Legende româneşti la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iolanda Balaş-Sötter, Nadia Comăneci şi Elisabeta Lipă au reuşit să obţină performanţe mondiale aproape de neegalat la Jocurile Olimpice De-a lungul anilor, România a scris

Iolanda Balaş-Sötter, Nadia Comăneci şi Elisabeta Lipă au reuşit să obţină performanţe mondiale aproape de neegalat la Jocurile Olimpice

De-a lungul anilor, România a scris istorie la Jocurile Olimpice. Sportivii din ţara noastră au cucerit 291 de medalii, fiind pe locul 18 într-un clasament all-time.

România se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte numărul de medalii cucerite de o naţiune care nu a organizat niciodată o ediţie a Jocurilor Olimpice. Ţara noastră şi-a început participările la Olimpiadă în anul1900, la Paris, fără a obţine însă vreo medalie. Până în prezent, la Beijing, tricolorii au mers la 19 ediţii ale Jocurilor Olimpice, cucerind 291 de medalii şi ocupând locul 18 într-un clasament all-time întocmit de Comitetul Olimpic Internaţional.

Topul prezenţelor tricolore

Elisabeta Lipă, Lia Manoliu şi Sorin Babii au cele mai multe prezenţe la Olimpiadă. Cei trei au fost prezenţi fiecare la câte şase ediţii ale Jocurilor Olimpice. Participantă la întrecerile de canotaj, Elisabeta Lipă şi-a trecut în palmares opt medalii, dintre care cinci de aur, două de argint şi una de bronz.

Lia Manoliu a fost prezentă la ediţiile din 1952, 1956, 1960, 1964, 1968 şi 1972 şi a făcut istorie în întrecerea feminină de aruncare a discului. Chiar dacă nu a punctat foarte mult în clasamentul pe medalii, Sorin Babii ne-a reprezentat din 1984 până în 2000.

Iolanda Balaş-Sötter, fără rival

România avea să uimească pentru prima oară la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960. Pe atunci, Iolanda Balaş era în topul mondial la săritura în înălţime şi era favorită la o medalie olimpică. Maniera prin care sportiva noastră a cucerit aurul a fost de-a dreptul impresionantă.

După ce şi-a asigurat titlul suprem, Iolanda Balaş-Sötter a încercat o săritură de 1,73 metri, ceea ce ar fi reprezentat un record mondial la acea vreme. Românca nu numai că a trecut acea încercare, dar a şi plusat!

Fosta mare campioană a cerut ca "bara" să urce la 1,80 metri în faţa unei asistenţe stupefiate de ceea ce vedea. După ce a reuşit să treacă peste ştacheta înălţată la 1,80 metri, Iolanda Balaş-Sotter a trecut şi peste cea de la 1,85 metri, reuşind să doboare, într-o singură reuniune, două recorduri mondiale.

Nadia, fetiţa care a uimit lumea

Istoria sportului românesc se confundă cu numele Nadiei Comăneci. În 1976, la Montreal, o fetiţă în vârstă de 14 ani deregla pur şi simplu calculatorul.

Nadia a reuşit atunci un exerciţiu perfect la bârnă, pe care arbitrele l-au apreciat ca atare, acordându-i nota maximă. Murmurul fanilor canadieni aşteptând o notă care nu mai venea parcă a rămas şi acum în inimile noastre.

Pe un aparat construit, pe atunci, numai din lemn, Nadia a arătat ce înseamnă perfecţiune şi a prins pe picior greşit calculatorul, care i-a "acordat" nota 1.00!

Câştigătoare a cinci medalii de aur, fosta mare campioană a fost una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX.

53 de medalii la ediţia din 1984

La Jocurile Olimpice din 1984, care s-au desfăşurat în oraşul american Los Angeles, România a fost singura ţară socialistă din "Blocul Estic" care a participat la Olimpiadă. Ediţia din acel an a fost una deosebită pentru sportivii din ţara noastră, care au ocupat locul al doilea în clasamentul pe naţiuni, după Statele Unite, cu 53 de medalii cucerite, dintre care 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz. Au fost cele mai multe medalii pe care România le-a cucerit la o ediţie a Jocurilor Olimpice.

La Montreal, în 1976, am cucerit 26 de medalii, iar în anul 2000, la Sydney, şi în 1980, la Moscova, delegaţia României şi-a trecut în palmares 25 de medalii, acestea fiind şi ediţiile la care România a contat în topul clasamentului pe medalii. La polul opus, în 1928, la Amsterdam, şi în 1900, la Paris, nu am reuşit să ne clasăm pe nicio treaptă a podiumului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite