Nechita, înapoi în cantonament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nechita este primul român care câştigă Turul României după patru ani
Nechita este primul român care câştigă Turul României după patru ani

Câştigătorul ediţiei 2011 a Turului României nu are timp de odihnă. În două săptămâni va lua startul la Naţionalele de şosea. Lider al naţionalei de tineret, Zoltan Sipos şi-a ajutat colegul să câştige „Mica Buclă“. El a concurat cu o bicicletă rodată în Turul Franţei, dar cu care nu s-a acomodat încă.

Inclus pentru al 4-lea an consecutiv în calendarul Uniunii Internaţionale de Ciclism (UCI), Turul României s-a încheiat sâmbătă, la Bucureşti, lângă Arcul de Triumf, cu victoria lui Andrei Nechita (23 de ani), un rutier care se pregăteşte de un deceniu în Italia. Obosit după cei 1.400 de kilometri străbătuţi, dar fericit pentru succesul său, bârlădeanul nu va avea prea mult timp de odihnă, el plecând în cantonament, unde va pregăti participarea la Naţionalele de şosea, de la Izvorul Mureşului.

Românii au avut probleme

În staţiunea montană, românul se va duela cu o parte dintre cei care i-au fost rivali în „Mica Buclă", dar şi cu aceia care l-au ajutat să câştige. Colegul său din echipa naţională de tineret şi, totodată, cel care în 2010 a purtat tricoul albastru, pentru cel mai bine clasat român, până la Botoşani (acolo a căzut rău, înainte de sosire), Zoltan Sipos, a salutat victoria lui Nechita.

„Tricoul galben e cel mai important trofeu din ciclism. Mă bucur că l-am putut ajuta pe Andrei să câştige", a declarat pentru „Adevărul" cel care a concurat cu o bicicletă de 8.000 de euro, rodată în Turul Franţei, însă cu care nu s-a adaptat încă. Întrebat dacă este asigurată - lui Carol Eduard Novak (Tuşnad Cycling Team) i-au fost furate bicicletele recent -, târg-mureşanul a spus, zâmbind, că da, însă s-a ferit să dea alte amănunte.

Sipos junior nu a fost singurul rutier autohton care a avut probleme în această ediţie a Turului României, cea mai disputată din ultimii ani. Liderul echipei Dinamo, Alex Ciocan (locul 3 dintre români), de pildă, s-a plâns că a fost incomodat de ghidonul bicicletei la contratimpul din Mamaia, iar Novak, un alt animator al întrecerii, în anii trecuţi, a păţit-o şi mai rău. A fost nevoit apoi să abandoneze din cauza durerilor de stomac (a băut lapte înainte de plecarea în etapa a treia). 

Cronometrare ca în Turul Franţei

În ediţiile precedente ale întrecerii, cronometrarea cicliştilor se făcea cu ajutorul unui sistem de fotofiniş împrumutat de la FR de Atletism. Acum, în premieră, s-a folosit unul identic cu cel din Turul Franţei. „Acesta are două componente complementare. Una optică, fotocamera cu două mii de linii pe secundă, care se montează pe un stâlp, la linia de sosire, şi care furnizează fotografia de finiş, respectiv cea magentică - pe bicicletă se pune un cip, iar în momentul în care bicicleta ajunge pe covoraşul alb de la finiş avem timpul final", ne-a lămurit Sorin Ungur, arbitrul responsabil cu sistemul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite