S-au îmbrăcat în aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Larisa Iordache (sol), Sandra Izbaşa (sărituri) şi Cătălina Ponor (bârnă) au devenit campioane continentale, iar bilanţul total de cinci medalii la aparate a fost cel mai bun pentru România din ultimii 14 ani.

România a dominat cu autoritate finalele pe aparate de ieri, la Europenele de gimnastică de la Bruxelles. Iar bilanţul obţinut - trei medalii de aur şi două de argint - e cel mai bun de la ediţia din 1998 a CE, de la St. Petersburg. Atunci s-au luat şase medalii, însă doar una a fost de aur.

Concursul a debutat cum nu se poate mai bine pentru gimnastele noastre. Intrată în competiţie cu a doua notă, Sandra Izbaşa a evoluat impecabil la sărituri. Constănţeanca a fost notată cu 14,866, ceea ce i-a permis să le depăşească pe nemţoaica de origine rusă Oksana Chusovitina (14,683) şi pe elveţianca Giulia Steingruber (14,624). Titlul european obţinut de Sandra nu reprezintă o surpriză, ea fiind o specialistă a acestui aparat - era campioana continentală en-titre.

Au „îmblânzit" bârna

Supranumită „puntea suspinelor", din cauza dificultăţilor pe care le ridică în menţinerea echilibrului, bârna a fost şi de data aceasta un aparat la care româncele se simt cel mai bine. Iar clasările au fost pe măsură.

Click pe imagini pentru a vedea o fotogalerie cu gimnastele medaliate la Europenele de la Bruxelles



Intrată prima în concurs, Larisa Iordache a cucerit medalia de argint (15,133), prima din cariera ei la senioare în concursul pe aparate. Şi deşi putea să fie depăşită de Cătălina Ponor, mezina nu a ezitat să-şi încurajeze colega, cea care a încheiat serie evoluţiilor la bârnă. Triplă campioană continentală la acest aparat (2004, 2005 şi 2006), Cătă a confirmat aşteptările. Şi, în ciuda unor mici ezitări la debutul şi în finalul exerciţiului său, a obţinut punctajul necesar (15,200) câştigării unei noi medalii de aur la bârnă.

Au făcut rocada la sol!

O mică surpriză s-a înregistrat la sol, unde nicio sportivă din Rusia n-a prins finala - se ştie că ex-sovieticele se descurcă foarte bine la acest aparat. În aceste condiţii, româncele au avut deschisă calea spre primele locuri. N-a fost însă deloc simplu, Cătălina Ponor evoluând a doua, la puţin timp după ce îşi făcuse exerciţiul la bârnă. Ea a depăşit însă cu brio oboseala, iar la final a fost felicitată şi luată în braţe de antrenoarea Mariana Bitang. Nota afişată, 14,633, nu le-a satisfăcut pe cele două, însă a adus o nouă medalie de argint delegaţiei noastre.

Campioană europeană de junioare la sol, în 2010, Iordache avea să facă schimb de locuri cu Ponor. Ritualul s-a repetat, însă de data aceasta Cătălina a fost cea care şi-a încurajat colega. Larisa a evoluat cu aplomb, obţinând cel mai bun punctaj (15,233) şi, totodată, medalia de aur.

Înaintea finalelor de ieri, Octavian Bellu şi Mariana Bitang au decis să o retragă pe Larisa de la paralele. Cum românca era pe ultimul loc dintre finaliste, după punctajul obţinut în calificări, s-a hotărât ca mezina echipei noastre să fie menajată, şansele ei de a urca pe podium fiind totuşi mici la acest aparat.

Nadia nu crede în locul 1 la JO

În ciuda rezultatelor excelente obţinute în Belgia, Nadia Comăneci nu crede că fetele pregătite de Octavian Bellu şi de Mariana Bitang vor cuceri aurul la Jocurile Olimpice de la Londra. „SUA şi Rusia se vor clasa pe primele două locuri, iar România se va bate pentru bronz cu China", a declarat „Zeiţa de la Montreal".

Larisa Iordache a avut un debut de senzaţie

Echipa României care a dat lovitura la Bruxelles e formată din Cătălina Ponor (24 de ani), Sandra Izbaşa (21 de ani), Raluca Haidu (17 ani), Diana Bulimar (16 ani) şi Larisa Iordache (15 ani). În Belgia, surpriza din lotul nostru s-a numit Larisa Iordache. Cu ocazia Europenelor de la Bruxelles, bucureşteanca de doar 15 ani şi-a făcut debutul la senioare într-o competiţie importantă, însă a lăsat emoţiile acasă şi a avut o performanţă senzaţională.

„Larisa Iordache are talent, însă, deocamdată, e lipsită de experienţă. Îmi place mult de ea. E bună, nu e fricoasă, nu intră in panică, ceea ce e un lucru foarte important", a spus Nadia Comăneci.

image
image
image

A fost Laudată inclusiv  de francezi

„Larisa Iordache a fost minunată. În condiţiile siguranţei Cătălinei Ponor, triplă campioană olimpică în 2004, revenită la vârf, Iordache a adus esenţialul: victoria", au notat jurnaliştii de la „L'Equipe".

Am obţinut Medalii şi la junioare

La Campionatele Europene de la Bruxelles, delegaţia tricoloră a obţinut medalii la nivelul junioarelor. Iată performanţele obţinute:
- Andreea Munteanu - argint la bârnă, bronz la sol
- Alina Stănilă - argint la sărituri
- Silvia Zârzu - argint la sol

 " Româncele au lansat un serios avertisment rusoaicelor înainte de JO. Această medalie de aur a fost o revenire pentru protejatele lui Octavian Bellu, legendarul mustăcios din Ploieşti. "
„L'Equipe"  cotidian francez

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite