Phelps în misiune specială: 8 medalii de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sextuplul campion olimpic de la Atena vrea să doboare recordul lui Mark Spitz: 7 medalii de aur la Jocurile Olimpice de la München, în 1972 Phelps, calificat la opt probe în concursul

Sextuplul campion olimpic de la Atena vrea să doboare recordul lui Mark Spitz: 7 medalii de aur la Jocurile Olimpice de la München, în 1972

Phelps, calificat la opt probe în concursul de înot, vrea să facă istorie la Beijing doborând o performanţă veche de 26 de ani.

Michael Phelps a descins aproape incognito la Beijing evitând sutele de fani, reporterii şi fotografii care îl aşteptau la aeroport. A ieşit repede pe o uşă laterală, lăsându-şi coechipierii la înaintare, şi s-a îndreptat neremarcat de nimeni către autobuzul ce aştepta delegaţia înotătorilor americani. Abia apoi a fost văzut la fereastra autobuzului.

Aşa a început misiunea lui Phelps către ceea ce chiar el denumeşte o performanţă nemaivăzută. "Vreau să realizez ceva total diferit, ceva ce lumea sportului nu a mai văzut", declara Phelps înainte de începerea Jocurilor Olimpice.

Ca o străfulgerare vin cele 7 titluri mondiale reuşite anul trecut în Australia, care ar fi putut fi chiar opt dacă un coechipier de-al său nu ar fi fost descalificat într-una dintre ştafete, unde americanii erau de asemenea mari favoriţi.

Cinci dintre cele 7 titluri din 2007 au fost obţinute cu record mondial, iar palmaresul lui Phelps mai cuprinde alte 11 titluri mondiale, americanul deţinând în prezent 6 recorduri mondiale, incluzând aici şi cele din ştafete.

Thorpe, neîncrezător

Omul cu care Phelps s-a duelat ani de-a rândul, torpila australiană Ian Thorpe, nu crede că americanul ar putea obţine opt medalii de aur la Beijing.

Thorpe a încercat să-l aducă pe Phelps cu picioarele pe pământ declarând pentru Associated Press că nu poţi anticipa un asemenea succes pentru că există prea multe variabile într-o competiţie în care fiecare înotător dă tot ce are mai bun.

"Poate că va fi cineva capabil de o performanţă extraordinară, va stabili un nou record mondial şi va atinge peretele înaintea lui Phelps", a spus australianul care s-a retras din activitate în anul 2006, motivând decizia sa prin lipsa de motivaţie.

Acesta a fost omul care l-a împiedicat la Atena pe Michael Phelps să egaleze performanţa lui Mark Spitz. Thorpe a câştigat atunci proba de 200 de metri liber, cu olandezul Peter van de Hoogenband pe doi şi Phelps pe trei şi i-a răpit acestuia din urmă şansa de a cuceri şapte medalii de aur.

Americanul a luat extrem de personal declaraţiile fostului său rival, menţionând că acestea sunt cel mai bun combustibil pentru a alimenta dorinţa sa de victorie. De altfel, Phelps păstrează în vestiarul său o copie a articolului care conţine declaraţiile lui Thorpe ca un element de motivaţie în plus în drumul către cele opt medalii de aur.

Cine îl va opri pe Phelps?

Sunt puţini cei care îl pot împiedica pe Michael Phelps să urce de opt ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Unul dintre ei ar fi fost olandezul Peter van de Hoogenband. Însă acesta a anunţat că se retrage din proba de 200 de metri liber, acolo unde s-ar fi putut întâlni cu americanul.

Hoogenband a spus că vrea să se concentreze mai bine pe proba de 100 de metri liber, acolo unde a câştigat medalia de aur la ultimele două olimpiade şi vrea să realizeze al treilea succes consecutiv.

"Nu mai sunt în vârful carierei. Sunt un sportiv de 30 de ani care vrea să-şi economisească cât mai bine forţele", spune olandezul, care ar fi trebuit să dispute finala la 200 de metri în dimineaţa zilei în care încep calificările la 100. "Probabil, aş fi putut obţine o medalie, pentru că în afară de Michael (Phelps - n.r.) cred că aş fi dominat pe oricine", a ţinut să precizeze Hoogenband.

Adversarii principali ai lui Phelps sunt chiar coechipierii săi Ian Crocker, Aaron Peirsol şi Ryan Lochte. De
altfel, pe lângă misiunea specială a lui Phelps, americanii, de departe cu cel mai bun lot de înotători prezent la Beijing, încearcă să se apropie de performanţa reuşită la Montreal în 1976, 12 medalii de aur la masculin.

Phelps şi Peirsol sunt recordmeni mondiali în 6 dintre cele 13 probe individuale, iar Crocker deţine recordul mondial la 100 de metri fluture, probă unde însă Phelps are 12-4 în întâlnirile directe. Cu asemenea coechipieri, Phelps are aproape asigurate medaliile de aur din probele de ştafetă, însă va avea de furcă cu ei în probele individuale.

O carieră de aur

Michael Phelps a anunţat încă de la 15 ani că poate deveni o forţă în lumea mondială a înotului. La prima sa olimpiadă, cea de la Sydney, nu a ocupat decât locul 5 în proba sa favorită, 200 de metri future, dar avea să se revanşeze doar cinci luni mai târziu.

Phelps a doborât recordul mondial la 200 de metri fluture, devenind la 15 ani şi 9 luni cel mai tânăr înotător din istorie care stabileşte un record mondial. Avea să-l mai corecteze apoi de încă 6 ori, ultima dată - anul trecut la Melbourne.

Performanţele americanului au început să fie comparate cu cele ale compatriotului său, legendarul Mark Spitz, cel care a reuşit în 1972 la München, 7 medalii olimpice de aur la aceeaşi ediţie, un record care nu a fost egalat nici până astăzi, indiferent de sport.

Phelps s-a apropiat la doar o singură medalie de acest record, în 2004, la Atena, atunci când Michael a explodat din punctul de vedere al performanţelor. Chiar dacă nu a reuşit să egaleze sau să depăşească recordul predecesorului său, Phelps a obţinut totuşi la Atena opt medalii (6 de aur, 2 de bronz). Doar un singur sportiv a mai reuşit în istorie acest lucru, gimnastul rus Alexander Dityatin la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980.

Deşi are numai 23 de ani, Phelps are până acum în palmares 24 de medalii de aur, 6 la Jocurile Olimpice şi 18 la campionatele mondiale care se alătură celor 38 de titluri naţionale şi alte opt locuri întâi la Jocurile Pan-Pacifice. Pe lângă programul de profesionist, el îl ajută pe antrenorul său Bob Bowman să pregătească echipa de înot a Universităţii Michigan.

Cariera sa nu se poate îmbogăţi şi cu titluri NCAA, deoarece are deja mai multe contracte de sponsorizare în derulare.

Cel mai important dintre ele este cel cu firma producătoare de echipament sportiv pentru înot Speedo, care i-a oferit o motivaţie în plus pentru a cuceri cel puţin 7 medalii de aur la Beijing: 1.000.000 de dolari.

Michael Phelps

Data naşterii: 30 iunie 1985
Locul naşterii: Baltimore, Maryland, SUA

Palmares:

-Jocurile Olimpice: 6 medalii de aur, 2 de bronz -Campionatele Mondiale: 18 medalii de aur, 3 de argint
-Campionatele Pan-Pacifice: 8 medalii de aur, 3 de argint
-Campionatele naţionale ale SUA: 38 de titluri

Michael Phelps la Beijing:

10 august: 400m mixt
11 august: 4x100m liber
12 august: 200m liber
13 august: 4x200m liber
13 august: 200m future
15 august: 200m mixt
16 august: 100m future
17 august: 4x100m mixt

Phelps necenzurat

Michael Phelps a fost unul dintre starurile documentarului "Unfiltered", primul film care prezintă imagini din culisele lumii înotului. Documentarul detaliază aspecte ale rivalităţii dintre Phelps şi Ian Crocker, recordmanul mondial la 100 m fluture. Cei doi, alături de Lenny Krayzelbrug, au fost vedetele unui alt program de succes, "Swim with the Stars", care a promovat înotul pe teritoriul SUA.

Phelps refuză să se gândească la medalii

Michael Phelps încearcă să deturneze atenţia de la încercarea sa de a doborî recordul lui Mark Spitz, opt medalii de aur la o singură Olimpiadă. "Eu voi face ceea ce trebuie să fac, să mă pregătesc cât de bine pot şi să înot cât de repede pot", a declarat Phelps într-o conferinţă de presă susţinută la Beijing cu doar două zile înainte de startul JO.

"Nu am spus nimic niciodată despre doborârea vreunui record. Numai voi vorbiţi despre asta", li s-a adresat înotătorul american jurnaliştilor prezenţi. Pe de altă parte, antrenorul său, Bob Bowman, a ţinut să precizeze: "Este mult mai puternic şi mult mai matur, iar din punct de vedere emoţional face faţă excelent presiunii".

Poate că va fi cineva capabil de o performanţă extraordinară, va stabili un nou record mondial şi va atinge peretele înaintea lui Phelps
Ian Thorpe, fost înotător

Vreau să realizez ceva total diferit, ceva ce lumea sportului nu a mai văzut
Michael Phelps, înotător

Eu nu vreau să fiu următorul Mark Spitz, eu vreau să fiu primul Michael Phelps
Michael Phelps, înotător

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite