Marian Drăgulescu: „Vreau medalie la individual compus la Olimpiadă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şapte ani distanţă după ce ieşea campion european absolut, Marian Drăgulescu se pregăteşte din nou la intensitate maximă la toate cele şase aparate. Octuplul campion mondial se antrenează din greu pentru a-şi ridica notele de plecare şi la aparatele unde nu excela până acum.

„Adevărul": De ce nu mergi la Europene?

Marian Drăgulescu: Avem o altă strategie. La Berlin, vor fi testaţi şi câţiva băieţi mai tineri pentru a construi o echipă de viitor. Ţinta mea sunt Mondialele din octombrie.

La ce nivel al pregătirii te afli?

Încerc să-mi îmbunătăţesc notele de plecare la exerciţii la fiecare aparat în parte. La bară, lucrez deja de o bună perioadă la un exerciţiu de 7.10, ceea ce este o notă extraordinar de mare. Deocamdată, am un exerciţiu suficient de bun pentru Mondiale doar pentru individual compus, nu şi la o finală la bară. Pot spera însă la o medalie la Olimpiadă.

La sol şi sărituri eşti as, la bară progresezi. Cum este cu restul aparatelor?

Stau binişor, dar mai e mult de muncă până departe. Schiţa exerciţiilor este însă deja făcută în mare parte şi acum rămâne doar să le pun în aplicare.

Te antrenezi la cal cu mânere cu Marius Urzică, un maestru al acestui aparat. Cum te descurci?

Sincer, îmi este puţin dificil pentru că am o conformaţie oarecum nepotrivită pentru cal cu mânere. Am mult mai multă forţă şi rezistenţă în picioare, unde musculatura este bine dezvoltată.

Încerci să-ţi dezvolţi muscultatura şi la braţe?

Nu prea merge deoarece aş creşte şi în greutate. Trebuie să fii şi genetic creat pentru anumite lucruri. Când eram puştan şi foarte firav, am ieşit campion european de juniori la cal, dar între timp corpul meu s-a dezvoltat mult.

Ce aşteptări ai de la concursul pe echipe la Mondiale?

Este un examen extrem de important. Trebuie să fim între primele opt echipe pentru a prinde biletul direct spre Olimpiadă. Dacă nu reuşim, va trebui să concurăm în ianuarie în recalificări, ceea ce ne-ar da peste cap pregătirea. Ar interveni oboseala şi stresul, aşa că nu ne putem permite niciun pas greşit la Mondiale.

O medalie la individual compus?

Voi concura la Mondiale la individual compus  mai mult pentru a mă obişnui cu acest lucru în perspectiva Olimpiadei. Este o concurenţă foarte mare şi e greu momentan să emit pretenţii, dar la Londra sper la o medalie
.
Poate da România lovitura în concursul pe echipe la Olimpiadă?

Dacă am fi realişti, nu ne putem compara cu asiaticii, dar minuni mai există. Să nu uităm totuşi că în 2004 am fost peste China. La fel de adevărat este însă că atunci exista o cu totul altă generaţie. Cred că acum un loc în primele şase ar fi o performanţă pentru că avem încă o echipă tânără.

Ai spus că te vei retrage definitiv după Olimpiada din 2012. Rămâi la aceeaşi opinie?

Cu siguranţă, după o anumită vârstă corpul nu te mai ajută. Rişti astfel accidentări grave sau, doamne fereşte, poţi rămâne chiar paralizat. Probabil mă voi dedica antrenoratului. Nu cred în ideea că marii sportivi nu pot ajunge şi buni antrenori. Cea mai bună dovadă este Valeri Liukin, care a ieşit campion olimpic şi a făcut apoi acelaşi lucru şi cu fata lui, Anastasia...

Nu va participa la Europenele de săptămâna viitoare

Doar patru gimnaşti la Europene din lipsă de fonduri

Lotul naţional de gimnastică masculină se află momentan în pregătire centralizată la Bucureşti la Complexul „Lia Manoliu“. Antrenorul coordonator Ioan Suciu are sub comandă 14 gimnaşti, din care va alege totuşi doar patru pentru concursul de la Berlin (4-10 aprilie). „Iniţial voiam să deplasăm şase sportivi în Germania, dar din cauza crizei financiare ne vom limita la patru gimnaşti”, ne-a dezvăluit fostul medaliat cu bronz la JO 2004.

Flaviu Kozci şi Cristian Băţagă vor concura în mod sigur la individual compus. În  contextul în care Marius Berbecar este incert din cauza unei accidentări la gleznă, numele celorlalţi doi gimnaşti care vor merge la Berlin se va stabili în aceste zile după două probe de control. “Eu consider aceste Europene mai mult o competiţie de tranziţie. Obiectivul nostru principal este calificarea la Olimpiadă şi pentru acest lucru trebuie să ajungem să fim cu motoarele turate la maximum în preajma Mondialelor. Avem şi trei juniori în pregătire şi până în octombrie sper să ne putem baza şi pe ei”, a conchis Ioan Suciu.

Vicecampion mondial în 2009 la sărituri, Flaviu Koczi este marea noastră speranţă la o medalie la Europene  Foto: afp

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite