Olimpiada revenirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patinatorii chinezi Shen Xue şi Zhao Hongbo au întrerupt o dominaţie rusească ce a ţinut 46 de ani în proba de perechi
Patinatorii chinezi Shen Xue şi Zhao Hongbo au întrerupt o dominaţie rusească ce a ţinut 46 de ani în proba de perechi

Mulţi dintre medaliaţii Jocurilor Olimpice de la Vancouver provin dintre cei care, după o pauză competiţională de câţiva ani, s-au întors în competiţii pentru a-şi demonstra supremaţia. Fie că e vorba despre patinaj, snowboard sau schi, orice revenire reprezintă un drum asiduu şi o putere lăuntrică de care doar unii sportivi sunt capabili.

Sfârşitul sezonului 2007. Patinatorii chinezi Shen Xue şi Zhao Hongbo, s-au hotărât să pună ghetele în cui după al treilea titlu mondial cucerit. S-au căsătorit şi au vrut să-şi vadă de viaţa lor privată, una liniştită. Fără lungile ore petrecute pe patinoar şi în sala de pregătire, fără interminabilele bagaje făcute şi desfăcute la două săptămâni.

Shen Xue (31 de ani) şi Zhao Hongbo (36 de ani) se ştiu de peste 20 de ani, iar din 1992 au început să facă pereche pe gheaţă, devenind în scurt timp una dintre cele mai promiţătoare pretendente la medalii. Au adus Chinei primele medalii în patinajul artistic, atât la un campionat mondial, cât şi la Olimpiadă, impresionând juriul prin abilitate, expresivitate, acurateţe şi o flexibilitate rar întâlnită.

În urmă cu o jumătate de an, Hongbo s-a răzgândit în privinţa concursurilor şi a determinat-o pe soţia sa să se antreneze pentru Olimpiada de la Vancouver. Aurul olimpic era singurul care le lipsea din palmares. Dar, în Canada şi-au văzut visul cu ochii: au devenit campioni olimpici. „El a vrut să revenim. Cred că simţea că putem face mai mult de data aceasta. Eu nu am făcut decât să-l ajut. Nu cred că ar fi divorţat dacă aş fi spus nu", a glumit Shen.

Pluşenko, revenire fără strălucire

Campionul olimpic din 2006, rusul Evgheni Pluşenko, s-a întors în competiţii după trei ani şi jumătate de pauză cu un singur gând: să câştige din nou aurul la Olimpiada de la Vancouver. Cu un exerciţiu care a implicat toate săriturile posibile, inclusiv combinaţia de cvadriplu cu triplu toe loop, ex-sovieticul s-a văzut întrecut de mult mai „artisticul" american Evan Lysacek. Dezamăgit, Pluşenko a acuzat arbitrajul pentru notele acordate, dar şi pe adversarul său.

„Lysacek nu este campion. Nu are cum să fie având în vedere că el a executat doar sărituri triple. Se pare că nu mai este patinaj, ci dans. Eu cred că patinajul trebuie să progreseze. Cum să progresezi când îi dai aurul cuiva care execută doar triple, care se făceau şi înainte cu zece ani?!", a izbucnit trimplu campion mondial. Pluşenko a trebuit să se mulţumească doar cu argintul la Vancouver. Şi cu toate acestea, el va continua să concureze.

Bode Miller s-a reapucat de schi

După o perioadă dezastruoasă, timp în care de aproape trei ani nu a mai câştigat nimic, schiorul Bode Miler, s-a decis în urmă cu un an şi jumătate că ar fi mai bine să se retragă din lumina reflectoarelor.

Lăsat în afara echipei olimpice americane şi ieşit foarte şifonat după rezultatele slabe de la ultima ediţie a Olimpiadei, când a fost văzut pierzându-şi timpul noaptea prin baruri, Miller a mai concurat un timp pe cont propriu. Decizia sa de a lăsa schiurile în urmă nu a ţinut mult. Doar câteva luni. Voind să-şi depăşească limitele şi de a mai închide din gura lumii, americanul a început să se antreneze pentru Vancouver. Şi nu a dezminţit. A luat argint la Super G şi bronz la coborâre.

A născut şi a luat aurul

Dubla campioană la freestyle, estonianca Kristina Smigun-Vaehi a declarat că doar dorinţa de a reveni la formele iniţiale după ce a dat naştere unui copil a făcut-o să se apuce din nou de sport. La 32 de ani, sportiva a cucerit argintul şi la Olimpiada de la Vancouver, la 10 km, chiar dacă a lipsit două sezoane de pe zăpadă, având grijă de fiica sa, născută în iunie 2008. „După naşterea fiicei mele, nu m-am gândit că voi reveni. Sunt binecuvântată că am urcat şi pe podium", a spus Kristina.

O altă revenirea este cea a patinatoarei de viteză, americanca Jennifer Rodriguez, care este la a patra Olimpiadă. După cea de la Torino, unde nu a fost mulţumită de rezultatele scoase, ea a hotărât că este timpul să facă altceva. Doar doi ani a rezistat departe de gheaţă şi s-a întors pentru a se pregăti de încă o provocare. La 34 de ani, Jennifer n-a reuşit nici anul acesta să-şi îmbunătăţească performanţa, având al 21-lea timp, la 500 de metri. Mai are încă trei şanse, la 1.000, 1.500 şi 3.000 de metri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite