Marian Cozma trăieşte în inimile celor din Veszprem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape trei mii de oameni au  asistat la dezvelirea bustului lui  Marian Cozma
Aproape trei mii de oameni au asistat la dezvelirea bustului lui Marian Cozma

Astăzi se împlineşte un an de când internaţionalul de handbal nu se mai află printre noi. Marian Cozma, component al echipei maghiare MKB Veszprem, a fost ucis cu brutalitate, în 2009, în urma unei altercaţii în discoteca Patriota, din oraşul de lângă Balaton.

Chiar dacă a trecut un an de la acel eveniment tragic, memoria lui Marian Cozma a fost păstrată vie de fantasticii suporteri ai echipei maghiare MKB, dar şi de jucătorii, stafful tehnic şi oficialităţile locale din Veszprem.

În micuţul oraş, unde handbalul se mănâncă pe pâine, se spune că nu exista om care să nu-l fi cunoscut personal pe Cozma. Pe strada unde a fost înjunghiat în inimă există un loc special, unde nu trece o zi fără să nu aprindă cineva lumânări.

În vestiarul echipei, colegii i-au păstrat loculul în care se echipa, folosit acum pe post de altar. La victorii sau amărăciuni, foştii colegi, recunosc, obişnuiesc să-i vorbească.

„El va rămâne mereu cu noi. Dacă cineva intră în vestiarul nostru, la fel ca şi anul trecut, acolo va găsi locul, şi lucrurile lui Marian Cozma. De multe ori eu şi jucătorii ne punem şi vorbim cu el. Atâta timp cât eu voi antrena aici, el nu va fi uitat", a declarat Lajos Mocsai, antrenorul echipei MKB Veszprem.

Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns toate astea, localnicii au ţinut să-l aibă pe Marian Cozma pentru totdeauna alături de ei. În faţa lui Veszprem Arena a fost dezvelită, în cadrul unei ceremonii cu adevărat mişcătoare, statuia handbalistului, înaltă de aproape trei metri. Aproape 3.000 de suporteri au îndurat ninsoarea şi frigul, alături de oficialităţi locale, reprezentanţii diplomatici, sportivi şi membri ai familiei Cozma. 

Averea criminalului poate fi confiscată

Avocatul lui Petre Cozma este Laszlo Helmenczy, nimeni altul decât vicepreşedintele Federaţiei Maghiare de Fotbal. Acesta ne-a declarat, în exclusivitate, că are de gând să ceară, într-un proces civil, daune morale serioase din partea celui care l-a ucis pe Marian Cozma. "Domnul Petre Cozma şi-a pierdut unicul băiat. Cumva trebuie să fie despăgubit.

Marian a fost un handbalist internaţional, el îşi întreţinea familia din banii câştigaţi. O spun în premieră, voi cere confiscarea averii suspecţilor şi să se dea despăgubire familiei lui Cozma.

În afară de asta, avocatul va cere şi pedeaspa maximă pentru criminal. "Pedeapsa trebuie să fie cât mai mare. Nu avea niciun motiv să-l omoare. Au ieşit după el afară să-l înjunghie", a mai spus Helmenczi. 

Rafael Şandor, acuzat de crimă

Poliţia maghiară a ajuns la capătul anchetei, iar cei implicaţi în scandal urmează să fie trimişi în judecată. Au fost audiaţi 703 martori, 57 de persoane au fost chestionate la locul faptei şi s-au analizat 260 de liste cu convorbiri telefonice. Cheltuielile au depăşit suma de 68 de milioane de forinţi. Dosarul de anchetă are 13.000 de pagini. Rafael Şandor este cel acuzat că l-a înjunghiat mortal pe Marian Cozma, în zona inimii.

„Cei de la Veszprem sunt familia mea"

Cu o zi înainte de dezvelirea monumentului în amintirea lui Marian Cozma, handbaliştii de la MKB Veszprem au disputat un meci amical cu slovacii de la Tatran Preşov. La partidă a asistat şi Petre Cozma, tatăl lui Marian Cozma.

Chiar dacă a fost vorba de un meci amical, în Veszprem Arena au luat loc peste 3.000 de spectatori care şi-au adus aminte de Marian Cozma în momentul în care tatăl fostului handbalist, Petre Cozma, a fost aplaudat la scenă deschisă.

Dejan Perici, căpitanul lui Veszprem, a sărutat statuia lui „Păsărilă“

Dejan Perici,  căpitanul lui Veszprem, a sărutat statuia lui „Păsărilă“

„E greu, dar plăcut. Întotdeauna voi veni cu drag aici. Cei de la Veszprem au rămas familia copilului meu, dar şi familia mea. Voi rămâne cu sufletul alături de ei", a spus Petre Cozma. Acesta şi-a adus aminte că Tatran Preşov a jucat cu Dinamo în grupele Ligii Campionilor, în urmă cu cinci ani, când în echipa bucureşteană evolua şi Marian Cozma.

„Am în memorie şi acum. La ultima aruncare a meciului, fiul meu a dat-o în bară. S-au calificat slovacii. Acum, Tatran, a ajuns la Veszprem, unde copilul meu şi-a găsit gloria, dar şi moartea, din pacate", a mai afirmat Cozma.

Sesum trăieşte cu amintirea lui Cozma

Zarko Sesum, purtătorul tricoului cu numărul 5, a fost unul din cei mai activi jucători în meciul cu Tatran. Sârbul, care a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Marian Cozma, a marcat şase goluri, semn că şi-a revenit după incidentul de acum un an. În acea noapte blestemată de 8 februarie 2009, în faţa localului Patriota, Sesum a încercat să îi acorde ajutor românului căzut la pământ, moment în care s-a trezit cu o lovitură de picior în cap.

„A trecut foarte repede acest an, dar mereu ne amintin de Marian. Aşa simţim toţi, că el încă se află pe aici, pe undeva. Când un prieten atât de bun se duce, e o tragedie mare. Nici nu am cuvinte. Un singur lucru ştiu, nu o să-l pot uita niciodată", ne-a declarat Sesum.

Petre Cozma (în centru) a fost impresionat de modul în care cei din Veszprem îi omagiază fiul

Petre Cozma (în centru) a fost impresionat de modul în care cei din Veszprem îi omagiază fiul

Acesta a fost supus unei operaţii dificile, riscând să rămână fără ochiul stâng. Şi-a revenit însă complet. „Sunt bine acum, Doamne ajută. Totul este în regulă. După acel incident am avut o operaţie, deloc simplă, dar după două luni am reînceput să mă antrenez, iar apoi să joc", a mai spus Zarko Sesum.

Cum vede azi acele evenimente de acum un an? „A fost o noapte tragică. Un eveniment tragic. Cu siguranţă nu sunt amintiri plăcute. Dar sigur că Marian e undeva cu noi şi ne gândim la lucrurile pozitive pe care le-am trăit alături de Marian. A fost un prieten adevărat", a mai spus sârbul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite