Kim Yu-Na e adevărata regină a gheţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încadrată de japoneza Asada şi de canadianca Rochette, sud-coreeanca Yu-Na arată lumii întregi medalia de aur cucerită la Jocurile Olimpice
Încadrată de japoneza Asada şi de canadianca Rochette, sud-coreeanca Yu-Na arată lumii întregi medalia de aur cucerită la Jocurile Olimpice

Sângele albastru al elitei patinajului îi curge prin vene coreencei care a reuşit să aducă ţării sale, la Vancouver, primul titlu olimpic din istoria dansului pe gheaţă, cu un punctaj record. La numai 19 ani, Kim poate instaura hegemonia pe gheaţă, având şanse mari să devină, în 2014, prima patinatoare de la Katarina Witt care câştigă două titluri olimpice.

Recunosc că nu sunt un fan împătimit al patinajului artistic. Urmăresc însă fazele finale ale competiţiilor de anvergură, mereu impresionat de perfecţiunea pe care pot să o atingă aceşti oameni pe o suprafaţă pe care echilibrul este cel puţin îndoielnic şi orice infimă ezitare te poate costa o medalie.

Cu nostalgia concursurilor de gimnastică, unde România a strălucit mai mereu, realizez perfect ce a fost în inima coreenilor în cele aproape cinci minute ale programului liber, când Kim Yu-Na s-a aflat pe gheaţă.

Idolul unei naţiuni

Am în cap imaginea unei ţări paralizate, cu ochii aţintiţi în televizor, fie acasă, pe stradă, la birou, în metrou, în cafenele sau restaurante.
Şi până la urmă nu e doar o închipuire. Kim este idolul unei naţiuni întregi. Este mai populară în ţara sa decât preşedintele Lee Myung-bak. Imaginea sa este peste tot, la televizor, pe panouri publicitare, în ziare.

La numai 19 ani a primit anul trecut aproape 8 milioane de euro de la companiile care îi folosesc imaginea. Un producător de telefoane mobile a scos o linie de aparate care îi poartă numele, iar mărci de automobile, de cosmetice sau de produse alimentare îşi bazează strategiile de marketing pe performanţele ei.

Iar ea câştigă sistematic, în ciuda faptului că presiunea înainte de concurusuri este imensă, pentru că, dincolo de faptul că trebuie să fie mai bună decât adversarele ei, ştie că orice eşec îi poate subţia conturile. Ştie că în Coreea de Sud se va mânca pâine Yu-Na, se va bea lapte

Yu-Na, se vor spăla rufe cu detergentul Yu-Na sau se va vorbi la mobilele Yu-Na atât timp cât Yu-Na câştigă medalii. Şi Kim Yu-Na ştie să câştige medalii. A patinat ireproşabil la Vancouver atât în programul scurt pe un potpuriu de melodii din filmele cu James Bond cât şi în programul liber pe antrenantul „Concerto in F" al lui Gershwin.

Juriul nu a putut fi altfel decât generos după o combinaţie de excepţie între momentele lirice şi cele atletice, iar Kim a totalizat 228,56 de puncte, cu 23 mai multe decât ocupanta locului doi, japoneza Mao Asada, şi nou record de punctaj. A dominat la fel şi în 2009, atunci când a cucerit titlul mondial la Los Angeles, devenind prima patinatoare din lume care a depăşit graniţa celor 200 de puncte potrivit noului cod de punctaj al Federaţiei Internaţionale de Patinaj.

Inspirată de Michelle Kwan

Drumul de la primul trofeu internaţional din carieră către celebritatea mondială nu a durat mai mult de un deceniu. S-a apucat de patinaj la şapte ani, iar un an mai târziu, în 1998, după ce a văzut-o la televizor pe americanca Michelle Kwan cucerind titlul olimpic la Nagano, nu şi-a mai dorit altceva de la viaţă.

Ryu Jong-Hyeon, primul său antrenor, a fost impresionat încă de la început de talentul imens şi le-a sugerat părinţilor că micuţa Kim trebuie neapărat să continue. Au trecut patru ani până la primul trofeu internaţional, Triglav Trophy, categoria junioarelor, pe care şi l-a adjudecat în 2002.

Şi de atunci nimic nu a mai putut-o opri pe Kim Yu-Na. La 12 ani devenea cea mai tânără campioană naţională de seniori. Au început apoi să curgă trofeele internaţionale. În 2005, la Campionatele Mondiale de juniori, rivala sa asiatică, japoneza Mao Asada o devansa cu peste 20 de puncte şi îi lăsa doar medalia de argint.

Însă numai după un an, la aceeaşi competiţie, Kim câştiga medalia de aur cu un avans de peste 24 de puncte faţă de rivala sa. Fiind prea tânără să participe la Jocurile Olimpice de la Torino, Yu-Na şi-a continuat dominaţia în diverse trofee şi a atras pentru prima oară atenţia în cadrul Campionatelor Mondiale, unde în 2007 a stabilit un nou record de punctaj pentru programul scurt.

Din păcate pentru ea, cele câteva ezitări de la liber au costat-o titlul mondial, obţinând în cele din urmă medalia de bronz. A fost însă singura patinatoare care a avut o combinaţie de două sărituri triple legate recunoscută de către juriu.

Tehnică impecabilă

Deşi în 2007 a fost diagnosticată cu hernie lombară de disc, care în anul următor a recidivat, Kim a concurat la Campionatele Mondiale din 2008, chiar dacă avea dureri de spate. A obţinut o a doua medalie consecutivă de bronz, ultima oară când avea să fie nevoită să urce prima pe podium la o festivitate de premiere. De atunci au urmat o serie impresionantă de victorii, întrerupte doar de un argint la finala Grand Prix din sezonul 2008-2009. A fost cascada de succese care anunţau titlul olimpic cucerit acum câteva zile la Vancouver.

Iar aceste succese se datorează unui stil inimitabil. A reuşit prima sa săritură triplă la doar 10 ani, iar peste numai doi ani putea executa în programul său cinci sărituri triple. Apoi, la 14 ani a uimit asistenţa la Campionatele Mondiale de juniori cu o combinaţie de două sărituri triple legate. Şi-a adaptat şi dezvoltat o serie de elemente clasice care acum îi poartă numele şi cu care a sensibilizat arbitrii din lumea întreagă.

Excelenţa tehnică, săriturile înalte, faptul că acoperă o porţiune foarte mare din gheaţă în timpul programelor sale, viteza uneori ameţitoare, simţul artistic, graţia, muzicalitatea mişcărilor sale, stilul liric, toate aceste componente au tranformat-o pe Kim Yu-Na în regina patinajului de astăzi.

A început deja să fie comparată cu Sonja Henje, legendara patinatoare norvegiană care a cucerit trei titluri olimpice şi 10 mondiale. Nu ştie nimeni cât de sus poate ajunge Kim. Însă cu siguranţă are toate şansele de a instaura o hegemonie în concursurile de patinaj. Iar la numai 19 ani, poate deveni în 2014, la Soci, prima patinatoare de la Katarina Witt încoace care să câştige două titluri olimpice.

Şi-a învins din nou marea rivală

Kim Yu-Na a reuşit din nou să o învingă pe Mao Asada, marea sa rivală din Japonia. Cele două s-au duelat de-a lungul timpului atât în competiţiile de juniori cât şi în cele de seniori, iar în ultimii ani Kim a obţinut mai mereu victoria. Ultimul succes al lui Mao Asada datează de la finala Grand Prix din 2009. În lupta celor două japoneze s-a integrat şi canadianca Joannie Rochette, care a reuşit să cucerească medalia de bronz la Vancouver, la doar câteva zile după decesul mamei sale.

Kim Yu-Na

Data naşterii: 5 septembrie 1990
Locul naşteri: Bucheon, Gyeonggi-do, Coreea de Sud
Rezidenţă: Toronto, Canada
Înălţime: 1,65 m 
Antrenor: Brian Orser
Palmares:

Campioană olimpică (Vancouver 2010)
Campioană mondială (Los Angeles 2009)
3 titluri în Finala Grand Prix (Rusia 2007, Italia 2008, Japonia 2010)
7 trofee Grand Prix

Recorduri de punctaj (toate la JO 2010):

Total: 228.56 puncte
Program scurt: 78.50

Rezultatele de la patinaj

Perechi

1. Shen Xue/Zhao Hongbo (China) - 216,57
2. Pang Quing/Tong Jian (China) - 213,31
3. Aliona Savcenko/Robin Szolkowy (Germania) - 210,60

Individual masculin

1. Evan Lysacek (SUA) - 257,67
2. Evgeni Pluşenko (Rusia) - 256,36
3. Daisuke Takahashi (Japonia) - 247,23

Dans

1. Tessa Virtue/Scott Moir (Canada) - 221,57
2. Davis Meryl/Charlie White (SUA) - 215,74
3. Oksana Domnina/Maxim Şabalin (Rusia) - 207,64

Individual feminin

1. Yu-Na Kim (Coreea de Sud) - 228,56
2. Mao Asada (Japonia) - 205,50
3. Joannie Rochette (Canada) - 202,64

Kim Yu-Na
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite