Olimpiada prafurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivi cu şanse la medalii nu vor participa la JO din cauza dopajului Testele pozitive s-au înmulţit odată cu apropierea Jocurilor Olimpice, iar preşedintele CIO apreciază că vor mai

Sportivi cu şanse la medalii nu vor participa la JO din cauza dopajului

Testele pozitive s-au înmulţit odată cu apropierea Jocurilor Olimpice, iar preşedintele CIO apreciază că vor mai fi mulţi sportivi depistaţi pe parcursul competiţiei.

Dopajul tinde să devină o problemă la ordinea zilei în sport şi, din păcate, Jocurile Olimpice de la Beijing nu fac excepţie. România nu a fost nici ea ferită de asemenea probleme, iar cazurile de acest gen au apărut chiar în săptămânile ce au precedat întrecerile din capitala Chinei.

Una dintre speranţele noastre la o medalie olimpică, semifondista Liliana Popescu, a fost depistată pozitiv la un control antidoping şi a fost scoasă de pe lista olimpică cu doar o lună înainte de startul competiţiei de la Beijing.

Problemele în atletismul românesc nu s-au oprit aici, iar alte două sportive au ieşit din calculele pentru Olimpiadă cu câteva zile înainte de plecarea spre capitala Chinei. Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu au fost la rândul lor depistate pozitiv la un test antidoping şi, la câteva zile, şi-au anunţat retragerea din activitatea sportivă.

Depistată pozitiv la 19 ani

Alte două cazuri de sportivi cu şanse la medalii au zguduit lumea sportului în zilele premergătoare olimpiadei. Înotătoarea americană Jessica Hardy, în vârstă de 19 ani, şi scrimerul Italian Andrea Baldini, 23 de ani, au fost excluşi din delegaţiile ţărilor respective după ce au fost depistaţi pozitiv la controalele efectuate.

Testul efectuat de Hardy a ieşit pozitiv la clenbuterol, o substanţă care se foloseşte la tratarea astmului, însă are efecte anabolizante, este considerat stimulent şi se află pe lista substanţelor interzise pentru sportivi.
Hardy a făcut apel, dar, deşi Curtea de Arbitraj pentru Sport a înfiinţat un tribunal special la Beijing în perioada Jocurilor Olimpice pentru rezolvarea cazurilor de ultim moment, este greu de crezut că Hardy va primi un răspuns atât de repede încât să poată evolua în probele în care se calificase.

Număr 1 mondial care va sta acasă

Celălalt exemplu "celebru", Andrea Baldini, numărul 1 mondial la sabie, a ieşit pozitiv la un test al Federaţiei Internaţionale de Scrimă de la Campionatele Europene, care au avut loc în luna iunie la Kiev. Baldini consumase un diuretic care se află pe lista substanţelor interzise şi este al doilea membru al delegaţiei olimpice italiene depistat pozitiv, după ciclistul Marta Bastianelli. Niciunul dintre cei doi nu va fi prezent la Beijing. Delegaţia Rusiei a fost la rândul ei decimată de scandalurile de dopaj.

Nu mai puţin de şapte atlete au fost suspendate temporar de către Federaţia Internaţională de Atletism din cauza unor neregularităţi privind testele antidoping. De asemenea, ciclistul Vladimir Gusev a fost exclus din delegaţia rusă din aceleaşi motive.

Totuşi, cazurile lui Baldini şi Hardy ies în evidenţă având în vedere că, în comparaţie cu alte sporturi precum ciclismul sau atletismul, scrima şi înotul nu au fost în aceeaşi măsură pătate de scandaluri de dopaj.

Luând în considerare toate aceste cazuri prezentate, declaraţia preşedintelui Comitetului Olimpic Internaţional, Jacques Rogge, potrivit căruia "30-40 de cazuri de dopaj ar putea fi descoperite pe parcursul Jocurilor Olimpice", este cruda realitate care planează asupra celei mai importante competiţii sportive de pe planetă.

"Ar putea fi descoperite 30-40 de cazuri de dopaj pe parcursul acestei ediţii a Jocurilor Olimpice. Dacă vor fi mai puţine, voi fi extrem de satisfăcut
Jacques Rogge,
preşedinte CIO

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite