EXCLUSIV „ADEVARUL“ Bute, felicitat personal de Traian Băsescu. Citeşte totul despre suucesul boxerului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Bute şi-a păstrat centura mondială la categoria supermijlocie, versiunea IBF, după ce l-a făcut KO pe irlandezul Brian Magee. Bute îşi continuă seria de invincibilitate în ring, adunând 28 de victorii din tot atâtea posibile şi are mari şanse să lupte la vară în România.

În centrul Montrealului, Centre Bell luminează puternic. Sala în care îşi joacă meciurile de hochei Montreal Canadians e plină ochi, însă nu pentru vreun derby pe gheaţă, ci pentru meciul lui Lucian Bute cu Brian Magee.

Pe scaune sunt cam 12.000 de oameni, majoritatea canadieni, dar şi două galerii, una irlandeză, alta românească. Ambele fairplay, fără înjurături, fără huiduieli, ci doar cu încurajări. Ceva de genul „Come on, Brian!" versus „Haide, Lucică!". Lumea bună a Montrealului s-a aşezat pe locurile de lângă ring, unde un scaun costă 500 de dolari, iar în tratamentul de VIP intră şi consumaţie cât cuprinde.

Bărbaţii beau bere şi whisky, iar femeile sorb din cocktailuri dichisite, servite de chelneriţe dibace, care se strecoară cu tava în mână printr-o aglomeraţie sufocantă. Sunt foarte multe femei la box, deşi se spune că e un sport dur. Canadienii îşi iau nevestele cu ei, peste tot, nu e ca la noi: "Dragă, sâmbătă seară sunt la meci!". Aici se merge la box ca la spectacol, iar doamne aranjate după ultima modă încurajează, ţipă şi bat din palme cu patimă. În fine, ei cu ale lor, noi cu ale noastre.

Simion a deschis balul

Bute se relaxează înainte de meci Foto: Iulian Anghel



Primele emoţii la gală le-am avut cu Viorel Simion. Debutant peste Ocean, Viorel s-a acomodat greu cu atmos­fera. A vrut mult, dar a putut mai puţin. Adversarul, un mexican tăbăcit şi nervos, i-a pus mari probleme, dar, până la urmă Simion a învins. Mai mult cu inima decât cu pumnii, însă pentru un boxer care visează să intre în vizorul Interbox a arătat cam puţin.

Meciul lui Bute a fost programat să înceapă la ora 23.30 locală (5.30 la Bucureşti), conform contractului semnat cu americanii de la Showtime. Din cauză că ultimele două meciuri din gală, disputate înaintea lui, s-au terminat prin KO-uri rapide, până la intrarea lui Lucian în sală lumea a „fiert" pe scaune vreo oră şi ceva. Cu un ochi la animatoarele sexoase  care-şi unduiau trupurile pe boxele din sală şi cu celălalt pe ceas, spectatorii primesc din când în când imagini din vestiarul campionului român, în care acesta se încălzeşte.

image

Intrare grandioasă în ring

A fost felicitat de preşedintele Traian Băsescu  Foto: Iulian Anghel

image

Bute nu e niciodată singur doar cu stafful lui, chiar dacă ţine la discreţie şi concentrare. Lânga el stau Rudel Obreja, Adrian Diaconu, Jojo Dan, alţi câţiva prieteni, naşul lui, Emanoil Savin, angajaţi de la Interbox. În total, în vestiar sunt mereu peste 20 de persoane. Se vorbeşte însă în şoaptă şi singurul care îşi permite să-l abordeze direct e antrenorul Stephane Larouche. Îi dă ultimele indicaţii şi încheie mereu cu încurajarea: „Eşti cel mai bun". Intrarea românului în ring e grandioasă, pentru că americanii ştiu să facă show.

Lumina şi muzica la maximum declanşează un extaz general, în care nu te mai înţelegi om cu persoană. Bute e foarte iubit la Montreal şi fiecare adversar de-al său simte asta. Începe lupta, iar noi, cei câţiva români de la masa presei, strângem pumnii şi imaginar trimitem deja nişte croşee către bărbia irlandezului. La fel o fac probabil şi cei de acasă, familia lui Lucian, şi mai ales tatăl, Ştefan, cel de la care Bute a moştenit stânga năprasnică, dar şi toţi românii. Magee pare o nucă tare de spart. Exact asta e expresia „greu de spart".

Nu-l ameninţă pe Lucian decât prin disponibilitatea extremă de a încasa şi printr-un stil dificil. Stă foarte aproape şi ţine garda sus. Pumnii lui Bute îşi ating mai greu ţinta, dar românul încearcă. Şi cu stânga, şi cu dreapta, la plex şi la figură. Nu merge „pac-pac" sau „tiki-taka", cum ar zice Gigi Becali, dar tribunele văd loviturile atinse şi exultă. Cer un KO, specialitatea casei, marca Bute. Iar el nu dezamăgeşte. În repriza a 10-a, după fix 29 de minute şi patru secunde de la startul duelului, Magee se declară învins.

Bute a reuşit al 23-lea KO din carieră şi are 28 de victorii în 28 de meciuri.

Bucurie mare după meci. Vestiarul românului geme de felicitări. Bute zâmbeşte larg şi nu refuză nicio poză. Cu asta i-a cucerit pe canadieni, cu modestia şi disponibilitatea de a fi alături de oricine. Plus, o franceză destul de bună care le-a mers la inimă localnicilor, Montreal şi regiunea Quebec, în general, fiind enclave francofone în Canada britanică.

La un moment dat, preşedintele FR Box, Rudel Obreja, îi pune telefonul la ureche şi îi spune: „Vorbeşte!" Bute priveşte uşor nedumerit, dar zice „Alo". De la capătul celălalt, o voce inconfundabilă îi spune: „Felicitări, Luciane! Un meci mare ai făcut, ha ha ha". „Vă mulţumesc domnule preşedinte şi mă bucur că v-aţi uitat". Bute vorbeşte chiar cu Traian Băsescu, unul dintre admiratorii lui. Discută câteva zeci de secunde şi încheie: „Sper să boxez acasă". Obreja preia ştafeta şi forţează puţin: „Poate ne ajutaţi să organizăm gala la Bucureşti". Răspunsul e favorabil şi deja se fac planuri. Undeva în iunie, iulie ar fi OK, poate pe Stadionul Cotroceni, poate la Sala Polivalentă. Mai trebuie doar vreo 3-4 milioane de euro ca să iasă ceva ca lumea, dar, dacă Băsescu a promis, probabil n-a făcut-o degeaba.

A fost luat pe sus de fani

La conferinţa de presă, ziarişti buluc. Unii întreabă în franceză, alţii în engleză. Bute le răspunde la toţi şi, din când în când, mai face câte o glumă. Vorbeşte frumos de adversari şi nu jigneşte pe nimeni, aşa cum a făcut Carl Froch cu el, numindu-l pugilist slab şi fără stil. Lui Froch, răspunsul i l-a dat chiar Magee. „Nu-l comparaţi pe Bute cu Froch. E mult peste el", a spus irlandezul.

Din faţa ziariştilor, Lucian e luat pe sus şi dus în barul de la Centre Bell. Acolo, fanii cântă şi dansează. Încă în echipament, Bute urcă pe scenă şi declanşează delirul. „Bute, Butee, Buteee, Ole, Buteee!", e refrenul canadienilor. Mai zăboveşte şi aici câteva minute şi abia apoi merge la duş să se schimbe. Trecuseră aproape două ore de la terminarea meciului şi Lucian n-avusese timp decât de alţii.

Şi-a revăzut loviturile la restaurant  Foto: Iulian Anghel



Târziu în noapte, pugilistul îşi cheamă prietenii la un restaurant grecesc. E aproape 4.00 dimineaţa şi oboseala îşi spune cuvântul. Nu intra nici mâncarea, nici băutura, decât aşa cu noduri. Merg însă comentariile şi Lucian nu se lasă până nu mai vede o dată meciul la televizor. Explică fiecare lovitură. „Uite, aici am vrut să-i dau directa, aici am crezut că pică, ce noroc a avut aici!"

Recunoaşte şi că  un croşeu i-a deranjat freza în repriza a cincea. Urmele lui se văd puţin. Are un ochi uşor umflat şi din când în când pune gheaţă la el. Gaşca se sparge spre dimineaţă, iar Bute pleacă să doarma în patul lui după mai bine de două luni de stat în cantonament. Legenda boxerului plecat din Pechea care şi-a aşezat Montrealul la picioare continuă.

Irlandezul Magee îl consideră pe Bute mult mai valoros decât Carl Froch

2
milioane de dolari a fost bursa lui Bute la acest meci.

23 de victorii înainte de limită a adunat Bute în carieră.

3-4 milioane de euro sunt necesare pentru organizarea unui meci la Bucureşti.

Bute - Magee, repriză cu repriză

Mulţumit, dar destul de epuizat. Aşa era Bute după meci, în vestiarul său. Ţinea mâna dreapta într-o găleată cu gheaţă, iar ochiul drept îi era uşor umflat. Erau singurele semne ale unui duel aprig din care a ieşit din nou victorios.

Runda 1: 10-9 Bute 

Un prim croşeu de dreapta la bărbie a lui Bute îşi atinge ţinta. Deocamdată, cei doi se tatonează. Bute încearcă să se obişnuiască cu garda inversă a adversarului său. Este al doilea stângaci cu care Lucian boxează în duelul pentru centura mondială.

Runda 2: 10-10

Lucian se protejează mai mult cu umărul, cu braţul drept jos, o gardă puţin riscantă, dar spectaculoasă, care îl obligă pe Magee să fie în permanentă tensiune în ceea ce priveşte o lovitură decisivă. Îl controlează cu dreapta, folosită drept momeală.

Runda 3: 10-9 Bute

Magee se apără cu ambele mâini la figură şi încearcă să plaseze câteva lovituri. Dar Bute loveşte pentru prima oară la corp, o stângă care i-a testat rezistenţa irlandezului. Meciul se încinge. Bute încheie cu o lovitură la figură care a aprins publicul. 

Runda 4: 10-9 Bute

Bute trimite un croşeu de dreapta care l-a destabilizat pe Magee. Dar irlandezul răspunde agresiv. Bute se apără bine. Câteva lovituri la corp ale ambilor boxeri încheie runda, una mult mai "cuminte" decât precedentele.

Runda 5: 10-9 Magee

Magee se ridică mai agresiv de pe scaun şi Lucian încasează o dreaptă destul de serioasă! O eschivă a lui Bute îl dezechilibrează pe Magee care pune genunchiul jos. Excelent s-a ferit Lucian. Punctează şi Bute cu dreapta la figură, dar repriza e a irlandezului.

Runda 6: 10-8 Bute

Lucian parează bine la figură, apoi loveşte năprasnic şi îl pune jos pe Magee. Irlandezul s-a ridicat destul de repede, dar este evident că Bute i-a luat aerul. Acum îl sufocă în încercarea de a tranşa lupta înainte de limită.

Runda 7: 10-8 Bute

Irlandezul stă mult mai departe de Bute acum, după cea mai bună repriză făcută de român. Lucian îl pocneşte cu dreapta la figură, dar încearcă să-l ademenească pe irlandez mai aproape şi îi "permite" câteva lovituri în blocaj. Upercut marca Bute la ficat. Magee e jos pentru a doua oară, dar e salvat incredibil de gong!

Runda 8: 10-9 Bute

Lucian are răbdare. Nu se aruncă asupra adversarului şi îşi pregăteşte loviturile. Îl ademeneşte din nou pe Magee cu o gardă lejeră dar irlandezul loveşte mult aerul. Bute aşteaptă momentul decisiv, trimite două lovituri la corp care doar îl şterg pe  Magee.

Runda 9: 10-9 Bute

Magee rezistă. Bute încearcă lovitura decisivă, este ca o panteră în apropierea pradei, încordat, gata de asalt. Irlandezul are o serie bună la figură. Bute îi caută ficatul. Dar irlandezul se fereşte.

image

Runda 10: KO  Foto: Reuters



Bute rămâne campion!

Bute ştie că va câştiga, dar vrea KO. Atacă şi loveşte năprasnic din nou. Corp, figură, corp, publicul exultă, Magee încasează ca un sac, dar e încă în picioare. Un UPERCUT decisiv la figură, îl pune la podea şi BUTE rămâne campion mondial! 

image

VEZI AICI CE A SPUS BUTE DESPRE MCGEE

Vezi clipul de promovare al meciului dintre Bute si Magee

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite