Ne-au cântat vechiul imn la Europene!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii CE de scrimă de la Sheffield au pus din greşeală la festivitatea de premiere a probei de spadă pe echipe, în care România a câştigat medalia de aur, fostul imn naţional, „Trei Culori". Sportivele au coborât, în semn de protest, de pe podium, la îndemnul Anei Maria Brânză.

Tricolorele au refuzat să participe la poza de grup de după festivitatea de premiere alături de restul medaliatelor. În lipsa României, atât sportivele din Rusia, cât şi cele din Franţa, s-au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului şi au făcut poze. După aproximativ un minut, la staţia de amplificare a început să răsune actualul imn naţional „Deşteaptă-te române!", campioanele europene revenind pe scenă în aplauzele spectatorilor. Nici noua variantă nu s-a auzit mai mult de 20 de secunde, Brânză gesticulând dezaprobator la adresa organizatorilor. Nu e prima greşeală de proporţii a englezilor. Aceştia au comis-o şi la fotbal.

Un episod tragi-comic s-a întâmplat la partida pierdută în 2007 de Anglia pe teren propriu cu 3-2 în faţa Croaţiei. Muzicianul Tony Henry, cel care a cântat imnul oaspeţilor, a greşit un vers în limba croată şi a rostit fără să îşi dea seama „Penisul meu este un munte". Suporterii croaţi s-au amuzat copios pentru această gafă.

Nicu Vlad, primul campion care a protestat

În martie 1990, la un concurs în Australia, halterofilul Nicu Vlad, în prezent preşedintele Federaţiei Române de specialitate, i-a obligat pe organizatori să decupeze stema comunistă de pe drapel şi a fost premiat ulterior alături de steagul-simbol al Revoluţiei. Tot în acel an, fostul campion olimpic la haltere cobora de pe podiumul mondial la Budapesta unde cucerise titlul suprem, în semn de protest, întrucât la ridicarea drapelului s-a intonat imnul „Trei culori", în loc de „Deşteaptă-te, române!". 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite