Lucian Bute boxează pentru un milion de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionul mondial profesionist la categoria super-mijlocie îşi pune din nou centura în joc la sfârşitul acestei săptămâni, în faţa lui Librado Andrade, mexicanul pe care l-a învins şi în octombrie 2008. Bute  lucrează din greu pentru a coborî la greutatea optimă. Până la proba cântarului, el trebuie să mai scape de încă trei kilograme.

Pentru Lucian Bute, meciul cu Librado Andrade va fi probabil cel mai greu din cariera sa de profesionist. O spune chiar gălăţeanul, după cel de-al doilea antrenament al zilei, desfăşurat în sala în care de şase ani se pregăteşte la Montreal.

„Faţă de disputa de anul trecut, miza a crescut cel puţin de două ori. Nu neapărat din considerente financiare, ci din cauza interesului. HBO nu transmite multe meciuri din Canada, iar faptul că a ales meciul nostru reprezintă un fel de investiţie în viitor", explică Bute, care se luptă aprig cu kilogramele.

Până la proba cântarului, programată vineri, la ora 16.00 locală (23.00 la Bucureşti), el trebuie să mai scape de încă trei kilograme. Regimul e draconic. Pui şi peşte la grătar, salate, fructe şi apă cât să nu moară de sete. Lucian e obişnuit cu asta şi nu acuză şocul înfometării.

„Sunt în grafic. Proba cântarului îţi fortifică psihicul. Boxul nu înseamnă numai pumni, cine crede asta se înşală", mai spune pugilistul român, care are un palmares de invidiat: 25 de meciuri la profesionişti, numai victorii, 19 dintre ele înainte de limită. De aici şi porecla Mister KO, dată de canadieni.

„Strategia mea nu e să merg spre KO cu orice preţ, deşi acesta e cel mai scurt drum către victorie. Sunt destui care pornesc cu această idee, însă eu nu îmi urăsc adversarii. Mi se pare o greşeală fundamentală să porţi ura cu tine în ring. În primul rând, boxul e un sport, nu un război, şi apoi ura îţi anulează luciditatea. Nu am abordat nicio partidă cu ideea «Gata, îl sparg pe ăsta!»", dezvăluie Bute.

Deşi teoretic e „adversar de moarte" cu Librado Andrade, Lucian are o relaţie normală cu acesta. „Am fost în turneu de promovare a meciului şi acum, şi anul trecut. Ne respectăm. În ring e la fel. Doar că niciunul nu are milă de celălalt", povesteşte boxerul român, care îşi permite şi o glumă: „Până la urmă nu avem nimic de împărţit. Bursele de meci sunt stabilite dinainte, indiferent cine învinge".

Rămâne doar cu jumătate din bani

Dincolo de ironie, în termeni financiari, disputa Bute - Andrade e meciul cu cei mai mulţi bani puşi în joc la un duel al unui sportiv român din toate timpurile.

Teoretic, lui Bute îi intră în cont 908.000 de dolari, dar practic nu rămâne decât cu ceva mai mult de jumătate din ei, pentru că trebuie să plătească o serie de taxe şi impozite către statul canadian (care depăşesc 25 %), către IBF, versiunea la care boxează, apoi are de dat 10% către antrenor, plus alte câteva procente pentru „cutman" (omul care coase rănile în ring), doctor, psiholog etc.

„Aş fi ipocrit să spun că nu contează banii, însă dacă te gândeşti la asta nu te poţi concentra la ceea ce ai de făcut. Eu nu am vorbit niciodată despre bani şi nici nu o voi face", precizează Bute
hotărât.

"Ne respectăm. În ring e la fel. Doar că niciunul nu are milă de celălalt.''
Lucian Bute
boxer

Bute - Andrade este în direct pe TVR 1

Partida Lucian Bute - Librado Andrade este programată sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 23.00 (duminică dimineaţa, ora 6.00 - în România) şi va fi transmisă peste Ocean de HBO. În ţară, disputa va fi preluată  în direct de TVR 1.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite