N-avem arene, n-avem nici competiţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
N-avem arene, n-avem nici competiţii!
N-avem arene, n-avem nici competiţii!

În ciuda numeroaselor proiecte pentru construirea unor arene, situaţia continuă să rămână aceeaşi. Din păcate, România este corigentă la capitolul săli de sport Ţara noastră

În ciuda numeroaselor proiecte pentru construirea unor arene, situaţia continuă să rămână aceeaşi. Din păcate, România este corigentă la capitolul săli de sport

Ţara noastră continuă să fie cenuşăreasa Europei la capitolul infrastructură sportivă. Din această cauză, România nu figurează pe harta organizatorilor marilor competiţii internaţionale.

România secolului 21. O ţară europeană, cu o economie în plin avânt, membră UE şi NATO cu drepturi depline. O astfel de frază-clişeu poate fi întâlnită aproape la tot pasul.

În ciuda unor astfel de descrieri idilice, ţara noastră nu-şi găseşte locul pe o hartă în care se regăsesc statele care au organizat sau vor organiza competiţii internaţionale de anvergură. Explicaţia este simplă. România este cu mult rămasă în urmă la capitolul infrastructură sportivă.

Arenele, fie că se vorbeşte despre stadioane, săli polivalente sau bazine de înot, sunt învechite, adeseori demodate, fără dotări minimale şi au capacităţi reduse.

Pe scurt, sunt necompetitive. Chiar dacă din 1989 până în prezent au existat nenumărate proiecte, anunţate cu surle şi trâmbiţe de oficialităţi, indiferent de culoarea lor politică. Sălile din Sibiu şi Sighişoara, inaugurate în ultimii ani, reprezintă cel mult excepţii de la regulă.

Planuri - da, acţiune - ba

Bucureştiul stă cum nu se poate mai prost la acest capitol. Deşi primăria a vorbit insistent despre construcţia unei săli noi, totul a rămas la stadiul de proiect.

Botezată "Arena Bucureştilor", viitoarea Polivalentă ar urma să aibă o capacitate de 16.000 de locuri şi dotări la cele mai ridicate standarde. Un record absolut pentru o ţară în care "marile" arene nu pot găzdui, cu o singură excepţie, mai mult de 3.500-4.000 de spectatori.

Deşi sala ar fi trebuit inaugurată la finele acestui an, deocamdată s-a stabilit doar locaţia, în zona de nord a Parcului Tineretului. Societatea Stage Expert a elaborat o ilustrare de temă, o gândire arhitecturală ce ar fi trebuit să stea la baza viitorului proiect.

Lansat în 2006 de primarul Adriean Videanu, proiectul reprezintă un eşec. Până acum, au fost organizate nu mai puţin de cinci licitaţii pentru stabilirea firmei care va executa construcţia, însă niciuna nu a condus la un rezultat notabil.

Evident, în clipa de faţă nu există cei aproximativ 50 de milioane de euro, sumă la care au fost estimate costurile acestei arene. "Noi am făcut ceea ce trebuia să facem, acea ilustrare de temă, iar acum nu putem decât să aşteptăm să fim contactaţi pentru a fi consultanţi tehnici.

Totuşi, atât timp cât licitaţiile organizate nu au stabilit o firmă care să execute lucrările de construcţie, totul stagnează", a declarat Sorin Fodoreanu, unul dintre arhitecţii care au realizat ilustrarea de temă.

Oficialităţile locale par să fi renunţat la ideea unui parteneriat public-privat, de vreme ce nicio firmă nu s-a arătat interesată de acest proiect, în condiţiile specificate de primărie. "Poate că vom decide să construim arena pe banii municipalităţii, şi nu în parteneriat public-privat", a declarat primarul la scurt timp după eşecul ultimei licitaţii.

Alte două mari oraşe ale României, Braşov şi Constanţa, au anunţat proiecte ambiţioase pentru construirea unor arene sportive.

Constanţa şi Braşovul se mişcă repede

Ardelenii vizau modernizarea Sălii Polivalente "Dumitru Popescu Colibaşi", prin adăugarea unei noi tribune. Deşi în ultimul timp s-a vorbit destul de mult despre acest plan, ideea ar putea prinde contur abia pe viitor. O veste bună este dată de faptul că, în urmă cu o lună, au demarat unele lucrări de modernizare, care ar trebui finalizate în această vară.

Pe malul mării a luat naştere un proiect asemănător, prin dimensiunile sale, cu cel al Arenei Bucureştilor. Edilii locali au declarat public că au în plan ridicarea unei Polivalente care ar urma să aibă o capacitate de aproximativ 12.000 de locuri. Nu trebuie omis faptul că aceiaşi politicieni intenţionau, în urmă cu doar câţiva ani, să modernizeze actuala arenă, ceea ce nu s-a întâmplat încă în prezent.

"Vom construi o nouă sală pentru constănţeni şi vă asigur că va fi o arenă de care concitadinii noştri vor fi mândri. Arena va avea 12.000 de locuri şi va fi o bijuterie", a anunţat Nicuşor Constantinescu, cel care deţine funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

"Poate că vom decide să construim arena pe banii municipalităţii, şi nu în parteneriat public privat. Din păcate, licitaţiile pe care le-am organizat nu au dus la niciun rezultat"
Adriean Videanu, fost primar Bucureşti

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite