Să învăţăm goju-ryu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără să necesite prea multe eforturi financiare, artele marţiale pot deveni o alternativă pentru educaţia copiilor. Înfiinţat în urmă cu doi ani, clubul  „Phoenyx-Sunrise“ pregăteşte micuţi campioni în stilul goju-ryu.

Aflat în incinta Şcolii Generale nr.1 din Chitila, „Phoenyx-Sunrise" beneficiază de patru instructori foarte tineri (24 de ani cel mai vârstnic), care îi iniţiază pe cei mici în artele marţiale. „Categoriile de vârstă încep de la cinci anişori şi nu au limită în sus. Începătorii sunt grupaţi totuşi separaţi faţă de avansaţi", ne spune managerul clubului Andrei Constantin.

Antrenamentele de goju-ryu se desfăşoară de trei ori pe săptămână (luni, miercuri şi vineri), începând de la ora 19.00. „Primele trei şedinţe sunt gratuie pentru noii-veniţi. Îi lăsăm pe copii întâi să vadă dacă le place şi dacă se acomodează cu acest sport", afirmă maestrul de arte marţiale.

Un abonament lunar cu 12 antrenamente costă 50 de lei. Pentru începători nu e nevoie de o costumaţie specială, doar cei care îşi doresc să facă performanţă trebuie să bage mâna în buzunar. Un kimono costă 70 de lei, iar preţul creşte în funcţie de calitatea şi mărimea materialului. „Mănuşile şi echipamentul de protecţie sunt asigurate de club. Părinţii mai dau bani doar la deplasările în străinătate şi asta în cazul în care cel mic nu face parte din lotul naţional", ne explică preşedintele de la „Phoenyx-Sunrise".

Un stil nonviolent prin definiţie, goju-ryu se adresează în special celor care vor să înveţe tehnici de apărare. „Copii au nevoie de minimum şase luni să înveţe mişcările de bază şi abia apoi încep să se lupte efectiv. Oricum, totul se face cu echipament de protecţie. La noi, orice lovitură dură aplicată adversarului înseamnă automat penalizarea celui în cauză", conchide Andrei Constantin.

Ce înseamnă acest stil?

Go însemnă „rigiditate" (forţă) având aici semnificaţia de „forţa externă", iar ju înseamnă „moale"(supleţe) semnificând „puterea internă". Ryu înseamnă „dragon" în limba japoneză, dar şi „şcoală"(cale). Aşadar, Goju-Ryu Karate s-ar putea traduce prin „şcoala forţei şi a supleţei". Acest stil a fost înfiinţat de Kanryo Higashionna (1850-1915) şi este considerat unul dintre cele mai clasice stiluri de arte marţiale.

„Principala particularitate a stilului este controlul dus la extreme al loviturii. Când aud de arte marţiale, mulţi se gândesc deja la violenţă, dar la Goju-Ryu este exact opusul deoarece scopul este doar să îl atingi uşor pe adversar, nu să îi produci traume fizice", ne-a explicat maestrul Andrei Constantin.

Palmares internaţional de excepţie

România este o adevărată forţă pe plan mondial în artele marţiale şi a demonstrat acest lucru şi anul trecut, atunci când a terminat pe primul loc pe echipe, atât la Campionatul Mondiale de seniori de la Odessa, cât şi la Campionatul European WUKF 2009 de cadeţi şi juniori de la Constanţa.

„În iulie vom pleca la Campionatul Mondial din Brazilia, unde ne propunem să cucerim din nou multe medalii. Noi sperăm ca cei de la CIO să introducă pe viitor acest sport şi în programul Jocurilor Olimpice", ne dezvăluie managerul clubului „Phoenyx-Sunrise".

Unde vă puteţi înscrie

Federaţia Română de Karate WKC
Adresa: Strada Haşdeu, nr. 8 A, ap. 2, Cluj Napoca
Telefon/Fax: 40.264.590.166
Clubul „phoenyx-Sunrise"
Şcoala generală nr. 1 Chitila
http://www.phoenyx-sunrise.ro
e-mail :office@phoenyx-sunrise.ro
Persoană de contact: Andrei Constantin 0723.218.946/0765.415.841

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite