Samaranch, iubit şi controversat
0Socotit un reformator al mişcării olimpice, dar şi un diplomat de excepţie, fostul preşedinte al CIO a încetat din viaţă miercuri, în urma unui stop cardio-respirator. Starea sănătăţii lui Samaranch s-a înrăutăţit mult după apariţia cărţii din care reieşea că a fost agent KGB.
Ca majoritatea celor care au condus o organizaţie mondială, în ultimele decenii, Juan Antonio Samaranch a fost pe cât de admirat, pe atât de criticat. Situaţie absolut normală dacă ne gândim ce transformări profunde, câte convulsii politice, economice şi sociale au zguduit lumea în care trăim în această perioadă.
A adus banii în mişcarea olimpică
Născut în 17 iulie 1920, în Barcelona, într-o familie bogată, marchizul Samaranch a absolvit Şcoala de Comerţ din oraşul catalan, devenind încă din tinereţe membru cu rang înalt al Falangei Tradiţionaliste Spaniole şi al Juntei Ofensive Naţionalist-Sindicalistă. Remarcat la municipalitatea din Barcelona, unde a ocupat postul de consilier pe sport, a fost inclus în guvernul spaniol al lui Franco, în 1967, unde a avut aceleaşi responsabilităţi.
Devenit vicepreşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), în 1974, a fost ales în fruntea acestuia şase ani mai târziu. În timpul mandatului său, constrâns de realităţile lumii în care trăia, dar îndepărtându-se de idealurile promovate de Pierre de Coubertin, a militat pentru încheierea unor acorduri comerciale prin care - o spun admiratorii şi susţinătorii săi - mişcarea olimpică s-a salvat de la dispariţie. Deciziile sale n-au scăpat însă de critici dure. Nu întâmplător, contestatarii au dat numele „Jocurile Coca-Cola" ediţiei de la Atlanta, din 1996, a întrecerii ce se desfăşoară sub semnul celor cinci cercuri.
Diplomat abil, a reuşit să atenueze efectele boicotului impus de Moscova ediţiei JO din 1984, de la Los Angeles. Şi cum România nu s-a aliniat atunci majorităţii ţărilor socialiste, fiind reprezentată în competiţia găzduită de oraşul californian (la fel au făcut China şi Iugoslavia), Samaranch i-a acordat, mai târziu, Ordinul Olimpic lui Ceauşescu.
Pomenit în „Afacerea Salt Lake City"
Extrem de influent, a fost considerat artizanul succesului candidaturii oraşului Barcelona la organizarea JO din 1992 în detrimentul Parisului - n-a izbutit acelaşi lucru anul trecut, când a susţinut Madridul (electorii au preferat Rio de Janeiro ca gazdă în 2016). În 1999, numele lui Samaranch a fost pomenit deseori în scandalul de corupţie iscat în jurul atribuirii ediţiei de iarnă din 2002 oraşului Salt Lake City. Urmările scandalului aveau să se vadă imediat, Samaranch retrăgându-se în 2001 - a fost ales preşedinte de onoare, funcţia executivă revenindu-i lui Jacques Rogge. Oricum, după Coubertin (1896-1925), a fost şeful CIO cu cel mai lung mandat.
A fost denunţat ca fiind agent KGB
Starea sănătăţii lui Sama-ranch s-a înrăutăţit anul trecut. Aflat la Monaco, în octombrie, a acuzat dureri de inimă şi a fost internat. Medicii au descoperit o insuficienţă cardiacă. În aceeaşi perioadă apăruse o carte în care istoricul rus Iuri Felştinski şi fostul locotenent-colonel KGB Vladimir Popov au afirmat că Samaranch fusese recrutat de poliţia secretă sovietică la sfârşitul anilor ‘70 - în 1977 devenise ambasador al Spaniei la Moscova. Director de comunicaţii la CIO, Mark Adams a catalogat toate aceste afirmaţii drept „pure speculaţii", adăugând că Samaranch nu are de gând să le comenteze.
"Am pierdut un mare om şi caracter, un mentor şi un prieten care şi-a dedicat întreaga viaţă olimpismului. "
Jacques Rogge preşedinte CIO
“Avea o simpatie aparte pentru echipajul nostru. Şi-a dorit să ne premieze la JO din 2004. A fost un om special. ”
Elisabeta Lipă preşedinte CS Dinamo
“Samaranch a fost omul care a dus Jocurile Olimpice într-o altă dimensiune şi a înţeles că sportul merge către profesionalism. ”
Octavian Morariu preşedinte COSR