Micii înotători au fost arbitraţi de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micii înotători au oferit curse pe cinste în întrecerile disputate în bazinul Complexului Olimpic Sydney 2000
Micii înotători au oferit curse pe cinste în întrecerile disputate în bazinul Complexului Olimpic Sydney 2000

Două concursuri de copii au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la bazinul din Complexul Olimpic Sydney 2000, din comuna Izvorani. Pentru prima dată s-a adoptat sistemul german, în care oficiali sunt rudele. Aproximativ 300 de mici înotători cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani au luat startul la competiţii sub privirile spectatorilor formaţi din colegi, prieteni şi părinţi.

La finalul ultimelor două săptămâni au avut loc competiţii din calendarul Asociaţiei Municipale de nataţie din Bucureşti: în zilele 5 şi 6 decembrie s-a desfăşurat etapa municipală a Campionatului Naţional de juniori II, în timp ce la 12 şi 13 decembrie s-au întrecut echipele de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 9 ani, în cadrul Campionatului Municipal.

Şase cluburi bucureştene şi-au trimis cei mai buni înotători. Este vorba despre Liceul Emil Racoviţă, CS Delfinul Bucureşti, Bucharest Sport Club, Median Club, CS Aqua Team şi CSS 7 Dinamo.

Dacă la primul concurs au luat startul 100 de înotători - băieţi de 12-14 ani şi fete de 11-13 ani - la sfârşitul weekendului trecut, copiii mai mici (7-9 ani) au luat cu asalt baziul de la Izvorani, numărul lor fiind de două ori mai mare.

Fiecare înotător şi-a dat silinţa de a deveni cel mai bun la stilul lui. Orgolii, ambiţii, multă muncă şi în final zâmbete de bucurie sau dezamăgire pe chipul micuţilor.

Model de arbitraj nemţesc

Băieţi şi fete, încurajaţi de pe margine de colegi şi prieteni au învolburat apa piscinei de la Complexul Olimpic.

La final, au urcat pe podium pentru a primi micile recompense: diplome şi dulciuri.

Luând modelul german, în care părinţii îşi arbitrează proprii copii, la nivel de juniori, şi nataţia românească a urmat acelaşi exemplu. Regulamentul acestor competiţii cerea că fiecare club trebuie să înscrie un voluntar dacă are între unu şi opt sportivi înscrişi în concurs şi doi voluntari dacă are mai mult de opt sportivi înscrişi în concurs.

Aceşti voluntari au fost scrişi pe centralizatorul fiecărui club în continuarea sportivilor. „Aceşti voluntari sunt părinţii înotătorilor, care au urmat un curs de calificare în prealabil, în mod gratuit, oferit de federaţie. Nu oricine poate sta acolo să cronometreze. Trebuie să aibă măcar cunoştinţe minime. Chiar dacă există tabela electronică din dreptul fiecărui sportiv, în spatele lui există şi câte un arbitru cu cronometrul în mână. La final se face o medie între ce arată tabela şi ce zice cronometrul arbitrului", ne-a mai explicat Gheorghe Burlacu, unul dintre oamenii de bază ai Centrului Olimpic de la Izvorani.

Găzduit de Complexul Olimpic de la Izvorani

Bazinul de la Complexul Sportiv Lia Manoliu a fost închis la sfârşitul acestui an pentru renovare. Din aceste considerente, cluburile şi sportivii care practică înotul au trebuit să-şi caute alte locaţii pentru pregătiri şi concursuri.

Complexul Olimpic Sydney 2000 din Izvorani le-a sărit în ajutor, punându-le la dispoziţie bazinul din dotare. „În sfârşit, avem personal angajat şi suntem cu toate în regulă. Avem fete de serviciu, avem fochişti, ba chiar şi un salvamar dintre băieţii noştri tineri care la anul îşi va da atestatul", ne-a mai spus Gheorghe Burlacu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite