Luca, „steluţa de aur“ din galaxie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul Oltchimului, Steluţa Luca (35 de ani), se identifică cu istoria recentă şi cu cele mai mari succese ale grupării vâlcene. Un simbol pentru handbalul feminin românesc, jucătoarea cu „stânga de oţel“ se află acum la doar un pas de câştigarea Ligii Campionilor, unul dintre marile vise ale carierei ei.

Născută la Pechea, într-o familie numeroasă, cu alţi trei fraţi, Steluţa a avut o copilărie atipică pentru o fetiţă. În locul jocurilor cu păpuşile, mezina familiei Lazăr prefera concursurile de cros prin pădure cu băieţii, iar calităţile ei fizice şi înclinaţia către sport au fost repede remarcate de soţii Gheorghiu, Doina şi Adrian. "Antrenorii au rămas miraţi că ştiam din start cei trei paşi de handbal. Aruncam foarte bine din săritură, de multe ori de la centru şi dădeam goluri. Am prins jocul din instinct, cred", rememorează cu nostalgie Luca, care a început handbalul profesionist la CSS Galaţi.

O forţă a naturii, Steluţa trebuia să îşi împartă timpul între orele de handbal şi munca patriotică la CAP, unde mergea la cules de struguri şi cartofi. Aceste activităţi au călit-o treptat pe „fetiţa cu stânga de oţel", care a avut apoi o ascensiune fulmninantă în handbalului mondial ."Eram înaltă şi, ţin minte că oamenii mă trimiteau să ridic coşurile pline şi să le vărs într-o remorcă. Acolo mi-am format braţele", spune căpitanul Oltchimului.

Debut de senzaţie în campionat

Un fin căutător de talente, fostul tehnician al naţionalei, Gheorghe Tadici, a pus repede ochii pe ea şi a transferat-o la Zalău în 1992. Steluţa debuta astfel în prima divizie la doar 16 ani şi jumătate, marcând nouă goluri în primul său meci pentru formaţia ardeleană!

Un club mai puternic financiar şi mult mai bine organizat, Oltchim nu a stat mult pe gânduri şi i-a făcut repede o ofertă avantajoasă. Vulcanicul Tadici s-a opus plecării "perlei" sale şi a încercat prin toate mijloacele să blocheze plecarea ei la Râmnicu Vâlcea. Într-o seară, la doar câteva luni de la debutul ei în primul eşalon, Steluţa a reuşit totuşi să evadeze de la echipă cu ajutorul unei maşini puse la dispoziţie de Oltchim. Era momentul care avea să-i schimbe ireversibil cariera Steluţei.

Un adevărat simbol al Oltchimului, fetiţa vânjoasă din Pechea cucerea primul titlu cu gruparea vâlceană în 1993. Avea doar 18 ani şi evolua alături de nume mari ale handbalului românesc: Mariana Târcă, Vali Cozma, Lidia Drăgănescu. "Am avut ceva emoţii la început, dar evoluţiile bune m-au ajutat treptat să prind curaj şi a fost o bucurie imensă să câştig titlul chiar la primul meu sezon în divizia naţională", povesteşte interul dreapta.

În echipa naţională, Steluţa Luca a debutat în 1994, la doar 19 ani, cu ocazia Campionatului European, în care a terminat pe locul secund în clasamentul golgheterilor. Cele mai puternice cluburi din lume s-au înghesuit apoi să obţină semnătura româncei care bombarda portăriţele cu stânga ei devastatoare. Steluţa a preferat să rămână în ţară şi să colecţioneze trofeu după trofeu cu Oltchim. Abia în 1996, apare prima tentativă de a pleca de la Vâlcea.

Fosta câştigătoare a Ligii Campionilor, Krim Ljubljana, înaintează o ofertă de 100.000 de mărci germane pe adresa clubului vâlcean, dar Oltchim refuză propunerea. Steluţa pleacă totuşi în Slovenia cu speranţa că cele două cluburi se vor pune totuşi din nou la masa negocierilor. Deoarece avea contract cu Oltchim până în 1999 şi risca astfel să fie suspendată, handbalista se întoarce repede la Vâlcea, şi mai joacă încă trei sezoane pentru "alchimiste".

Experienţa italiană, o aventură frumoasă

După finala Cupei Cupelor din 2002, pierdută de Oltchim în faţa rusoaicelor de la Lada Togliati, Steluţa se transferă pentru un sezon în Italia la Dossobuono Verona. Scăpată puţin din tensiunea meciurilor cu miză, la care supusă constant la Oltchim, gălăţeanca are timp să-şi tragă puţin sufletul şi să îşi reîncarce bateriile. "A fost o perioadă frumoasă, aveam nevoie de o schimbare la vremea respectivă şi totul s-a potrivit la fix. Am şi acum prieteni acolo, pe care îi vizitez în vacanţe împreună cu soţul meu. Am învăţat chiar şi să gătesc bucate tradiţionale italieneşti", zâmbeşte Luca.

A fost timp de 14 ani pilonul naţionalei

Interul dreapta al echipei naţionale se transferă apoi în Danemarca, ţara cu cel mai puternic campionat din lume. Cele două sezoane la Randers şi anul petrecut la Copenhaga o maturizează complet şi o ajută să îşi schimbe perspectiva legată de handbal. O golgheteră înnăscută până la acea vreme, Steluţa deprinde treptat şi toate tainele jocului defensiv. "Am amintiri foarte frumoase de acolo. Am descoperit ce înseamnă handbalul cu adevărat. Mentalitatea ca sportivă, spiritul de luptă", recunoaşte Steluţa, care va reveni săptămâna aceasta în Danemarca pentru meciul tur al finalei Ligii Campionilor contra lui Viborg.

Indiferent de echipa la care a evoluat, Steluţa a fost o prezenţă constantă sub tricolor între 1994 şi 2008. A evoluat la şapte turnee finale ale Campionatului Mondial şi la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, fiind una dintre cele mai longevive handbaliste din istoria echipei naţionale. Vicecampioană mondială cu România la Sankt Petersburg, simbolul Oltchimului a adunat 223 de selecţii la prima reprezentativă pentru care a marcat 1.013 goluri (a doua marcatoare în clasamentul all time). Din cauza durerilor insuportabile la spate, Steluţa a fost nevoită să se retragă din naţională în 2008, cu puţin timp înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing.

"Există un moment în viaţa fiecărui sportiv în care trebuie să spui stop. Nu mai puteam face faţă fizic la nivel înalt concomitent pe două fronturi, echipa de club şi naţionala. Am preferat să să fac un singur lucru, dar bine", afirmă interul dreapta.

Liga Campionilor, un ultim vis

În 2006, Luca revenea la Oltchim după patru sezoane petrecute în străinătate. În jurul ei, avea să se creeze nucleul de "galactice" care domină în prezent Europa. Ajunsă la 35 de ani, Steluţa îşi doreşte acum să îşi încheie cariera cu unul din cele mai preţioase trofee existente în handbal, Liga Campionilor. "Este o şansă unică în viaţa fiecărei sportive şi nu trebuie ratată. Cred că fiecare dintre fete este conştientă de acest lucru, nu trebuie să le mai spun eu", afirmă căpitanul vâlcencelor.

O adevărată cloşcă pentru coechipiere, Steluţa îşi doreşte un copil după terminarea carierei sportive şi recunoaşte că i-ar plăcea să antreneze noi generaţii de campioane. „Mi-ar plăcea să antrenez copii, ar fi o nouă provocare în viaţă pentru mine", afirmă cea mai titrată handbalistă din istoria Oltchimului.

image

Şi-a cunoscut soţul în sala de handbal

Cunoscător la perfecţie a limbii italiene, vicepreşedintele Oltchimului a cunoscut-o pe Steluţa pe când lucra consultant la o firmă din „Cizmă" ce colabora cu gruparea vâlceană în anii 1993 - 1997. După absolvirea Şcolii de Poliţie şi a Facultăţii de Drept, Nicolae Luca devenise şi arbitru de handbal, astfel că sportul a fost un fel de Cupidon între cei doi. „Cred că datorăm handbalului faptul că ne-am întâlnit", recunoaşte acesta.

El a fluierat în diviziile naţionale din România, apoi în Italia şi Danemarca, ţara cu cel mai puternic handbal din lume. „E o chestie cu care mă mândresc deoarece acolo handbalul este structurat pe vreo opt nivele valorice şi este o adevărată religie", povesteşte Nicolae Luca.
Deşi rareori obişnuiesc să îşi exprime dragostea în public, Steluţa şi soţul ei au fost foarte tandri la petrecerea care a urmat calificării Oltchimului în finala Ligii Campionilor.

Steluţa Luca

-Data şi locul naşterii: 20 aprilie 1975, Pechea (Galaţi)
-Înălţime şi greutate: 1,78 metri / 77 kilograme
-A evoluat pentru CSS Galaţi, Textila Zalău, Dossobuono Verona (Italia), HK Randers şi FCK Copenhaga (Danemarca), Oltchim.
-Campioană mondială de tineret în 1995 la Aracaju (Brazilia).
-Vicecampioană mondială în 2005 la Sankt Petersburg (Rusia).
-Finalistă a Cupei Cupelor în 2002.
-Câştigătoare a Cupei Cupelor şi a Trofeului Campionilor în 2007.
-Are 13 titluri de campioană naţională cu Oltchim (1992-2000, 2002, 2007-2010).
-Este de nouă ori câştigătoare a Cupei României.
-A adunat 223 de selecţii la echipa naţională (locul 5 în ierarhia generală).
-A marcat 1.013 goluri pentru România (locul 2 în clasamentul all-time).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite