„Mister KO“ exersează croşeul la Miami

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Lucian Bute
Lucian Bute

Lucian Bute se pregăteşte de aproape două luni în America pentru confruntarea cu Edison Miranda, programată la 17 aprilie, la Montreal. Se spune că la Miami se bronzează cele mai sexy picioare din lume, aluzie la invazia continuă de vedete care iau cu asalt plajele însorite nouă luni din an.

La 15 minute de mers cu maşina de la aeroportul internaţional, undeva spre sud, aproape de Atlantic, se află suburbia Coral Gable. Un loc liniştit, cu străzi largi şi multe parcuri, zonă în care este şi Universitatea din Miami.

Aproape de aceasta şi-a stabilit cartierul general Lucian Bute. E de la începutul lui februarie în America şi pregăteşte meciul cu Edison Miranda, programat pe 17 aprilie, la Montreal. Bute a închiriat o casă cochetă, cu piscină şi o curte interioară, pentru care plăteşte 7.500 de dolari pe lună. Stă împreună cu antrenorul Stephane Larouche, cu preparatorul fizic, iar din când în când vine şi nutriţionista. Programul zilnic e simplu: ora 8.00 - trezirea, ora 9.00 - antrenament specific la o sală din apropiere, ora 11.30 - masa de prânz, ora 12.30 - somn, ora 16.00 - antrenament fizic, ora 19.00 - cina, apoi program de voie, până la 22.30 când se culcă.

„Nu facem mare lucru. Televizor, un film, mai citesc ziarele pe internet şi vorbesc cu familia. Dar nici nu am nevoie de altceva, pentru că tocmai de aceea am plecat de la Montreal. Acolo suna telefonul întruna, hai încolo, hai încoace, mereu apărea ceva. Aici mi-am luat un număr de America şi mă găseşte doar cine vreau eu", spune pugilistul. Lucian face cinci zile din şapte acelaşi lucru, sâmbăta are doar un antrenament, iar duminica e liber.

„Atunci mai ieşim şi noi. Am fost la plajă la Ocean, la pescuit, mergem la cinema sau la shopping. De mâncat, de regulă mâncăm acasă. Suntem trei bucătari desăvârşiţi. Eu sunt responsabil cu salatele, ceilalţi cu grătarul. Facem pui şi peşte. În weekend bem şi o bere sau un pahar de vin. Încă nu am intrat pe ultima sută de metri a luptei cu kilogramele. Am cinci-şase în plus, sunt în grafic", explică românul, campion mondial la categoria supermijlocie.

Bute va rămâne la Miami până pe 10 aprilie, când va reveni la Montreal. Pentru partida cu Miranda, transmisă în America de canalul HBO, interesul este enorm. S-au vândut deja peste 15.000 de bilete, evenimentul find considerat capul de afiş al primei jumătăţi a anului 2010.

Duminica, Bute şi stafful lui se relaxează la plajă sau la pescuit

Duminica, Bute şi stafful lui se relaxează la plajă sau la pescuit

Îşi plăteşte adversarii cu 1.000 de dolari pe săptămână

De trei ori pe săptămână, lunea, miercurea şi vinerea, Bute intră în ring pentru sparring. El se bate cu lovituri în toată regula, singura diferenţă faţă de un meci oficial fiind aceea că boxerii poartă cască de protecţie, precum amatorii. La Miami, Bute are doi adversari, pe care îi plăteşte cu 1.000 de dolari pe săptămână, pentru a-i fi parteneri de antrenament, dar le-a plătit şi cheltuielile de cazare şi transport.

Unul dintre ei este chiar Alejandro Berrio, columbianul căruia i-a luat centura de campion în 2007. "E un boxer puternic, care mă solicită din plin", spune Lucian. Meciurile de sparring durează între 8 şi 12 reprize, iar Bute îşi caută adversari după profilul celui pe care îl va întâlni atunci când se bate cu centura pe masă. Cel de-al doilea partener este americanul Randy Griffin, un pugilist de 34 de ani, cu 28 de meciuri la profesionişti, între care 24 de victorii.

.

Lucian Bute: „Voi fi ca un Ferrari"

Bute crede că îşi va valorifica viteza în faţa lui Miranda.

„Adevărul Sporturi": Ai 25 de meciuri la profesionişti şi nicio înfrângere. Eşti în cel mai bun moment al carierei tale?

Lucian Bute: Din 2007 sunt campionul categoriei şi, exceptând o ultimă repriză cu Andrade, nu am avut probleme în ring. Mă simt stăpân pe mine şi sper să rămân în continuare aşa.

Ce fel de adversar e Miranda?

Loveşte puternic, dar e lent. Nu are viteză de reacţie. Trebuie ţinut departe şi lovit fulgerător. Sunt avantajat de viteză, de înălţime, am 7 centimetri în plus, şi de alonjă.

Miranda e însă un tip tăbăcit şi experimentat. Are 37 de meciuri la profesionişti şi doar 4 înfrângeri.

Valoric, e peste Librado Andrade?

Eu spun că nu. Au un stil asemănător, care mie îmi convine. Şi mai e o chestie. Miranda are gura mare, vorbeşte mult şi prost, se înfoaie ca un cocoş. Cu genul ăsta nu am avut probleme. Eu îmi văd de treaba mea şi important e să fiu concentrat la maximum.

La ultimul meci s-a spus că ai fost ca un Mercedes, acum ce vei fi?

(râde) Astea sunt chestii de presă. Voi fi un Ferrari, e bine? O să zburd prin ring şi o să dau pumni în stânga şi în dreapta.

Lucian s-a fotografiat în Miami alături de două maşini Ferrari, preferatele sale

Lucian s-a fotografiat în Miami alături de două maşini Ferrari, preferatele sale

Circulă zvonul că vei boxa în România, pe Stadionul Steaua?

Mi-ar face plăcere. Ca profesionist, am boxat o singură dată în România, acum cinci ani, la Galaţi. E ultimul meci la care a fost şi tata. Vreau să lupt în ţară, dar nu depinde numai de mine.

Te-ai gândit vreodată şi la înfrângere?

Nu. Mi-aş face rău dacă m-aş gândi la asta, deşi, teoretic, orice e posibil. În box există aşa numita "lucky punch" (n.r. - lovitura norocoasă), care poate răsturna orice situaţie. De aceea trebuie să fii concentrat permanent, ca să nu o încasezi aiurea.Contra lui Miranda va fi al doilea meci transmis de HBO.

Te pregăteşti să intri pe piaţa americană?

Dacă oamenii mă vor, mă duc. Deocamdată vin ei după mine. E un interes vizavi de numele meu, vedem ce va urma. HBO aduce bani şi expunere, factori importanţi în orice sport. Am înţeles că meciul din aprilie va avea o audienţă de 10-12 milioane de oameni în Statele Unite, mai mult decât în România şi Canada la un loc.

Zilele trecute, Librado Andrade l-a vizitat pe Miranda la antrenamente şi s-a declarat susţinătorul lui. Crezi că există coaliţie împotriva ta?

Nu, nici vorbă. Ei stau amândoi în California, sunt boxeri, posibil şi prieteni. Andrade e un superbăiat, nu mă interesează cu cine ţine, câtă vreme centura e la mine.

Ce crezi că i-a spus lui Miranda?

Nu ştiu, dar sper să-i fi povestit şi cum miroase podeaua pe ringurile din Canada.

Un masaj nepotrivit era să-l coste centura

Dincolo de laurii succesului, când toată lumea pare a-ţi fi la picioare, boxul înseamnă multă muncă, dar şi o luptă cu neprevăzutul. "Sunt lucruri pe care nu le desluşeşti uşor", spune Bute. El a povestit în premieră un episod care putea să-i influenţeze decisiv cariera.
„Înaintea primului meci cu Andrade făceam masaj după antrenamente. Nu zilnic, dar destul de des. Maseurul de la Interbox avea un stil mai apăsat. Presa tare pe nerv.

Aparent îţi dădea o stare de relaxare, dar cu timpul au început să îmi scadă reflexele. Nu mi-am dat seama la timp şi aşa m-a prins meciul. Simţeam că nu sunt eu, dar am dus-o din elan, din voinţă, până la ultima repriză când s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Vedeam loviturile, dar nu mai puteam reacţiona. Mult timp a fost ceva inexplicabil pentru mine şi echipa mea", şi-a amintit Bute.

Cauza scăderii randamentului său s-a descoperit târziu, înaintea revanşei cerute de mexican. "Nu ştiam de unde mi se trage. Aveam program strict, eram în cantonament tot aici la Miami, respectam tot ce mi se cerea, dar lucrurile nu erau ok. Îmi pierdeam rapiditatea. Soţia lui Stephane a fost cea care ne-a luminat. Ea făcea un curs de antrenorat la Montreal şi acolo a aflat că masajul poate fi o cauză. Am căutat pe Internet, am chemat maseurul, am discutat cu el şi am schimbat stilul de masaj. În scurt timp, rezultatele s-au văzut şi până la meci m-am pus pe picioare ca lumea. Diferenţa cred că s-a văzut în ring, am învins acelaşi adversar în patru reprize. Bine că ne-am prins la timp", a încheiat Bute.

Bute este neînvins la profesionişti

Bute este neînvins la profesionişti

Cine dă meciul în România?

Ca de obicei, meciurile lui Bute se doresc a fi transmise şi în România, dar nu se găsesc bani pentru asta. La ultima partidă, primarul Buşteniului, Emanoil Savin, a organizat o chetă printre oamenii de afaceri şi a strâns 150.000 de dolari, permiţând astfel TVR să dea partida la televizor. Tot el încearcă să facă acelaşi lucru şi acum, dar se pare că lucrurile nu mai merg la fel de uşor, astfel că transmisia meciului în România este în acest moment incertă.

Lucian Bute (România)

Porecla: Mister KO
Domiciliul: Montreal
Vârstă: 30 de ani
Înălţime: 1,85 m
Meciuri la profesionişti: 25
Victorii: 25
Victorii prin KO: 20

Edison Miranda (Columbia)

Porecla: Pantera
Domiciliul: Los Angeles
Vârstă: 20 de ani
Înălţime: 1, 78 m
Meciuri la profesionişti: 37
Victorii: 33
Victorii prin KO: 29

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite