Olimpiada gafelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

JO din 2010 au lăsat în urmă o serie de momente pe care sportivii sau organizatorii preferă să le uite. Fără îndoială, decesul georgianului Nodar Kumarishtavili din chiar prima zi a competiţiei a aruncat o pată neagră asupra jocurilor.

Fie că au pierdut medalii din cauza antrenorilor, fie că şi-au acordat medalii inexistente sau le-au folosit pe post de accesorii de modă sportivii au fost în centrul atenţiei nu numai pe piste sau pe pârtii. Nici organizatorii nu s-au lăsat mai prejos, prin zonele de concurs periculoase, defecţiunile tehnice extreme şi decizii cel puţin ciudate.

1 Moartea săniorului georgian

Unul dintre cele mai groaznice momente din istoria recentă a JO a fost moartea săniorului Nodar Kumarishtavili,în timpul unei sesiuni de antrenamente, chiar înaintea ceremoniei de deschidere. Acesta îi spusese tatălui său că se teme de pistă şi crede că nu e sigură. După acest tragic incident, pista, cea mai rapidă din lume la acel moment, a fost modificată. Prea târziu însă.

Flacăra olimpică „închisă"

După problemele de la festivitatea de deschidere organizatorii au continuat cu gafele privind flacăra olimpică. Simbolul Jocurilor a fost „închis" în dosul unui gard de sârmă, de teama vandalilor. Când numărul turiştilor care încercau să se caţere pe gard sau unul în cârca altuia pentru a putea face o poză „curată" a crescut alarmant, organizatorii au devenit mai îngăduitori. Au mutat gardul mai aproape şi au instalat platforme de unde vizibilitatea era mult mai bună.

2 A venit degeaba la deschidere

Magnifică în întregimea ei, festivitatea de deschidere a „scârţâit" în momentul ei culminant. Patru eroi ai sportului canadian au fost invitaţi să aprindă flacăra cu ajutorul a patru braţe hidraulice. Toate bune şi frumoase până la ultimul dintre ele care nu s-a mai ridicat şi a lasat-o pe Catriona LeMay-Doan cu torţa olimpică în aer şi cu întrebarea „Eu ce caut aici?" pe buze.

3 Aur pierdut din cauza antrenorului

Sven Kramer, deja campion olimpic la patinaj viteză în proba de 5000 de metri, era mare favorit şi la 10.000 de metri. Dar antrenorul i-a indicat greşit culoarul. Kramer a trecut primul linia de sosire şi sărbătorea încă atunci când arbitrii i-au comunicat că este descalificat. Atunci s-a dezlănţuit furia pentru că tocmai pierduse 300.000 de dolari bonus din partea sponsorilor.

.

4 Pluşenko şi-a dat singur medalia de platină

Patinatorul rus Yevgheni Pluşenko a dovedit că nu ştie să piardă şi, după ce a ratat aurul în favoarea americanului Evan Lysacek, l-a acuzat pe acesta că patinează ca o femeie. Mai mult, rusul şi-a acordat singur, pe propriul website, medalia de platină a Jocurilor Olimpice. Întrebarea e, care Jocuri Olimpice?

Baie de nămol

Vremea şi-a făcut şi ea de cap la Vancouver şi zăpada, caracteristica principală a unei Olimpiade de iarnă, a lispit atunci când era mai multă nevoie. A rezultat de multe ori o adevărată baie de nămol pentru voluntarii care încercau amenajarea traseelor iar peste 28.000 de bilete în valoare de 1,5 milioane de dolari americani au fost anulate.

5 Duelul „pisicilor"

Totul a început când Julia Mancuso a declarat ironic presei că „este o zi proastă pentru Jocuri dacă Lindsey Vonn nu are succes pe pârtie". Vonn s-a declarat afectată de spusele coechipierei. Lucrurile s-au înrăutăţit atunci când Vonn a căzut în timpul slalomului uriaş, iar Mancuso, care urma pe pistă, şi-a început parcursul când oficialii nu ajunseseră încă la starul schiului american. Drept urmare Mancuso a fost întoarsă din drum. Până la urmă totul s-a rezovat cu scuzele publice de rigoare.

6 Petrecăreţii jocurilor

A fost mai întâi echipa feminină de hochei a Canadei, care a petrecut după victoria din turneul olimpic cu tutun şi alcool chiar pe gheaţă; apoi Scotty Lago, snowboarderul american care a folosit medalie de bronz pentru a agăţa gagicile în cluburi şi a mai şi fost fotografiat; şi nu în ultimul rând fondistul norvegian Odd-Bjoern Hjelmeset, care şi-a motivat prestaţiile slabe prin faptul că a vizionat noaptea filme porno. ;

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite