Maratonistele s-au pierdut în ploaia londoneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidia Şimon a încheiat pe locul 45, iar Constantina Diţă pe locul 86 din 118 competitoare, în cea mai grea probă olimpică.

 Pentru atletismul românesc, Londra nu este nici pe departe vreo bornă cu care să ne mândrim. La triplusalt, de exemplu, Cristina Bujin a călcat pragul la toate cele trei încercări, Nicoleta Grasu n-a mai prins nici finala, la fel ca şi celelalte atlete înscrise până acum în concurs.

Recordul Lidiei: cinci Olimpiade la Londra

Practic, singurele fete care au ajuns deocamdată într-o finală olimpică sunt maratonistele Constantina Diţă şi Lidia Şimon. Până la urmă, două legende ale atletismului. Prima cucerise aurul în 2008, la Beijing, într-un moment în care avea 38 de ani, fiind cea mai vârstnică câştigătoare a unui maraton olimpic. Lidia venea şi ea la Londra cu o carieră fabuloasă în spate, şi argintul la Sydney, în 2000. În plus, Şimon a bătut ieri propriul record, devenind singura atletă din lume care participă la cinci ediţii ale maratonului!
S-a alergat pe străzile Londrei, iar organizatorii au avut grijă ca toate punctele de atracţie ale turismului să fie prinse pe harta maratonului.  Dacă Londra mai avea nevoie de lobby.

În plus, nici finişul nu s-a mai ţinut pe stadion, ca de obicei, ci în faţa Palatului Buckingham. De acolo s-a şi pornit, iar Constantina Diţă a fost printre vedetele startului, mai ales că proba de 42 de kilometri şi 195 de metri s-a alergat exact în ziua în care campioana noastră a împlinit 42 de ani şi 195 de zile.

Din păcate, ploaia tipic engleză le-a sâcâit pe atlete, iar Constantina a pierdut destul de repede contactul cu plutonul din faţă. Lidia s-a ţinut mai bine, însă a fost şi ea scuturată până la urmă de grupul africancelor care au dominat cursa. Etiopianca Gelana avea să câştige, urmată de o sportivă din Kenya, Jeptoo, şi rusoaica Petrova.

Constantina Diţă: „Le mulţumesc românilor"

Constantina Diţă a terminat pe 86, dar nu e descurajată de rezultat. „Niciodată nu m-au încurajat de pe margine atâţia români! Mă bucur mult că, la vârsta mea şi la uzura pe care le am, am terminat acest maraton. Faptul că am pornit în prima linie nu m-a avantajat, dimpotrivă, au fost multe momente în care involuntar am fost călcată, dar asta e. Bine că am terminat aşa. Voi continua să alerg, dar totul depinde de cum mă voi recupera şi cum mă voi simţi cu spatele şi picioarele", a spus Diţă.

Lidia şimon: „Aş dori să predau ştafeta"

Lidia Şimon a venit mult mai bine, pe 45, cu al doilea timp al său în acest sezon. „Mi-a fost teamă de această cursă, că nu voi termina, dar a fost foarte frumos, cu mulţi români care m-au încurajat pe parcus. Nu ştiu dacă mai am forţa să alerg la maraton, voi vedea, m-am simţit bine pe ultimul kilometru, sunt mândră de tot ce am realizat. Aş dori să predau ştafeta unei fete tinere pe care să o învăţ cum un om obişnuit ca mine, cu puţin talent şi foarte multă muncă, poate să facă performanţă", a mai spus Lidia.

Lidia Şimon (39 de ani)
Atlanta 1996: locul 6
Sydney 2000: locul 2, medalie de argint
Atena 2004: abandon km. 14 (ruptură musculară)
Beijing 2008: locul 8
Londra 2012: locul 45

Constantina Diţă (42 de ani)
Atena 2004: locul 20
Beijing 2008: locul 1, medalie de aur
Londra 2012: locul 86

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite