Sfârşit de legendă îmbrăcat în argint!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Dumitru a pus capăt carierei de judoka cu o medalie de argint la categoria 48 kg.
Alina Dumitru a pus capăt carierei de judoka cu o medalie de argint la categoria 48 kg.

Alina Dumitru a pus capăt carierei de judoka cu o medalie la categoria 48 kg. Stelista a luptat cu dureri la mâna stângă şi n-a putut repeta rezultatul de la Beijing, când a ieşit campioană olimpică, dar performanţa ei rămâne remarcabilă.

În clasa a cincea, când s-a apucat de judo, Alina Dumitru nu se gândea că va ajunge atât de sus. Trata sportul doar ca un sport. Au trecut de atunci 20 de ani, iar în palmaresul ei se regăsesc 64 de medalii. Cu 16 mai mult decât kilogramele pe care le are simpatica sportivă.

Dincolo de zâmbetul copilăresc pe care Alina îl afişează pe podium se ascunde o femeie matură, o mare campioană, care şi-a sacrificat adolescenţa şi tinereţea în sala de sport. Tocmai de aceea, la 30 de ani, a decis să spună stop. Nu o putea face însă banal, ci doar cu un nou rezultat de excepţie. N-a fost aur, ca la Beijing, dar argintul londonez străluceşte teribil.

În finală, a crezut că şi-a rupt coloana

Alina a mers sigură pe ea până în finală, trecând de cubaneza Dayaris Mestre Alvarez, de mongoleza Urantsetseg Munkhbat şi de japoneza Tomoko Fukumi.

Ultima a fost un hop greu în semifinale, deoarece era un adversar mai bine cotat, care o bătuse pe sportiva noastră de patru ori în carieră. A fost meciul care se pare că a epuizat-o fizic pe „Piţi", lovită în aproape toate părţile corpului. „În finală nu am mai reuşit să fac faţă efortului depus. Accidentarea la mână şi-a spus cuvântul. Mă dureau toate. Mâna, piciorul, capul, gâtul", a declarat Alina, învinsă de brazilianca Sarah Menezes (22 de ani), reprezentanta noului val al judoului mondial.

„Am puţine locuri unde nu m-am lovit, unde nu simt durere. În timpul finalei, am auzit o trosnitură. Cred că la coloană. M-am gândit pentru o clipă că poate fi ceva foarte grav. N-a fost, din fericire", ne-a povestit stelista, într-o discuţie purtată la puţin timp după premiere.„Le mulţumesc celor care m-au susţinut, dar mai ales familiei mele. Mama mea a simţit ceva atunci când m-am lovit la cap (n.r. - zilele trecute, pe când se afla în Satul Olimpic, s-a lovit când a mers să ducă gunoiul). Mi-a spus că este un semn, că voi lua medalie. Eu intru mereu cu dreptul în sala de concurs. Atunci când păşesc mai întâi cu stângul nu-mi merge bine. Aceasta este superstiţia mea", a explicat dubla medaliată olimpică.

Apoi a urmat anunţul pe care n-am fi vrut să-l auzim: „Mă retrag. Este ultima mea participare. Am ajuns la o vârstă şi vreau să-mi întemeiez o familie. Sportul mi-a oferit momente frumoase, dar a venit timpul să mă opresc. Şi e bine să o fac acum, după ce am luat o medalie importantă". A 64-a din carieră, conform statisticii.

Familia a aruncat-o de bucurie în sus

Alina a avut bucuria de a-şi întâlni, imediat după concurs, părinţii, care au îmbrăţişat-o. „Acum vorbeam cu nepoţelul meu. Şi el face judo ca Alina. E atât de fericit. A strigat în faţa televizorului, încurajând-o pe Alina. Şi eu sunt atât de bucuroasă pentru ea. A muncit atât de mult. A îndurat atâtea, dar a reuşit.

Nu mă mai satur să o strâng în braţe. Voi pleca acasă luni (n.r. - astăzi), dar voi vorbi cu ea la telefon aşa cum am făcut-o mereu în aceşti ultimi 15 ani", ne-a mărturisit Mariana Dumitru, care a adăugat: „Fratele ei a venit aici din Canada special să o vadă". Alina a fost veselă după finală chiar dacă nu a cucerit un nou titlu olimpic. A vorbit mai tot timpul la telefon. A primit mesaje de felicitare de peste tot. S-a trezit luată pe sus, în braţe de cei dragi ei. Familia care a susţinut-o mereu, care a fost alături de ea la greu chiar şi în anii în care erau despărţiţi de sute de kilometri. „Mi-a fost tare dor de ea în toţi aceşti ani în care s-a antrenat la Cluj. Vorbeam la telefon, iar deseori luam trenul şi mergeam să o văd", îşi aminteşte Mariana Dumitru.

"Mă bucur că am obţinut o nouă medalie olimpică. Ar fi putut să fie de aur, însă mâna nu m-a mai ajutat."
Alina Dumitru vicecampioană olimpică la judo

Are asigurat un Renault nou-nouţ, de 30.000 de euro

Pentru argintul de la Londra, Alina Dumitru va primi un premiu substanţial în bani, dar şi o maşină. Aceasta este oferită de partenerul COSR şi valorează în jur de 30.000 de euro.

Pleacă în vacanţă în Spania

Alina va rămâne la Londra până la finalul Jocurilor Olimpice, pentru a fi primită la Bucureşti, la mijlocul lunii august, alături de ceilalţi sportivi ai României. La întoarcerea în ţară, ea va rămâne puţin timp acasă, alături de mama ei, după care va merge într-o binemeritată vacanţă, în Spania, împreună cu iubitul ei. „Vrea să se relaxeze şi să uite de concursuri", a dezvăluit mama ei.

Palmaresul Alinei Dumitru

Jocuri Olimpice: 2 (aur şi argint)
Campionate Mondiale: 1 (bronz)
Campionate Europene: 9 (7 aur şi 2 bronz)
Cupe Mondiale, Grand Prix-uri, Masters, Grand Slam: 36 (12 aur, 9 argint, 15 bronz)
CM under 20: 2 (1 aur şi 1 bronz)
Turnee internaţionale şi Cupe ale Europei: 14 (9 aur, 2 argint, 3 bronz)
TOTAL: 64

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite