurile 3-4). Antrenorul Neculai Tarcan a folosit următorul lot: Ana Maria Mandric, Mădălina Martin, Carmen Humă, Ghiorghina Blănariu, Emilia Vizitiu, Mirabela Scurtu, Ioana Rusu, Gabriela Lepciuc, Larisa Gîlcă, Dana Chirilă, Roxana Apostol, Iuliana Sava şi Oana Dulgheru. Competiţia a fost câştigată de echipa Republicii Moldova, care a dispus în finală, cu 19-17, de Elveţia.

„Stejarii" au dominat turneul bucureştean

Cu mult mai multe meciuri în picioare decât fetele - majoritatea componenţilor ei evoluează la echipe de rugby în XV -, „stejarii" au avut un parcurs perfect în turneul bucureştean. Plasată în grupa B, România a trecut de Cipru (35-5), Israel (38-0), Moldova (47-7) şi Bosnia-Herţegovina (50-0), a eliminat Rusia (19-5) în semifinale, iar în finală a dispus cu 29-0 de Olanda.

„Rugby-ul în 7 este un alt sport decât cel în XV. Sunt mai multe spaţii libere şi orice eroare se plăteşte scump. Sper ca acest succes să fie urmat de altele", a declarat Ciprian Căplescu (foto), mijlocaşul de grămadă de la Dinamo. Bucuria jucătorului format la Griviţa a fost împărtăşită şi de Alin Petrache, preşedintele FRR: „Rugby-ul în 7 a devenit sport olimpic. Sper ca România să aibă echipă la Rio de Janeiro, în 2016".

Pregătită de Alexandru Lupu şi avându-l consultant pe John Long, naţionala noastră a avut următoarea componenţă: Viorel Zamfir, Alex Beldean, Daniel Cojocaru, Mugurel Sârbu, Laurenţiu Melinte, Marius Mamoc, Ciprian Căplescu, Andrei Filip, Ionel Cazan, Ionu Florea, Florin Alionte, Mihai Merca, Daniel Ianus şi Rizea Cristian.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite