Oltchim ne-a salvat onoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar handbalistele din Vâlcea au ajuns după Revoluţie în semifinalele Ligii Campionilor. Obişnuiţi în deceniile trecute cu prezenţa sportivilor în fazele superioare ale cupelor europene, românii se pot mândri acum doar cu performanţele „galacticelor”.

Medalia de argint cucerită de naţionala de handbal feminin la Campionatul Mondial din 2005 a produs o adevărată emulaţie în jurul acestui sport.

Pe fondul acestui succes pe plan sportiv şi mediatic, a fost posibil ca, în 2006, Oltchim să transfere la Vâlcea jumătate din vicecampioanele mondiale, dar şi pe Gheorghe Tadici, selecţionerul de atunci al echipei naţionale.

Rezultatele nu au întârziat să apară şi, în acelaşi an, campioana României cucerea Cupa Cupelor. Graţie unei conduceri puternice şi mai ales sudate, Oltchim a continuat să progreseze treptat şi după această mare performanţă.

S-a ajuns astfel ca gruparea vâlceană să fie o adevărată echipă naţională a României, amintind parcă de modelul de succes patentat de formaţia de fotbal a Stelei la sfârşitul anilor ’80. Calificarea Oltchimului în semifinalele Ligii Campionilor reprezintă o performanţă, dacă ne raportăm şi la alte discipline unde ne lipsesc rezultatele.

Elevele antrenate de Radu Voina au ratat practic şansa de a juca finala Ligii Campionilor, după o dublă cu danezele de la Viborg. După înfrângerea de acasă, scor 28-34, a urmat returul, care a fost unul de infarct.

Deşi au condus şi la şase goluri diferenţă, meciul din Danemarca s-a încheiat nedecis, scor 21-21. „Este o performanţă că am ajuns şi până aici. Ce-i drept, speram într-o finală, dar nu mai contează acu“, ne-a spus Radu Voina.

20 ani de la ultima semifinală masculină

În handbalul masculin a fost o perioadă în care românii au făcut legea. Când dominam în acest sport, am cucerit de trei ori Cupa Campionilor Europeni, prin Steaua (1968 şi 1977) şi Dinamo (1965). Steaua a mai jucat o semifinală în 1989. De atunci, performanţele s-au diminuat dramatic. Fibrex Săvineşti, HCM Constanţa, Dinamo şi Steaua nu au reuşit să treacă nici măcar de faza grupelor.

Nu avem loc la masa bogaţilor

România se poate lăuda la baschet cu o singură semifinală în Cupa Campionilor Europeni, reuşită de Steaua (fosta Casa Centrală a Armatei) în ediţia 1960-1961.

De la schimbarea sistemului competiţional, în 2001, nicio formaţie autohtonă nu a mai avut dreptul să participe în cea mai puternică competiţie intercluburi, deoarece nu îndeplinim condiţiile financiare şi mai ales cele de infrastructură impuse de organizatori.

Chiar dacă domină cu autoritate campionatul intern de mulţi ani, Asesoft Ploieşti a primit abia în 2007 o invitaţie în ULEB Cup, a doua competiţie ca valoare după Euroligă.

Şi nici viitorul nu se arată a fi unul roz pentru baschetul românesc, aflat încă departe de campionatele puternice din Europa.

Ultimele echipe româneşti ajunse în semifinalele Ligii

echipa        sport        an    rezultat

1. Oltchim Rm. Vâlcea    handbal feminin        2009     28-34 şi 21-21 cu Viborg (Danemarca)
2. Chimistul Rm. Vâlcea    handbal feminin        1992    22-32 şi 22-34 cu HYPO Viena (Austria)
3. Chimistul Rm. Vâlcea    handbal feminin        1990    28-22 şi 22-29 cu Kuban Krasnodar (URSS)
4. Steaua        fotbal        1989    4-0 şi 1-1 cu Galatasaray.
A pierdut fianla cu AC Milan, scor 0-4
5. Steaua        handbal masculin    1989    29-22 şi 24-23 cu H.K Halmstad (Suedia),
 A pierdut finala cu SKA Minsk (URSS)
6. Steaua        fotbal        1988    0-0 şi 0-2 cu Benfica Lisabona (Portugalia)
7. Dinamo        polo        1987    14-12 şi 4-9 cu Sisley Pescara (Italia)
8. Ştiinţa Bacău    volei feminin        1986    30-23 şi 31-3 cu Titograd (Yugoslavia).
 A pierdut finala cu Spartak Kiev (URSS).

Ne-am retras după ce am fost umiliţi cu 151-0!


image

Dinamoviştii (în roşu) au luat lecţii de rugby de la echipa engleză Saracens şi s-au retras din Europa  Foto: Agerpres



Rugby

După ce am câştigat în două rânduri Cupa Campionilor Europeni, prin Griviţa (1964) şi Dinamo (1968), am intrat într-un declin puternic.

În 1995, partida Farul Constanţa – Stade Toulousian marca debutul competiţiei Heineken Cup, echivalentul Ligii Campionilor de la fotbal. A rămas singura noastră participare în această competiţie.

Ulterior, contraperformanţa lui Dinamo în faţa englezilor de la Saracens (0-151 în deplasare şi 11-87 acasă) a dus la retragerea formaţiilor româneşti din competiţiile intercluburi.

Ca soluţie de compromis, Federaţia de la Bucureşti a alcătuit o naţională divizionară care participă anual în Challenge Cup, un fel de Intertoto la fotbal.

Sportul românesc se duce pe tobogan

image

Daniel Nazare director editorial web



Mulţi pun această cădere a sportului autohton pe seama altora, a unei conspiraţii la nivel mondial care a făcut să sufere România. Nimic mai fals!

Am ajuns să visăm la competiţii de anvergură ori să le privim la televizor pentru că nimeni pe plan intern nu investeşte în sport, pentru că nicio persoană, de la prim-ministru până la ultimul angajat de la oricare federaţie, nu este interesată de reformă: de schimbat mentalităţi, programe de pregătire şi posibilităţi de a atrage fonduri.

Interesează doar bliţurile politicienilor cu Doroftei şi cu Bute la aeroport, cu maratonista Diţă-Tomescu şi medalia ei de aur la gât şi, eventual, aplauzele la o execuţie de la 7 metri, cu mulţimea în delir, pentru poarta apărată de Huţupan. Dacă am avea o strategie pe termen lung în ceea ce priveşte sportul, ne-am putea aştepta la rezultate peste cel puţin zece ani.

Din păcate, ne ocupăm de alte lucruri fiindcă ani de zile justiţia n-a făcut ce trebuie, iar acum jubilăm la fiecare arestare ca după un gol marcat de Hagi. Nu-i normal. Sigur, venirile lui Alin Petrache la rugby, Elisabeta Lipă la canotaj şi CS Dinamo ori a Ruxandrei Dragomir la tenis înseamnă ceva, dar nu totul.

Sistemul e tot la fel, se schimbă greu. Cum n-avem nicio idee şi nicio dorinţă de a face ceva, poate cu puţine excepţii nu trebuie să ne facem nici mari speranţe.

Nici stelele nu mai strălucesc

Fotbal


Câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni în 1986, Steaua este ultima formaţie românească ajunsă în semifinalele acestei competiţii. Se întâmpla în 1989, atunci când „viteziştii” umileau pe Galatasaray (Turcia) într-o dublă manşă 4-0 şi 1-1. Firesc, a urmat şi finala, contra lui AC Milan, dar pe care au pierdut-o fără drept de apel, scor 0-4.

„Roş-albaştrii” au participat la ediţia de debut a Ligii Campionilor din 1994, dar, după alte trei calificări consecutive în faza grupelor, au încercat fără succes timp de zece ani să mai repete această performanţă.

Abia în sezonul 2006-2007, Steaua a mai ajuns în grupele Ligii Campionilor, fiind urmată anul acesta, în premieră, şi de CFR Cluj. Atât bucureştenii, cât şi ardelenii nu au izbutit însă să treacă de acest prim obstacol al Ligii, faza grupelor.

Scrima şi popicele, doar două excepţii

Preluând modelul fotbalului, secţia de scrimă a clubului Steaua a reuşit performanţe deosebite în Cupa Campionilor Europeni de-a lungul timpului, cucerind de 12 ori această competiţie.

Ultima dată s-a întâmplat chiar anul trecut, când echipa de floretă condusă de vicecampioana olimpică Ana Maria Brânză s-a impus la Budapesta, scor 45-31, în faţa campioanei Ungariei, Honved Budapesta.

Un alt sport cu rezultatele deosebite în ultimii ani îl reprezintă popicele, fetele de la CS Electromureş Romgaz cucerind deja de trei ori Liga Campionilor (2002, 2005 şi 2006).

Ne-am bătut joc de tradiţie în acest sport


image

Fetele de la Galaţi ţin isonul voleiului feminin Foto: Petrică Tănase


Volei

România se află pe locul trei pe plan european la numărul de trofee câştigate, prin Rapid (1961, 1963, 1965) şi Dinamo (1966, 1967, 1981).

Cele două echipe masculine şi-au disputat chiar două finale consecutive în 1966 şi 1967, care au adus la Pavilionul Central de la actualul Romexpo un număr- record (pentru acea vreme) de spectatori: 12.000! Ultima calificare în semifinalele Cupei Campionilor datează din 1986, când fetele de la Ştiinţa Bacău s-au calificat în finală.

Din 2001, odată cu transformarea Cupei Campionilor în Liga Campionilor, nicio formaţie românească nu a mai reuşit să ajungă în grupele competiţiei. Abia în acest sezon, handbalistele de la CSU Metal Galaţi au spart gheaţa.

Din cauza rezultatelor slabe în cupele europene după 1989, echipele româneşti nu au avut dreptul chiar pentru o perioadă să participe în această competiţie sau au refuzat să se înscrie deoarece nu aveau bugetul necesar.

Încercăm să ieşim la mal


image

Campioana Steaua a refuzat participarea în Ligă Foto: Mediafax



Polo

Obişnuiţi cu turneele finale ale Cupei Campionilor Europeni în urmă cu trei - patru decenii, poloiştii români nu au mai ajuns într-o semifinală a celei mai prestigioase competiţii intercluburi din 1987, atunci când Dinamo pierdea într-o dublă manşă în faţa italienilor de la Sisley Pescara (14-12 şi 4-9).

După 22 de ani de „secetă” totală am ajuns ca, în ultimele sezoane, din cauza situaţiei financiare precare şi a decalajului valoric, Steaua, campioana ţării din acel sezon, să decline participarea în Liga Campionilor preferând să ia startul în Len Trophy, echivalentul Cupei UEFA din fotbal.

Beneficiara unor condiţii mai bune, CSM Oradea a debutat în această competiţie în 2007.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite