Nechita, campionul român din exil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nechita este primul român care câştigă Turul României după patru ani
Nechita este primul român care câştigă Turul României după patru ani

După patru ani, „Mica Buclă“ are din nou un câştigător autohton. Deşi Andrei e stabilit în Italia, unde vrea să devină profesionist, concurează pentru România. Nechita (23 de ani) a preluat tricoul galben chiar în oraşul unde a crescut, Vaslui, şi a rezistat eroic pe Transfăgărăşan, în penultima etapă, decisivă pentru victorie.

Dintre ultimele 15 ediţii ale „Micii Bucle" doar două au fost câştigate de rutieri autohtoni: cea din 1997, de Florin Privache, şi cea din 2007, de Dan Anghelache. Însă după o pauză de patru ani ne putem lăuda din nou cu un câştigător român, tânărul Andrei Nechita (România tineret). Acesta nu a mai cedat tricoul galben obţinut la finalul etapei a treia, încheiată chiar în Vaslui, oraşul în care a crescut până la 13 ani când a emigrat în Italia alături de părinţi.

Etapa decisivă a fost penultima, cea încheiată pe Transfăgărăşan, la Bâlea Cascadă, disputată pe o vreme câinească şi în care Andrei a reuşit să menţină un avans de 19 secunde faţă de principalul urmăritor, grecul Ioannis Tamouridis. Sâmbătă, în ultima etapă, Andrei, cu ajutorul echipelor româneşti, dar şi al rutierilor din echipa italiană Friuli, l-a ţinut în frâu pe Tamouridis pentru o victorie la care nici el nu se aştepta. „Am venit în Turul României cu obiectivul de a câştiga măcar o etapă. Nu credeam că voi ajunge la final în tricoul galben. Sunt foarte fericit acum", a spus Nechita pentru „Adevărul".

A concurat cu cadrul fisurat

Problemele s-au ţinut scai de Andrei Nechita chiar de la începutul competiţiei. Cadrul de la bicicletă i s-a fisurat în prima etapă şi a fost nevoit să concureze întregul tur cu riscul ca acesta să cedeze definitiv. Nu a fost singurul ghinion. În etapa a cincea, cea mai lungă a competiţiei, 220 de kilometri între Botoşani şi Suceava, Andrei a fost la un pas de abandon. Venit să se alimenteze lângă maşina echipei sale, s-a agăţat de oglinda retrovizoare şi a căzut. Situaţia putea deveni şi mai gravă pentru că rutierul român a fost evitat în ultimul moment de maşina comisarului de cursă. S-a ales doar cu câteva contuzii serioase la cot şi la picior, dar s-a putut ridica şi a continuat cursa.

Va împărţi premiul de 2.900 de euro cu echipa

La numai 23 de ani, împliniţi la 29 mai, Nechita nu se gândeşte în momentul de faţă la bani. Munceşte din greu pentru a ajunge la cel mai înalt nivel. De altfel, cei 2.900 de euro obţinuţi pentru victoria din Turul României, îi va împărţi cu echipa, potrivit tradiţiei din ciclism. „Nu mă gândesc acum să-mi iau casă în Italia sau să fac altceva. Nu prea am timp liber. Îmi doresc foarte mult să devin ciclist profesionist. Acum sunt la categoria Elite", spune învingătorul din „Mica Buclă".

"Nu mă gândesc acum să-mi iau casă în Italia sau să fac altceva. Nu prea am timp liber. Îmi doresc foarte mult să devin ciclist profesionist. Acum sunt la categoria Elite."
Andrei Nechita
câştigător al Turului României

Despre Andrei Nechita

- S-a născut la 29 mai 1988, la Bârlad.
- Cea mai mare parte din copilărie şi-a petrecut-o la Vaslui.
- De 10 ani trăieşte în Italia, la Treviso, alături de părinţii săi.
- Are un frate mai mare cu doi ani care a rămas în România.
- A moştenit pasiunea pentru ciclism de la tatăl său, de profesie şofer, fost ciclist amator.
- S-a apucat de ciclism în Italia. În prezent, concurează pentru echipa Trevigiani.
- A terminat o şcoală profesională şi este mecanic auto.
- Cea mai gravă accidentare a fost o fractură de claviculă, acum câţiva ani.

Turul României 2011



Tricoul galben (învingător) - Andrei Nechita (România)
Tricoul albastru (cel mai bun român) - Andrei Nechita
Tricoul verde (căţărători) - Vladimir Koev (Bulgaria)
Tricoul roşu (sprinteri) - Ioannis Tamouridis (Grecia)
Tricoul alb (combativitate) - Ioannis Tamouridis (Grecia)
Tricoul tricolor (COSR, speranţă) - Alexandru Grădinaru

Turul României 2011
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite