Serena Williams şi Usain Bolt, sportivii anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tenismena americană şi atletul jamaican sunt al treilea cuplu de culoare care obţine titlul de sportivii anului în cadrul premiilor Laureus, după Tiger Woods/Marion Jones (2000) şi Tiger Woods/Cathy Freeman (2001). Serena este prima femeie care a primit trei premii Laureus, în anii 2003, 2007 şi 2010, în timp ce Bolt a ridicat al doilea trofeu consecutiv la aceeaşi premiere.

Performanţele sportivilor nu rămân nerăsplătite peste an. Munca, talentul, ambiţiile lor sunt recunoscute în fiecare an şi de una dintre cele mai importante academii pentru care sportul este cuvânt de lege. Premiile Sportive Laureus, decernate săptămâna trecută la Abu Dhabi, au fost acordate pentru activitatea cuprinsă în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009, juriul fiind alcătuit din 46 de personalităţi marcante al sportului mondial, printre care şi Nadia Comăneci.

Serena, cea mai bogată tenismenă din lume

Jucătoarea americană de tenis Serena Williams a câştigat în 2009 două turnee de Mare Şlem, pe cele de la Australian Open şi Wimbledon, redobândind astfel primul loc din clasamentul mondial pentru a cincea oară în cariera sa. Odată cu câştigarea statului de lider al ierarhiei WTA, mezina familiei Williams a spart şi topurile privind banii câştigaţi de o jucătoare din premiile competiţiilor, în sezonul ce tocmai a trecut ea adunând peste 6,5 milioane de dolari.

La Australian Open, americanca a dispus în finală de rusoaica Dinara Safina, cu 6-0, 6-3, în doar 59 de minute, însuşindu-şi al patrulea trofeu pe hard-ul australian. La Wimbledon, Serena a învins-o în ultimul act pe sora sa, Venus, cu 7-6, 6-2, obţinând al treilea titlu pe iarba londoneză.

La finalul anului 2009, numărul 1 mondial a contabilizat 23 de titluri de Grand Slam, dintre care 11 titluri la simplu, zece la dublu feminin şi două la dublu mixt. Mai mult ea are în palmares şi două titluri olimpice la dublu feminin, câştigând mai mulţi bani din premii decât orice sportiv în întreaga istorie a sportului. O pată pe cariera ei s-a consumat în semifinalele de la US Open, când Serena a ţipat şi i-a adus injurii unui arbitru de linie care îi semnalase o greşeală de picior.

Ea a fost penalizată cu un punct de arbitru de scaun şi a pierdut partida în faţa belgiencei Kim Clijsters. Ea şi-a luat revanşa la Australian Open, anul acesta, când a ridicat trofeul cel mare deasupra capului, învingând-o pe Justine Henin. Victoria sa, fiind a cincea din Ţara cangurilor şi a 12-a din carieră la Grand Slam de simplu.

Serena Williams nu este străină de premiile Laureus, ea obţinând în alte două ocazii câte o statuietă: în 2003, tot pentru cea mai bună sportivă a anului şi în 2007, pentru revenirea anului.

A mai fost nominalizată la sportiva anului în 2001, 2002 şi 2004, iar în 2000 pentru premiul acordat sportivului „tânăra speranţă".

„Fulgerul" a lovit din nou

Sprinterul jamaican Usain Bolt, poreclit „Fulgerul", a reuşit tripla şi după Jocurile Olimpice de la Beijing. La Campionatele Mondiale de la Berlin, de anul trecut, atletul a câştigat probele de 100 de metri, 200 de metri şi ştafeta de 4x100 de metri, la fel cum făcuse cu 12 luni înainte. Astfel, jamaicanul a devenit primul om de pe planetă care este campion mondial şi olimpic en-titre la 100 şi 200 de metri în acelaşi timp.

Bolt a reuşit să doboare recordul atât la 100 de metri, cât şi la 200 de metri. La prima probă el a fost cronometrat pe pista de la Berlin, cu timpul de 9,58 secunde, mai puţin cu zece sutimi de secundă faţă de cel precedent, cel mai bun timp de când a fost introdus cronometrul electronic.

La 200 de metri, el şi-a depăşit vechiul record mondial cu 0,11 secunde, scoţând la Mondiale timpul de 19,19 secunde. A făcut parte şi din ştafeta de 4x100 de metri cu care a câştigat medalia de aur. În urma acestor performanţe, a fost votat atletul anului în 2009 de federaţia internaţională de specialitate pentru a doua oară consecutiv. Cu o înălţime rar întâlnită la un sprinter (1,96 metri), Bolt a reuşit să-şi atragă totuşi porecla de „Fulgerul" pentru viteza sa.

La Olimpiada de la Beijing, jamaicanul a devenit primul om din istorie care a câştigat trei medalii de aur stabilind totodată şi recorduri mondiale - la 100 de metri (9,69 secunde), 200 de metri (19,30 secunde) şi 4x100 de metri (37,10 secunde) - primind şi titlul de „cel mai rapid om de pe planetă". Cel care a mai reuşit să câştige trei medalii de aur la sprint la o Olimpiadă a fost Carl Lewis în 1984.

Usain Bolt este la a doua distincţie a Premiilor Laureus ca cel mai bun sportiv al anului, după cea primită şi în 2009.

Ce sunt premiile Laureus

Premiile Laureus sunt atribuite anual sportivilor care au avut rezultate remarcabile cu un an înainte. Prima ediţie a avut loc la 25 mai 2000, fiind iniţiată de Fundaţia Patrons Daimler şi Richemont şi ajutată de o serie de sponsori, cum ar fi Mercedes-Benz, IWC Schaffhausen şi Vodafone.

Selecţia sportivilor este împărţită în două etape. Într-o primă fază, mai mulţi jurnalişti din 80 de ţări fac o listă cu mai mulţi nominalizaţi din care sunt aleşi cei mai buni şase sportivi pentru fiecare din cele nouă categoriii de nominalizări. Apoi, membrii Academiei Laureus, prin vot secret desemnează câştigătorul pentru fiecare secţiune.

Fiecare câştigător primeşte o statuietă de 30 de centimetri înălţime şi 2,5 kilograme făcută din argint masiv şi poleit cu aur. Anul trecut gala premiile Laureus nu s-a ţinut din cauza crizei financiare, sportivii primindu-şi statuietele acasă.

Laureus

Serena Williams

- Data şi locul naşterii: 26 septembrie 1981, Michigan (SUA)
- Reşedinţă: Palm Beach (SUA)
- Înălţime: 1,75 m
- Greutate: 68 kg
- Jucătoare profesionistă din: 1995
- Număr titluri: 36
- Titluri la Marele Şlem: Australian Open (2003, 2005, 2007, 2009, 2010), Roland Garros (2002), Wimbledon (2002, 2003, 2009) şi U.S. Open (1999, 2002, 2008)

Usain Bolt

- Data şi locul naşterii: 21 august 1986, Sherwood Content, Jamaica
- Poreclă: Fulgerul
- Înălţime: 1,96 m
- Greutate: 86 kg
- Recorduri mondiale deţinute: 100 de metri (9,58 secunde) şi la 200 de metri (19,19 secunde), ambele stabilite la CM de la Berlin din 2009
- Palmares: medalii olimpice (aur la 100 de metri, 200 de metri şi ştafetă 4 × 100 de metri, la Beijing 2008), Campionate Mondiale (aur - 100 de metri şi 200 de metri la Berlin 2009; argint - 200 de metri şi ştafetă 4x100 de metri la Osaka 2007)

Usain Bolt

Alţi laureaţi

Echipa anului
Brown GP - echipa britanică de Formula 1, debutantă anul trecut în Marele Circ, a surprins fanii acestui sport câştigând titlul la piloţi şi constructori.

Revelaţia anului
Jenson Button - pilotul britanic de Formula 1 a devenit anul trecut pentru prima dată în cariera sa campion mondial, câştigând şase din primele şapte curse.

Revenirea anului
Kim Clijsters - jucătoarea de tenis belgiană a câştigat US Open după doi ani de pauză, timp în care s-a căsătorit şi a dat naştere unei fetiţe. Kim, care nu avea clasament WTA, a primit un wildcard şi a terminat sezonul pe locul 18.

Sportivi cu dizabilităţi
Natalie Du Toit - sud-africanca a făcut istorie în 2008, devenind prima înotătoare cu un picior amputat calificată la JO. E a treia sportivă din istorie participantă la ambele Jocuri: Olimpice şi Paralimpice.

Premiul pentru promovarea sportului
Stephanie Gilmore - triplă campioană mondială la surf, australianca a devenit, la doar 21 de ani, prima sportivă a acestui sport - proba feminină sau masculină - care este încoronată cu titlul mondial în fiecare an de când a intrat în circuitul internaţional.

Premiul pentru întreaga activitate
Nawal El Moutawakel - a fost prima femeie marocană, africană şi arabă care a câştigat un aur olimpic în 1984 la Los Angeles, la 400 m garduri. Statul a decretat atunci ca toate fetiţele născute în ziua victoriei ei să-i poarte numele.

Premiul pentru binefacere în sport
Dikembe Moutombo - baschetbalistul a fost recompensat pentru acţiunile caritabile întreprinse în ţara sa, Congo. Talentul său la baschet a fost descoperit la şcoală, devenind unul dintre cei mai respectaţi baschetbalişti din SUA.

PROFIL DE CAMPION

Brawn GP
Echipa anului

Echipa britanică de Formula 1, debutantă anul trecut în Marele Circ, a surprins fanii acestui sport câştigând titlul la piloţi şi constructori. Anul acesta, o mare parte din Brawn GP a fost vândută la Mercedes-Benz, urmând ca în acest sezon echipa să concureze sub numele de Mercedes GP Petronas.

Jenson Button
Revelaţia anului

Pilotul britanic de Formula 1 a devenit anul trecut pentru prima dată în cariera sa campion mondial, câştigând şase din primele şapte curse, egalând astfel recordul lui Michael Schumacher şi Jim Clark. Button va pilota sezonul acesta pentru echipa Vodafone McLaren Mercedes.

Kim Clijsters
Revenirea anului

Jucătoarea de tenis belgiană a câştigat turneul de Mare Şlem de la US Open după doi ani de pauză timp în care s-a căsătorit şi a dat naştere unei fetiţe. Kim, care nu avea clasament WTA, a primit un wildcard la turneu american şi a terminat sezonul pe locul 18 în ierarhia mondială.

ADEVĂRUL CAMPIONILOR

Michael Johnson: „Usain Bolt este unul dintre atleţii pentru care merită să plăteşti ca să-i vezi la lucru"

Am numai cuvinte de laudă pentru sportivul anului 2009. Usain Bolt este unul dintre acei atleţi pentru care merită să plăteşti bani pentru a-l vedea cum aleargă. Totul vine la el foarte natural şi suntem norocoşi că îl putem urmări în direct. Dacă decada trecută i-a aparţinut lui Roger Federer, cred că următorea va fi a lui Usain Bolt. Am avut oportunitatea să vorbescu cu el despre cariera lui şi despre viitor.

Sunt sigur că poate domina probele la care participă pentru câţiva ani de acum încolo. Singurul lucru care cred că îl poate limita sau opri pe acest atlet este chiar el însuşi. Cel mai interesant lucru este să vedem de unde îi va veni motivaţia pentru a fi primul în anii care vor veni. Dar după discuţia avută cu el, pare a avea o perspectivă frumoasă şi mă aştept să colecţioneze din ce în ce mai multe trofee Laureus.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite