Milioane de dolari aruncate pe geam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă Adevărul
Arhivă Adevărul

Pentru mulţi, o avere de 100 de milioane de dolari este o utopie. Dar cu toţii ne-am închipuit cel puţin o dată ce am putea face cu aceşti bani, dacă i-am avea.

Majoritatea dintre noi vom rămâne doar cu calculele imaginare, fără a fi puşi în faţa faptului împlinit. Şi atunci ni se pare uimitor cum cineva care a adunat în cont 100 de milioane de dolari, poate ajunge la sapă de lemn.

Experienţa, aproape de fiecare dată cu final trist, a câştigătorilor la loto, care ajung doar în câţiva ani aproape de faliment se aplică într-un procent ridicat şi sportivilor plătiţi cu zeci şi sute de milioane de dolari. Chiar dacă depun un efort considerabil, iar banii nu sunt răsplata pentru o zi norocoasă în care au aşezat cum trebuie şase numere, totuşi sumele ameţitoare câştigate într-un timp relativ scurt au de cele mai multe ori acelaşi efect. Lipsa unei educaţii în ceea ce priveşte banii, faptul că majoritatea sportivilor care ajung la un nivel înalt de performanţă provin din medii sărace, fără o adevărată cultură a banului reinvestit şi nu doar cheltuit, contribuie în mare măsură la adevărate drame în viaţa unora.

Povestea jucătorului american de baschet Antoine Walker, cu aproximativ 110 milioane de dolari câştigaţi în carieră numai din baschet, care a ajuns să aibă datorii de aproape un milion de dolari fără a le putea acoperi, este doar un ultim exemplu. Profesioniştii din sportul american sunt cei mai expuşi la asemenea căderi tragice, din limuzină la mersul pe jos, sau mai rău într-un autobuz cu gratii. Sumele, uneori indecente, care se învârt în sporturile profesioniste americane au creat o adevărată reţea de vânzători de tentaţii şi de căpuşe, gata să "sugă" dolar cu dolar din conturile starurilor.

Firme de investiţii gata să "gestioneze" cum ştiu ele mai bine banii sportivilor, naivitatea acestora care îşi încredinţează veniturile unor "prieteni", de multe ori apăruţi peste noapte, "neveste" care fac totul pentru le fura inima superstarurilor, doar pentru ca apoi să le golească conturile sunt doar câteva cauze. Desigur nu trebuie subestimat ego-ul acestor super sportivi, care în arene dă naştere la performanţe uluitoare, dar în afara terenului se traduce prin cine are cele mai multe case şi cele mai multe maşini, deşi de multe ori acestea rămân nelocuite, respectiv nerulate. Ca să nu mai amintim şi de patima jocurilor de noroc.

Cazurile sunt multiple şi o parte, cele mai cunoscute, le puteţi găsi în articolul din ultima pagină. Procentajul de 60 la sută dintre jucătorii NBA şi 75 la sută dintre cei din NFL care rămân faliţi la cinci ani după încheierea carierei este aproape neverosimil. Din păcate nu toţi sunt Michael Jordan, ale cărui câştiguri au reuşit să acopere desele escapade în cazinouri sau un divorţ care l-a costat 150 de milioane de dolari, al doilea din istorie după cel al lui Roman Abramovich. Şi, tot din păcate, nu toţi sunt Magic Johnson, care a câştigat din afacerile sale peste un miliard de dolari după ce s-a retras din activitatea profesionistă. Însă toţi ceilalţi ar putea măcar învăţa ceva, din comportamentul lui Magic desigur. Poate mai ales Mike Tyson care a reuşit performanţa negativă a risipi peste 400 de milioane de dolari cât ai zice knock-out.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite