Octavian Bellu, antrenor lot olimpic feminin de gimnastică: „La Bruxelles s-a câştigat doar o bătălie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul gimnastelor crede că succesul elevelor sale de la Campionatul European nu garantează aceleaşi performanţe şi la Olimpiadă.

Cel mai valoros antrenor din lume, după numărul de medalii obţinute de elevele sale, crede că gimnastica românească are încă un mare potenţial deşi numărul practicantelor scade de la an la an.

Octavian Bellu a spus că încearcă să le menţină pe fete cu picioarele pe pământ şi se aşteaptă ca întrecerea de la Londra să fie extrem de dificilă, lupta urmând a se da între România, SUA, China şi Rusia.

„Adevărul Weekend": Şi la această ediţie a Campionatelor Europene fetele au fost la înălţime. De altfel, şi în 2004, şi în 2008 s-au luat multe medalii. E o regulă ca în anii olimpici România să fie tare la Euro?

Octavian Bellu: Într-adevăr, echipa noastră e obişnuită să domine această competiţie. Am mai luat câte patru medalii de aur la Europene. S-a dovedit şi acum de ce sunt capabile fetele. Ele erau conştiente de ceea ce pot, iar această competiţie de la Bruxelles, reuşita lor de acolo, le dă mai multă încredere. Acesta este, de altfel, marele câştig al Europenelor din acest an.

Echipa României este formată acum din două sportive mature şi două ceva mai tinere. E valabil pentru toate că au câştigat încredere?

Rezultatele obţinute la Bruxelles le vor face pe toate să intre cu mai mult aplomb în sala de antrenament, iar apoi în cea de concurs. În primul rând, cele mai tinere au căpătat încrederea de care aveau nevoie. E valabil însă şi pentru cele mai mature, mă refer la Cătălina Ponor şi la Sandra Izbaşa, care s-au convins acum, şi pe ele, dar şi întreaga lume, că încă mai sunt capabile să facă faţă în condiţiile înaltei performanţe.

Rezultatele de la Europene au venit după cele de la Mondiale, de anul trecut, când România n-a câştigat nicio medalie. Ceea ce nu se mai întâmplase de multă vreme...

La Bruxelles, la aceste Campionate Europene, gimnastica românească a dovedit încă o dată că are un potenţial imens. Nu este însă momentul să sărbătorim acest succes. Acum, important este ca fetele să rămână cu picioarele pe pământ. Am discutat cu ele după concurs şi le-am explicat acest lucru. Este doar o bătălie câştigată, iar războiul e încă lung. Iar acesta trebuie câştigat. Fetele sunt conştiente de acest lucru.

Cât de important este faptul că România a câştigat această bătălie cu Rusia?

Noi am avut antrenamente şi dimineaţa, şi după-amiază, am întâlnit echipa Rusiei la multe şedinte de pregătire. A fost un aspect pozitiv pentru fetele noastre. Pe de altă parte, acum, la aceste Europene, am văzut ce ne mai lipseşte, ce mai avem de îndreptat până la Jocurile Olimpice de la Londra. Nu vrem să pierdem niciun minut din ce avem de recuperat. Din acest motiv, fetele au avut liber doar luni, fiind după drum. De a doua zi, ele au revenit în sala de antrenament.

Medaliile câştigate acum ne permit să privim cu încredere participarea la Jocurile Olimpice?

La Londra va fi cu totul altceva. Acolo, competiţia e mult mai acerbă. Este practic un alt concurs, iar noi vom porni de la zero. Sportivele sunt conştiente de acest lucru. Eu am speranţa că ne vom revedea şi după Londra în condiţii la fel de fericite ca acum.

"Rezultatele de la Bruxelles arată că gimnastica românească nu a murit. De altfel, în anii olimpici s-au luat mai mereu multe medalii la Europene."

Nicolae Vieru preşedinte de onoare FR de Gimnastică

CV

- Octavian Bellu

- S-a născut la 17 februarie 1951, la Ploieşti

- A practicat atletismul, voleiul şi baschetul

- A absolvit Institutul Naţional de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS), promoţia 1974, specializarea gimnastică

- A activat ca profesor de educaţie fizică şi sport la Valea Călugărească (1974-1978), iar ca antrenor de gimnastică a lucrat între 1978 şi 1981 la CS Petrolul Ploieşti

- În 1981, a fost cooptat la Centrul Olimpic de la Deva, iar în 1990 a fost numit antrenor coordonator al acestuia

- Elevele sale au cucerit peste 280 de medalii la Jocurile Olimpice, Mondiale şi Europene, la senioare şi junioare, fiind inclus din acest motiv în „Cartea Recordurilor"

- În perioada 2005-2006, a fost consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, iar în intervalul 2006-2009 a activat ca preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport

Ponor: „Nu sunt un fenomen. Şuşovitina concurează la 37 de ani"

„Adevărul Weekend": Ai cucerit trei medalii la Bruxelles. Cât de mult contează pentru tine?

Cătălina Ponor: Este o senzaţie frumoasă. Acum, la aceste Campionate Europene, mi-am adus aminte ce înseamnă să te clasezi pe primul loc, să câştigi o competiţie importantă. Victoria la bârnă (n.r. - a patra la CE pentru ea) este foarte importantă. Îmi mai lipseşte aurul la sol, deşi sunt mulţumită pentru Larisa Iordache. Până mai ieri, eram o fostă sportivă. Acum sunt o gimnastă revenită în activitate care a dovedit că se poate face sport de performanţă, la nivelul cel mai înalt, chiar şi după o pauză de patru ani.

Cătălina Ponor este veterana lotului de gimnastică

În gimnastica noastră nu prea s-a întâmplat ca o gimnastă să revină după atâta timp şi să o facă atât de bine...

 N-a fost deloc simplu. Din contră, mi-a fost destul de greu. Am muncit foarte mult, de la început, pentru a putea reintra în echipă. Acum mă bucur că m-am întors. Cu toate acestea, eu nu mă consider un fenomen. Aşa ceva se poate spune despre Şuşovitina, care are 37 de ani şi concurează cu atâta succes. Oricum, eu nu voi fi niciodată mulţumită de mine. 

Ţi-ai propus să iei aceste medalii la Europene?

Obiectivul meu era să particip la Jocurile Olimpice de la Londra. Iniţial, nu m-am gândit că voi concura la Mondiale sau la Europene. Nu
mi-am spus că pot obţine aceste medalii. M-am bucurat pentru ele, însă eu aştept mai mult de la mine. Ştiu că pot obţine mai mult.

Ai cochetat nu de mult cu antrenoratul. E mai uşor să fii antrenor decât sportiv?

E dificil să răspund... Poate că e mai uşor ca sportiv atunci când ştii ce ai de făcut. Ca antrenor, în schimb, nu poţi şti întotdeauna ce fac sportivii pe care îi pregăteşti. Acum, eu şi colegele mele ştim ce avem de făcut. Să ne pregătim dur, cât mai bine pentru Jocurile Olimpice de la Londra. Ne dorim să ne întoarcem cu medalii şi de acolo, însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece.

"În afară de România şi de Rusia, la Olimpiadă vor intra cu şanse mari SUA şi China."

Sandra Izbaşa gimnastă

Larisa Iordache îşi dorea „aurul" şi la bârnă

Mezină a echipei olimpice, Larisa Iordache a mărturisit că îşi dorea să câştige medalia de aur şi la bârnă, însă n-a reuşit din cauza emoţiilor.

„Sper ca la Jocurile Olimpice să fie mai multe. M-am uitat la medalii cu atenţie să mă conving că le-am câştigat. Apoi, le-am pus deoparte. Mi-am dorit să nu fie cumva un vis. Şi să mă trezesc", a declarat cea poreclită „Piciul" din cauza staturii sale. Atentă la cei din preajma sa, Larisa a pus succesele sale pe seama sprijinului primit din partea antrenorilor şi a colegelor.


image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite