Olimpiada e posibilă, dar nu în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi investitori de top cred că organizarea competiţiei la Bucureşti ar aduce un profit important ţării noastre, dar admit că actualul proiect este unul pripit. Consiliul General al Municipiului Bucureşti va decide azi dacă se va aproba sau nu depunerea candidaturii pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de vară, din 2020.

Ideea primarului Capitalei, Sorin Oprescu, de a implica Bucureştiul în găzduirea Jocurilor Olimpice de vară din 2020 a stârnit vii controverse.

După ce în ediţiile din zilele trecute ale cotidianului nostru aţi putut citi care sunt părerile federaţiilor olimpice din România despre acest demers, în ediţia de azi, „Adevărul" i-a invitat pe oamenii de afaceri să-şi expună punctele de vedere. Şi în acest mediu, părerile sunt împărţite. Pe lângă unii dintre cei mai importanţi businessmeni, potrivit „Forbes 500 de Miliardari", în dezbatere a fost implicat şi Consiliul Investitorilor Străini.

Timiş: „încasări multiple din turism şi comerţ"

Frank Timiş (locul 2 în „Forbes 500 Miliardari", avere de 1-1,1 miliarde de euro). „Iniţiativa autorităţilor locale este excepţională, pentru că beneficiile ar fi foarte mari. Uitaţi-vă la ceea ce s-a întâmplat după Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud, din această vară. Investiţiile directe din această ţară au crescut cu aproximativ 35% după acest eveniment, pentru că acolo nu s-au dus numai iubitorii de fotbal, ci şi bancheri, oameni de fotbal, cu toţii potenţiali investitori", a spus Timiş.

El pune problema infrastructurii, însă: „România ar fi mult mai cunoscută şi-ar avea beneficii directe, şi anume creşteri ale încasărilor în turism, comerţ etc. Prin intermediul companiilor mele m-aş implica, dacă e vorba de infrastructură. Odată creată o infrastructură, poţi organiza mereu evenimente de anvergură, care ar aduce numai beneficii României pe termen mediu şi lung".

Tender: „este o Iniţiativă pripită"

Ioan Roşu (locul 248 în „Forbes 500 Miliardari", 20-22 de milioane de euro). „Orice manifestare de o asemenea anvergură, chiar şi mai mică, care are loc într-un oraş, aduce în primul rând beneficii economice, de ordin financiar, dar şi de imagine. Lumea scrie de tine, devii cunoscut. Nu ştiu însă dacă suntem capabili să şi facem ceea ce spunem. Personal, m-aş implica".

Ovidiu Tender (locul  15 în „Forbes 500 Miliardari", avere de 300 de milioane de euro). „Este o iniţiativă pripită, în condiţiile în care Bucureştiul are o infrastructură necorespunzătoare pentru un asemenea gen de evenimente", ne-a spus Tender. Tot el vorbeşte: „Costurile sunt uriaşe, iar beneficiile ar fi, în primul rând, de imagine. Economic, pentru România sau pentru Bucureşti nu cred că ar aduce profituri substanţiale, cu excepţii, totuşi".

Bogdan Enoiu, preşedintele grupului de comunicare McCann-Erickson, (locul 363 în „Forbes 500 Miliardari", avere de 14 milioane de euro): „Iniţiativa este bună, dar nu avem infrastructură şi suntem o ţară mică. E bine să visezi, dar trebuie să ai şi un dram de realitate. Cred însă că este prematur să ne gândim la Olimpiada de Vară. Mai bine să ne concentrăm pe organizarea Olimpiadei de Iarnă a Tineretului din 2013".

Gruia Stoica (locul 11 în „Forbes 500 Miliardari", avere de aproximativ 400 de milioane de euro):

„Prin investiţiile care ar precede olimpiada de vară am putea să readucem sportul românesc acolo unde îi este locul. Experienţa altor orase, care au găzduit Olimpiade de vară a arătat că pot exista beneficii  pe mai multe planuri, începând cu investiţiile în infrastructura oraşului şi terminând cu turismul şi cu toate serviciile adiacente. Nu trebuie să uităm însă că beneficiile nu pot fi privite decât în raport cu costurile unui proiect de o asemenea anvergură. Este nevoie de o foarte bună organizare, astfel încât, printr-un management  riguros al costurilor, să fructificăm beneficiile la maximum", a opinat Stoica.

Omul de afaceri ar vrea să se implice într-un astfel de proiect: „Am fi interesaţi să susţinem o astfel de iniţiativă, dată fiind experienţa firmei noastre, «Grampet Grup», în zona transporturilor, a turismului dar şi a logisticii, din România".

Investitorii străini aşteaptă detalii

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a transmis că, în condiţiile în care nu cunoaşte detaliile proiectului, nu poate emite opinii. „Dacă vor fi o dezbatere serioasă şi un proiect concret, vom analiza măsura în care ne putem implica", a declarat, pentru „Adevărul", directorul executiv al CIS, Doina Ciomag.

Aceasta a spus că, în acest moment, eforturile membrilor organizaţiei se concentrează pe una dintre măsurile avansate de CIS autorităţilor. Aceştia propun un proiect cel puţin la fel de ambiţios, respectiv prezentarea unei candidaturi comune a României cu Bulgaria sau Ungaria, pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020.

„Noi am avansat proiectul acesta în urma unor calcule foarte precise, am estimat termene, am luat contact cu Federaţia Română de Fotbal", a subliniat directorul executiv al CIS.  Cosmina Croitoru

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite