Mândrie de Patriot! Un român la curtea Regelui Fotbal... american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zoltan pe arena „patrioţilor”, Gillette Stadium,  de 68.000 de locuri (foto: Courtesy of the New England Patriots, Laurentiu Mandu)
Zoltan pe arena „patrioţilor”, Gillette Stadium, de 68.000 de locuri (foto: Courtesy of the New England Patriots, Laurentiu Mandu)

Timişoreanul Zoltan Mesko, punterul de la New England Patriots, munceşte 11 ore pe zi pentru a rezista printre giganţii din fotbalul american. Românul are şanse să joace în acest an în cel mai vizionat meci din lume, Super Bow. Consideră banii şi faima trecătoare şi nu i se pare umilitor să aibă un job part-time în extrasezon, deşi câştigă mai bine ca mulţi fotbalişti din România.

Viaţa de sportiv profesionist este un miraj pentru toţi tinerii, fie ei din Europa, fie din Statele Unite ale Americii. Însă nu este deloc doar o viaţă uşoară, plină doar cu distracţii, ci şi una în care se munceşte extrem de mult. După 4 ani de fotbal american în liceu şi încă 5 ani în colegiu, românul Zoltan Mesko şi-a văzut visul cu ochii şi a ajuns să joace la New England Patriots, o echipă de top din NFL, liga profesionistă din SUA.

Însă pentru a se menţine la acest nivel el munceşte 11 ore pe zi. „Mă trezesc la 6.00, iar prima întâlnire la stadion o am la ora 7.00, cu antrenorul echipelor speciale. Urmează apoi o şedinţă cu toată echipa, la ora 8.30, iar după o jumătate de oră mai am una cu antrenorii şi cu «specialiştii», asa cum sunt numiţi punter-ul, kicker-ul şi long snapper-ul", ne povesteşte Zoltan.

Pentru el, primele momente mai lejere apar pe la ora 9.30, când jucătorilor li se dă liber până la prânz. Însă şi în această perioadă el mai face câteva exerciţii fizice, după care, dacă mai are timp, citeşte o carte şi îşi verifică e-mail-urile.

În extra-sezon are o slujbă part-time!

A doua parte a zilei începe cu o nouă întâlnire cu jucătorii din echipele speciale, la ora 12.00, după care urmează antrenamentul clasic, pe teren, de la ora 13.00. Acesta se termină în jur de 15.30, iar jucătorii debutanţi, aşa cum este Zoltan, participă la diverse întâlniri cu consilierii clubului.

„Ni se dau diverse sfaturi financiare, cum să avem grijă de banii noştri, cum să ne comportăm şi ce să vorbim cu presa, cum să evităm diversele tentaţii ce pot apărea în fiecare zi sau ce lucruri să nu facem, pentru că pot afecta imaginea echipei. Practic, cei care vin de la universităţi mari ştiu toate aceste lucruri, dar trebuie oricum să fim prezenţi la aceste întâlniri", mai spune primul român din NFL. Ziua de muncă a lui Zoltan se termină pe la 17.30 - 18.00, adică după 11 ore petrecute la stadion.

Având o diplomă în finanţe şi marketing şi un masterat în management sportiv, Zoltan vrea să se folosească de ele după ce nu va mai juca fotbal.

„Îmi place să citesc cărţi pentru dezvoltarea personală şi profesională, gen cum să păstrezi lângă tine oamenii influenţi, cum să cunoşti o persoană după limbajul corpului. Când nu este sezon în NFL am o slujbă part-time la o companie de consultanţă din Philadelphia şi încerc să mă dezvolt cât mai mult profesional, în afara fotbalului", ne povesteşte cel care câştigă peste 300.000 de dolari pe sezon la Patriots.

Exceptând cititul, Mesko îşi mai umple timpul cu câte un film sau se uită la un meci de baschet sau hochei, adică orice sport care să nu fie fotbal. „Ultimul film pe care l-am văzut a fost The Expendables, mai ales că sunt un mare fan al lui Arnold Schwarzenegger", adaugă Zoli.

Deşi toată lumea trăieşte cu impresia că jucătorii de fotbal american, în special cei de mari dimensiuni, mănâncă foarte mult, lucrurile nu stau chiar aşa. „Mâncăm la stadion, avem aici toate mesele", povesteşte Zoltan.

„Mâncarea de aici nu este una specială, deosebită. Avem tot felul de menuri sănătoase, care includ pui sau salate, dar avem şi fripturi sau sandvişuri. Oricum, toate sunt sănătoase şi făcute sub atenta supraveghere a nutriţioniştilor echipei. Dacă ies undeva, îmi place să mă duc în orice restaurant unde se fac fripturi bune", mai spune jucătorul celor de la Patriots.

A cumpărat un Audi

Antrenamentul principal al zilei durează două ore şi jumătate (foto: Courtesy of the New England Patriots)



În primele patru luni petrecute alături de New England Patriots a locuit într-un hotel. „De atunci m-am săturat de hoteluri. Acum am închiriat un apartament cu două camere. Sunt un tip simplu, îmi place să nu cheltuiesc foarte mult şi să am grijă de banii mei", sunt vorbele unui tip extrem de calculat. După ce timp de 8 ani avut o Toyota Corolla, Zoltan şi-a schimbat maşina.

„Am renunţat la ea, fiind o maşină mică pentru un tip înalt ca mine. În plus, în zona unde stau iernile sunt grele, aşa că am cumpărat un SUV, un Audi Q5, pentru tracţiunea integrală şi pentru siguranţa pe care o oferă. Am vrut o maşină europeană", mai spune punterul celor de la New England.

Ţine cu Poli şi cu Steaua

Zoltan nu are timp să urmărească în mod constant ce se întâmplă în România. „Bunicii care trăiesc acolo şi au în jur de 70 de ani îmi mai spun ce se întâmplă. Tocmai şi-au cumpărat un laptop şi încearcă acum să înveţe să îl folosească ca să ţinem legătura mai uşor", este replica zâmbitoare a lui Zoli. În timpul verii el s-a uitat la Cupa Mondială de fotbal, dar fără prea mare interes, pentru că România nu juca la turneul final, iar SUA nu avea şanse să obţină un rezultat deosebit.

„Ca echipe din România îmi plac Poli Timişoara şi Steaua. Am aici o grămadă de tricouri, fulare, echipamente cu cele două echipe, pe care mi le-au mai trimis prietenii şi rudele din ţară. Am mai urmărit şi ce se întâmplă în fotbalul american de la noi, ştiu că Bucharest Warriors au câştigat primul campionat naţional organizat în România şi îi felicit pentru asta".

Apreciat de patron

Robert Kraft, proprietarul echipei New England Patriots, este un om de afaceri ce deţine şi Grupul Kraft, compus din companii media, sportive, de entertainment şi imobiliare. Kraft este foarte apropiat de echipă, vine zilnic la stadion şi îl apreciază pe Mesko. „Este un tânăr deosebit. M-a impresionat faptul că a fost căpitan al echipei în colegiu, lucru neobişnuit pentru un punter. A fost o achiziţie excelentă", spune multimiliardarul american.

Şi pentru că tot venise vorba de Romånia, Kraft a ţinut să precizeze că are de zeci de ani o echipă profesionistă de tenis, unde primul antrenor a fost „un mare tenisman şi un mare hocheist", Ion Ţiriac. „El şi Ilie Năstase au venit des la mine acasă şi am petrecut mult timp împreună. La echipa mea, Ion a fost primul antrenor al Martinei Navratilova", a completat cel care a făcut din Patriots una dintre cele mai respectate echipe din NFL. 

Implicat în comunitate

Chiar şi în zilele sale libere, Zoltan mai vine la stadion şi lucrează 1 - 2 ore în sala de forţă, după care merge pe teren şi face un fel de pregătire psihologică, încercând să vizualizeze cum vor juca viitorii adversari şi ce ar trebui să facă el conform planului de joc al echipei sale. De asemenea, timpul liber şi-l dedică şi comunităţii, participând la diverse evenimente sociale. Recent, alături de alţi jucători, a vizitat un spital pentru bolnavii de cancer şi a ajutat la construirea unui teren de joacă pentru copii.

Vorbeşte patru limbi străine

Născut în 1986 în Timişoara, Zoltan a emigrat în SUA pe când avea 12 ani, împreună cu părinţii săi, care câştigaseră la Loteria Vizelor. Pasionat de fotbal european, Zoltan a fost remarcat în clasa a şaptea de către un antrenor de fotbal american după ce a trimis un şut în înaltul terenului, spărgând unul dintre becurile de la nocturnă.

Părinţii săi trăiesc acum în Ohio, în timp ce bunicii locuiesc în continuare la Timişoara, însă urmăresc tot timpul ce face nepotul lor în Statele Unite.  Zoli a fost încă de mic pasionat de sport şi a practicat înotul, tenisul, fotbalul sau baschetul şi a făcut parte şi dintr-un ansamblu de dans al liceului german „Nikolaus Lenau", acolo unde a făcut primii ani de şcoală. Vorbeşte fluent română, maghiară, germană şi engleză şi la nivel conversaţional şi spaniola.

„Punterul" este salvatorul echipei

Antrenamentul  principal al zilei durează două ore şi jumătate
image

 Zoli este unul dintre puţinii „punteri” stângaci din NFL (foto: Courtesy of the New England Patriots)

Postul de punter face parte din componenţa echipelor speciale. Punterul este acel jucător care degajează mingea în momentul în care echipa lui nu a reuşit să cucerească 10 yarzi după cele 4 posesii pe care le are la dispoziţie pentru a face acest lucru. Rolul punterului este de a trimite mingea cât mai departe, astfel încât echipa adversă să înceapă atacul de la o distanţă cât mai mare de „end zone", echivalentul zonei de ţintă la rugby.

Mesko s-a remarcat din plin în colegiu, la Michigan, acolo unde deţine mai multe recorduri dar a avut un impact major şi la Patriots. De altfel, Zoli a stabilit recordul pentru cel mai lung „punt" al sezonului, cu 65 de yarzi, în prelungirile partidei cu Baltimore Ravens, lovitura sa fiinde decisivă pentru Patriots, care în final au câştigat la trei puncte, 23-20. Zoli îndeplineşte uneori şi rolul de „holder", fiind cel care ţine mingea pentru „kicker", jucătorul responsabil cu transformările.

În draftul din 2010, Mesko a fost primul „punter" sau „kicker" ales, iar New England Patriots nu au ratat ocazia de a achiziţiona unul dintre cei mai buni jucători care veneau din colegiu pe această poziţie.

Joacă la echipa deceniului

 Zoli este unul dintre puţinii „punteri” stângaci din NFL

Construcţia „Gillette Stadium“ a costat 325 de milioane de dolari (foto: Courtesy of the New England Patriots)



 llÎnfiinţată în 1959 sub numele de Boston Patriots, schimbat în 1971 atunci când echipa s-a mutat în vecinătatea metropolei americane, la Foxborough, New England Patriots a devenit în ultimul deceniu una dintre cele valoroase francize din fotbalul american.

Echipa patronată de Robert Kraft este pe locul al treilea în topul realizat de Forbes în 2010, cu o valoare estimată la 1,4 miliarde de dolari, depăşită fiind doar de Dallas Cowboys (1,8 miliarde) şi de Washington Redskins (1,6 miliarde).

Patriots a devenit în 2005 doar a doua echipă din istoria NFL care a câştigat trei Super Bowl în patru ani şi deţine un record greu de egalat în liga profesionistă nord-americană, cu 21 de victorii consecutive, în sezonul regulat şi în playoff, între octombrie 2003 şi
octombrie 2004.

Derby Patriots - Jets, azi la Sport 1, ora 3.30

Fanii fotbalului american din România îl vor putea urmări pe Zoltan Mesko în această noapte în super derby-ul dintre New England Patriots şi New York Jets. Partida poate fi urmărită în direct pe Sport 1, de la ora 3.30. Este unul dintre cele mai aşteptate meciuri ale anului. Cele două echipe deţin cele mai bune recorduri din acest sezon, ambele cu 9 victorii şi 2 înfrângeri.

Patriots au 25 de victorii consecutive pe teren propriu cu Tom Brady titular pe postul de quarterback şi nu au mai pierdut cu Jets acasă din 2008. Jets a câştigat însă prima întâlnire din acest sezon, disputată la New York, un 28-14 pe Meadowlands în etapa a doua şi deţine în acest moment avantajul la egalitate în fruntea conferinţei AFC.

Construcţia „Gillette Stadium“ a costat 325 de milioane de dolari
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite