Naţionala de crichet din Sri Lanka a fost atacată de terorişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul incidentului au fost ucişi şase poliţişti, iar şapte jucători au fost răniţi. Un grup armat a deschis, ieri, focul în oraşul pakistanez Lahore asupra autocarului echipei naţionale de crichet din Sri Lanka. La aproape 37 de ani după tragicele evenimente de la Jocurile Olimpice de la München, un caz similar face înconjurul planetei.

La aproape 37 de ani după tragicele evenimente de la Jocurile Olimpice de la München, atunci când mai mulţi extremişti palestinieni au masacrat 11 sportivi şi antrenori din delegaţia Israelului, un caz similar face înconjurul planetei.

Greu de crezut, dar un banal meci amical de crichet dintre naţionalele statelor Pakistan şi Sri Lanka s-a transformat într-un adevărat măcel. Şase poliţişti şi-au pierdut viaţa, iar şapte jucători ai oaspeţilor au fost răniţi, doi dintre aceştia necesitând spitalizarea.

Haosul a început, culmea ironiei, chiar în Piaţa Libertăţii din oraş, acolo unde convoiul format din autocar şi forţele de ordine a fost victima unei ambuscade puse la punct de un grup de peste 10 terorişti mascaţi. Aceştia au aruncat cu o grenadă şi au deschis apoi focul cu mitralierele. Autocarul a reuşit totuşi să ajungă la stadionul “Gaddafi”, de unde jucătorii au fost evacuaţi cu elicopterul.

De partea cealaltă, niciun terorist nu a fost prins sau omorât, lucru ce a scandalizat opinia publică din Sri Lanka.

Au fost salvaţi de şoferul autocarului

În ciuda ferocităţii atacului, niciunul dintre jucători nu a decedat, dar Thilan Samaraweera şi Tharanga Paranavitana au avut nevoie de spitalizare.

Vice-căpitanul naţionalei din Sri Lanka, Kumar Sangakkara, a povestit cu lux de amănunte tragicul eveniment. “Suntem şocaţi, dar totul e OK. Ne-am aruncat cu toţii la podea când am auzit împuşcăturile şi am stat nemişcaţi. Am avut şi un şofer extraordinar care a continuat să conducă în viteză deşi gloanţele zburau peste tot. Probabil asta ne-a salvat. Nu regret că am venit să joc crichet aici pentru că asta îmi este meseria”, a spus Sangakkar.

Preşedintele ţării, Mahinda Rajapakse, a declarat zi de doliu naţional şi a condamnat dur atacul. “A fost un act mişelesc. Cerem oficialităţilor din Pakistan să facă urgent toate eforturile pentru a-i prinde pe criminali”, a spus şeful statului Sri Lanka.

Aici ar fi trebuit să se joace CM din 2011!

Deoarece crichetul este un sport foarte popular în această regiune geografică, Federaţia Internaţională de Crichet (ICC) a oferit organizarea CM 2011 unui cvartet de ţări format din  India, Pakistan, Bangladesh şi Sri Lanka. Oraşul Lahore, scena tragediei de ieri, ar fi trebuit să organizeze chiar semifinalele competiţiei.

După atacul terorist împotriva echipei din Sri Lanka, preşedintele ICC, David Morgan, a subliniat că Pakistanul are şanse minime să mai organizeze meciuri internaţionale  în viitorul apropiat. “Încă nu vom anula Campionatul Mondial din 2011 pentru că sperăm la schimbarea regimului politic din Pakistan până atunci, dar pot spune că nu se vor mai desfăşura meciuri aici în perioada următoare”, a precizat preşedintele ICC.

Ce este crichetul

-Primele referiri datează din secolul al XVI-lea.
-A fost oficializat cu regulament în 1744.
-Este sport olimpic din 1900.
-Se joacă în peste 100 ţări în lume în prezent.
-Se dispută pe iarbă, între 2 echipe a câte 11 jucători fiecare.
-Cea mai bună naţiune este Australia (4 cupe mondiale).
-Pakistanul a câştigat competiţia în 1992.
-Sri Lanka a obţinut trofeul în 1996.

Masacrul de la München 1972 a îndoliat sportul

În noaptea de 5 septembrie 1972, 8 terorişti palestinieni din gruparea „Septembrie Negru“ au pătruns nestingheriţi în Satul Olimpic din München, înarmaţi cu automate Kalaşnikov, pistoale şi grenade. Au luat 11 ostatici, sportivi şi antrenori,  din delegaţia Israelului. Pe doi i-au împuşcat pe loc, iar pe restul, în timpul conflictului ce a urmat.

Pe 27 iulie 1996, o bombă a explodat în timpul unui concert susţinut în Satul Olimpic din Atlanta. O persoană a decedat pe loc, iar alte 111 au fost rănite. După şapte ani de căutări, vinovatul a fost prins de FBI. El şi-a explicat gestul afirmând că a protestat astfel faţă de homosexuali şi de liberalizarea avortului în SUA.

Echipa de crichet, victimă a haosului din Pakistan şi Sri Lanka

Atacul asupra echipei naţionale de crichet sri-lankeze vine pe fondul unei perioade agitate atât în Pakistan, cât şi în Sri Lanka. Între cele două ţări nu există diferende, dar ambele sunt răvăşite de lupte şi  de atentate comise fie de organizaţii teroriste islamiste, fie de grupări separatiste. În Sri Lanka, rebelii doresc o regiune autonomă pentru minoritatea tamil în nord-estul ţării.

Trupele guvernamentale au declanşat luna trecută o ofensivă decisivă pentru ‘’eliberarea’’ în întregime a fostului Ceylon, ex-colonie britanică măcinată de un conflict izbucnit în urmă cu 38 de ani între majoritatea singaleză budistă şi minoritatea tamilă hindu. Anul trecut, Uniunea Europeană a trecut Tigrii Tamil pe lista organizaţiilor teroriste. Atât preşedintele sri-lankez, Mahinda Rajapakse, cât şi omologul său pakistanez, Asif Ali Zardari, au denunţat „atentatul laş“, cerând ca autorii să fie identificaţi.

Atentat

Teroriştii au aruncat o grenadă şi apoi au deschis focul asupra autocarului în care se aflau jucătorii de crichet din Sri Lanka. Aceştia veniseră în Pakistan pentru un meci amical.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite