Phelps şi tehnologia, combinaţia perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt medalii de aur înseamnă mii de ore de antrenamente, dar şi un costum "spaţial" Fizicul uman şi tehnologia de ultimă oră şi-au dat mâna pentru ca recordurile mondiale să cadă

Opt medalii de aur înseamnă mii de ore de antrenamente, dar şi un costum "spaţial"

Fizicul uman şi tehnologia de ultimă oră şi-au dat mâna pentru ca recordurile mondiale să cadă unul după celălalt în probele de nataţie de la Beijing.

Omul care a bătut toate recordurile în materie de medalii de aur câştigate la Jocurile Olimpice este deja considerat cel mai mare olimpian al tuturor timpurilor.

Asemenea sportivi se nasc rar, dovadă că a fost nevoie de 36 de ani pentru a fi doborât recordul de şapte medalii de aur câştigate la o singură olimpiadă.

Era în care trăieşte însă Phelps, o eră a tehnologiei dusă la perfecţiune, tinde să îl avantajeze, desigur. Iar când vorbim de tehnologie, ne referim nu numai la costumul-minune realizat de Speedo, dar şi la un program de antrenament conceput în aşa fel încât să construiască campioni.

Echipament NASA

Ultima generaţie de costume de înot dezvoltată de Speedo, compania care îl îmbracă pe Phelps în bazin, este desprinsă din filmele SF. Comparaţia nu este exagerată având în vedere că ele sunt produse în colaborare cu NASA.

Se spune despre Speedo LZR, costumul-minune, că îmbunătăţeşte cu 5 la sută frecarea cu apa, fiind confecţionat dintr-un material revoluţionar. El are şi o croială specială pentru a modifica conformaţia corpului transformându-l într-o adevărată torpilă.

Au existat destule controverse asupra folosirii acestor costume, fostul campion Australian Duncan Armstrong opinând chiar că ele contravin regulilor Federaţiei Internaţionale.

Părerile legate de costume sunt împărţite însă, Mark Spitz, fostul recordmen olimpic, fiind de părere, spre exemplu, că aceste costume chiar te împiedică să înoţi mai bine.

Antrenamente de recordmen

Cum aceste costume sunt disponibile oricărui înotător, nu se poate vorbi astfel despre un avantaj al unora dintre concurenţi. Dovadă că recordurile mondiale şi olimpice sunt disponibile doar pentru cei într-adevăr foarte buni.

Cu sau fără costum rămâne munca enormă, începând de la 7 ani, a unui supraom. 3-5 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, 51 de săptămâni pe an. Phelps înoată cam 10.000 de metri pe zi, potrivit unor programe bine puse la punct de antrenorul său, Bob Bowman.

E foarte greu de apreciat dacă fără pantalonii concepuţi de compania amintită, care i-a acordat un milion de dolari pentru cele opt medalii, Phelps ar mai fi obţinut acea sutime de secundă în plus care i-a adus victoria la 100 m fluture. Dar chiar şi cu doar şapte medalii, americanul tot ar fi fost din altă galaxie a înotului.

Pregătirea lui Phelps

Încălzire

6x50m - exerciţii de încălzire
20x100m - fluture plus liber
500m - relaxare

Set principal

2.000m - mixt, strocuri diferite
4x100m - mixt, mai multe repetări

Set în forţă

10x200m - mixt, contratimp

Set pentru viteză

24x25m - 1 sprint, 1 fără respiraţie, 1 moderat

Costumele actuale contravin normelor Federaţiei Internaţionale de nataţie
Duncan Armstrong,
fost campion mondial la înot

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite