Românul care-i duce pe americani la Olimpiadă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2009, Ciur a fost desemnat antrenorul anului în SUA
În 2009, Ciur a fost desemnat antrenorul anului în SUA

Fost campion mondial universitar la canoe, Claudiu Ciur antrenează acum lotul olimpic al SUA.

Claudiu Ciur s-a apucat de sport dintr-o întâmplare. A ajuns campion mondial, apoi, subit, s-a lăsat de sport pentru a trăi „visul american! A muncit în construcţii până când l-a apucat dorul de canoe şi a revenit la prima dragoste. Destinul l-a adus la cârma naţionalei Statelor Unite, cu care va participa la Jocurile de la Londra.

Povestea lui Ciur poate fi scenariu de film. A fost văzut la şcoala din Alba Iulia de un profesor care i-a prezis un viitor strălucit la kaiac-canoe, aşa că l-a adus la Orşova. „Acolo am dat admitere la liceu acolo, la Liceul cu Program Sportiv. Am tras şi am intrat apoi în lotul de juniori", povesteşte Ciur. „La 18 ani, am luat medalie de argint la 1000 m la dublu, un bronz în 4 la 1000 m si un loc 4 la 500 m la Europene, cu Conrad Petre.  În 2002, la Campionatul Mondial Universitar am câştigat aurul în 4 şi la simplu am luat argintul. În primavară, la primele concursuri ajunsesem cel mai bun. I-am bătut pe toţi de la lotul olimpic. Ajunsesem de unde eram, cam al 20-lea de la lotul de seniori, primul", se mândreşte antrenorul.

A lucrat în construcţii

Tentaţia de a trăi în Statele Unitea  fost însă mult mai mare decât pasiunea lui din acel moment pentru canoe şi, în ciuda rezultatelor de excepţie pe care le avea, a dat sportul pe munca în construcţii. „În 2003 am fost la Mondiale in SUA, la Atlanta, locul unde antrenez acum. Aveam câteva cunoştinte din Alba Iulia care plecaseră şi se stabiliseră acolo. M-am întâlnit cu ei. Aveam deja gânduri să râman. Aveam 23 de ani, eram calificat la Olimpiada de la Atena. Dar în acelaşi timp mă uitam la mine şi la împlinirile mele... Prietenul meu mi-a spus să rămân să lucrez în construcţii că luam 100 de dolari pe zi şi eu câştigam în ţară 300 pe lună. Am rămas în 2003 în SUA. M-am lăsat de sport şi am apucat calea construcţiilor. Făceam amenajări interioare. Nu ştiam nicio boabă de engleză", ne-a spus acesta.

De la grătar... în barcă

S-a reapucat de canoe tot dintr-o întâmplare: „În 2006,  nişte prieteni m-au chemat să facem un grătar lângă lacul unde fuseseră Mondialele în 2003. Pe lac erau şi băieţii de la clubul local care se plimbau cu bărcile. I-am zis unuia să mi-o dea şi mie să trag. A venit antrenorul băiatului să vadă ce se întâmplă, i-am explicat cine sunt. Şi atunci, pe loc,  m-a chemat la federaţie... să trag pentru ei", povesteşte Ciur.

„Am spus da! Mergeam la muncă de dimineaţa de la 6-7 până la 2-3 şi la ora 4 începeam antrenamentele. Când au plecat doi dintre antrenorii de la club, mi-au propus mie un post. Am acceptat şi am început pregătirile. La naţionale am avut cele mai bune rezultate la juniori şi m-au numit selecţionerul lotului naţional, pentru că în SUA se alege selecţionerul în funcţie de câţi sportivi ai calificat la Olimpiadă. Apoi, la fel s-a întâmplat şi la seniori", încheie românul.

"În 2007 am tras la toate competiţiile interne şi am câştigat tot. Cheltuiam undeva peste 20.000 de dolari pe an.''
Claudiu Ciur antrenor lot kaiac-canoe SUA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite