Phelps este numai unul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Glonţul din Baltimore“  străpunge apa
„Glonţul din Baltimore“ străpunge apa

Înotătorul american a strâns 19 medalii olimpice şi a depăşit-o pe gimnasta Larisa Latînina, care a câştigat 18 medalii între 1956 şi 1964.

Michael Phelps a devenit, marţi, cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice, depăşind recordul de 18 medalii deţinut de sovietica Larisa Latînina, după ce a obţinut aurul cu ştafeta SUA în proba de 4x200 metri liber.

Americanul de 27 de ani, care şi-a adjudecat al 15-lea titlu olimpic, primul la Londra, reuşise să obţină a 18-a medalie din carieră cu o oră înainte, când a câştigat argintul la 200 metri fluture. În total, el are în palmares 15 medalii de aur, două de argint şi două de bronz. Phelps mai poate câştiga la Londra alte trei medalii, el urmând să evolueze la 200 metri mixt, la 100 metri fluture şi la ştafeta de 4x100 m mixt.

Felicitat pe Twitter de Barack Obama

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a ţinut să-l felicite pe Phelps pentru stabilirea unui nou record de medalii în istoria sportului olimpic.
Într-un mesaj postat pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Twitter, liderul de la Casa Albă a precizat: „Felicitări lui Michael Phelps pentru doborârea recordului all-time de medalii olimpice. Ţara este mândră de tine.-bo". Răspunsul lui Phelps nu s-a lăsat prea mult aşteptat, multiplul camion olimpic mulţumindu-i preşedintelui american tot pe Twitter: "Vă mulţumesc domnule preşedinte. Sunt onorat să reprezint Statele Unite. Cea mai bună ţară din lume!".

Extraordinara carieră a lui Phelps a fost umbrită, de-a lungul anilor, de mai multe incidente neplăcute care l-au avut ca protagonist pe american. În 2004, la vârsta de 19 ani, el a fost prins conducând sub influenţa alcoolului. Sportivul şi-a recunoscut imediat vina, aşa că a scăpat doar cu o pedeapsă de 18 luni de muncă în folosul comunităţii, plus o amendă de 250 de dolari.

În acest răstimp de un an şi jumătate, el s-a prezentat la mai multe şedinţe ale asociaţiei „Mame Împotriva Alcoolului la Volan", unde le-a vorbit tinerilor despre consecinţele grave ale consumului de alcool. Patru ani mai târziu, el a fumat canabis şi a băut o cantitate impresionantă de alcool la o petrecere studenţească de la Universitatea „South Carolina" din Columbia. „Am avut o conduită regretabilă, m-am comportat imatur şi necorespunzător", a declarat spăşit Phelps, după ce aventura sa a ajuns în paginile ziarelor.

A vrut să fie ca Michael Jordan

Într-un interviu acordat presei britanice, Phelps a mărturisit că Ian Thorpe a fost modelul său din bazinul de înot. „Când oamenii au început să mă compare cu el, m-am simţit onorat. Din punct de vedere istoric, mi-aş fi dorit să fiu Michael Jordan. Îmi place să mă uit la NBA, şi acum joacă nişte mari baschetbalişti, dar nimeni nu-l poate egala pe rege!", a explicat înotătorul.

Phelps provine dintr-o familie bună, mama sa fiind profesoară de liceu, iar tatăl, Michael Fred Phelps, fost poliţist, a cochetat cu fotbalul american, fiind component al echipei Washington Redskins în anii '70. Cei doi au divorţat în 1994. Phelps este al treilea copil al familiei, după surorile Hilary şi Whitney. În 2008, Phelps a folosit bonusul de un milion de dolari pe care l-a încasat de la firma Speedo pentru a pune bazele Fundaţiei Phelps, care încurajează tinerii să ducă o viaţă sănătoasă prin intermediul sportului.

Se retrage după Londra

Michael Phelps a anunţat că aceasta va fi ultima ediţie la care va lua parte, aşa că, în bazinul din Londra, toţi ochii vor fi aţintiţi spre „glonţul din Baltimore". La o greutate de doar 84 de kilograme, Phelps se îndoapă zilnic cu aproximativ 12.000 de calorii, meniu cu care sunt obişnuite doar persoanele obeze. „Mănânc, dorm şi înot. Asta e tot ce fac în fiecare zi", a recunoscut el înainte de intra în competiţia de la Londra.

33 de medalii a mai câştigat Phelps la Campionatele Mondiale, dintre care 26 au fost de aur.

Medaliile lui Michael Phelps

Atena 2004
Aur - 100 m fluture, 200 m fluture, 200 m mixt individual, 400 m mixt individual
Ştafeta de 4 x 200 m liber
Ştafeta de 4 x 100 m mixt
Bronz - 200 m liber, Ştafeta de 4 x 100 m liber

Beijing 2008
Aur - 200 m liber, 100 m fluture, 200 m fluture, 200 m mixt individual, 400 m mixt individual
Ştafeta de 4 x 100 m liber
Ştafeta de 4 x 200 m liber
Ştafeta de 4 x 100 m mixt

Londra 2012
Aur - Ştafeta de 4 x 200 m liber
Argint - Ştafeta de 4 x 100 m liber, 200 m fluture

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite